, ,

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας μέσα από την “τίγρη” της Susana Tamaro

«Η τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης» είναι μια τίγρη διαφορετική από όλες τις άλλες. Γνωρίζει καλά να «καλύπτει» τα ίχνη της όπως ακριβώς

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας μέσα από την "τίγρη" της Susana Tamaro

«Η τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης» είναι μια τίγρη διαφορετική από όλες τις άλλες. Γνωρίζει καλά να «καλύπτει» τα ίχνη της όπως ακριβώς της δίδαξαν, προφυλάσσοντας τον εαυτό της ως οφείλει, μα έχει σημαία της το όνειρο και ακούει την καρδιά της σε βάθος. Τα μάτια της αστράφτουν στο λαμπερό φως του φεγγαριού και η δίψα της για ζωή υπερβαίνει το ένστικτο της απλής, καθημερινής επιβίωσης.

Την ώρα που οι άλλες τίγρεις βγαίνουν για κυνήγι στα μακρινά χιονισμένα δάση της Σιβηρίας, η ίδια προτιμά να στοχάζεται την πορεία του κόσμου, την αλλαγή, το σχεδόν απόκοσμο «άλλο», αυτό το οποίο την κινητοποιεί και εν τέλει την… ορίζει. Το διαφορετικό.

Advertisment

Η μοναδικότητα της ύπαρξής της, η ατόφια της, αγνή σπιρτάδα και το αέναο πάθος της για εξερεύνηση την οδηγούν σε μονοπάτια που κάποτε μια μάνα γροθιά της ψιθύριζε πως είναι «επικίνδυνα». Το πιο επικίνδυνο απ’ όλα; Η γνωριμία της με τον άνθρωπο. «Η τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης», το διεθνές Best Seller της κορυφαίας συγγραφέως Sussana Tamarο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, πρόκειται για μια εκπληκτικά πνευματώδη και δυνατή παραβολή που θα γοητεύσει τον αναγνώστη όπως το βιβλίο «Η Κότα που ονειρευόταν να πετάξει».

Η γενναιότητα, το κουράγιο, η απώλεια, οι μνήμες, το όνειρο, το φως, το πάθος και η πρόκληση, στοιχεία σε όλους μας γνωστά τα οποία πυροδοτούν την ίδια την έννοια της ζωής, ξεδιπλώνονται απλόχερα σαν δώρο ιερό στις σελίδες αυτού του κρυστάλλινα γραμμένου βιβλίου. Η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και έπειτα στην ενηλικίωση, ο φόβος για την επόμενη μέρα και τους κινδύνους που ενέχει, η ανάσα μιας φρέσκιας οπτικής διαφορετικού και η υλοποίηση του ονείρου ταξιδεύουν τον αναγνώστη και τελικά τον οδηγούν σε μια τελικά βαθιά συνειδητοποίηση… Η τίγρη θα μπορούσε να είναι ο ίδιος.

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/gnvwrizontas-eauto-mesa-tigri-susana-tamaro/

Advertisment

Για την μικρή τίγρη οι νόμοι της καρδιάς μιλούσαν μια γλώσσα φλογερή που ζέσταινε το μέσα της και σίγουρα υπερέβαιναν τους νόμους του… στομαχιού. Η δυνατή ηρωίδα – σύμβολο, με το παχύ, πλούσιο τρίχωμα λαχταρούσε να βουτήξει στο βάθος της ύπαρξής της, να βρει τη θέση της στον κόσμο, να συναντήσει το απ’ αλλού φερμένο, να γίνει ένα με αυτό και να ανθίσει τον πιο αληθινό, πραγματικό εαυτό της. Σας θυμίζει κάτι μήπως αυτό;

«Η τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης» αποτελεί μια ωδή στην ανθρώπινη ύπαρξη αποτυπωμένη σε εικόνες γεμάτες συναισθήματα, με έναν ιδιαίτερο λυρισμό και μια μητρική τρυφερότητα που ξυπνούν ένστικτα και αλήθειες στον αναγνώστη. Αλήθειες από αυτές που καμιά φορά προτιμά να μη θυμάται. Προτιμά να ξεχνάει, όμως είναι πάντα μέσα του. Το όραμά του. Το όνειρό του. Ο Σκοπός της ζωής του.

Το συγκλονιστικό ανάγνωσμα της Sussana Tamaro και η τίγρη – σύμβολο του ίδιου μας του εαυτού, δείχνουν το δρόμο. Ένα δρόμο διόλου απλό και προτιμητέο από ελάχιστους, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Η μικρή τίγρη σαν σωστός, σοφός οδηγός, προτρέπει να ακούμε την αλήθεια μας. Το μέσα μας. Το φως. Την καρδιά μας. Και αυτό θέλει μαγκιά, γι’ αυτό πολλοί επιλέγουν να κλείσουν τα αυτιά και… τα μάτια τους. Είναι εξαίρεση η ηρωίδα μας λοιπόν; Δεν γνωρίζουμε… Σίγουρα όμως, είναι παράδειγμα.

Το βιβλίο της Susanna Tamaro “Η τίγρη που θέλησε να γίνει ακροβάτης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση