,

Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με έλλειψη της βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η βιταμίνη D είναι τα τελευταία χρόνια το κεντρικό θέμα συζήτησης στους ιατρικούς κύκλους. Παραγόμενη στην επιδερμίδα μας μέσω της επαφής με το φως

Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με έλλειψη της βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η βιταμίνη D είναι τα τελευταία χρόνια το κεντρικό θέμα συζήτησης στους ιατρικούς κύκλους. Παραγόμενη στην επιδερμίδα μας μέσω της επαφής με το φως του ήλιου, παίζει πολλούς και σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D προστατεύει κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, του διαβήτη και του καρκίνου και η έλλειψή της προκαλεί τριχόπτωση και αίσθηση κόπωσης.

Επίσης, τα χαμηλά της επίπεδα έχουν συσχετιστεί με την υγεία των οστών, αλλά μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο και σε μολύνσεις της αναπνευστικής οδού και των αυτοάνοσων νοσημάτων, ανάμεσα σε άλλα. Ακόμα και στη χώρα μας, αν και βλέπουμε ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου, έχει παρατηρηθεί γενικότερη μείωση των ποσοστών της βιταμίνης D.

Advertisment

Καθώς λοιπόν, η σημασία της βιταμίνης D γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη, οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν ποιες πληθυσμιακές ομάδες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης και πώς μπορούμε να προλάβουμε αυτό το φαινόμενο. Μία ομάδα επιστημόνων από την Ολλανδία με κύρια ερευνήτρια την Rachida Rafiq, αποφάσισαν να διερευνήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στα μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης. Συγκεκριμένα, εξέτασαν αν το είδος και η τοποθεσία του λίπους παίζει κάποιο ρόλο.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Ολλανδική Έρευνα Επιδημιολογίας της Παχυσαρκίας, η οποία περιελάμβανε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45-65 ετών. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους μεταβλητές όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η εθνικότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η χρόνια πάθηση και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες, τόσο το συνολικό, όσο και το κοιλιακό λίπος συνδέθηκαν με χαμηλότερα ποσοστά βιταμίνης D, αλλά το κοιλιακό λίπος είχε τη μεγαλύτερη επίδραση. Στους άνδρες, ωστόσο, τα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονταν σημαντικά με το λίπος στο ήπαρ και στην κοιλιά. Συμπερασματικά, το κοιλιακό λίπος φάνηκε να συνδέεται περισσότερο με την έλλειψη της βιταμίνης.

Advertisment

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με την Rachida Rafiq, ότι όσοι έχουν λίπος στη μέση βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του προβλήματος και θα ήταν καλύτερο να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D. Το επόμενο βήμα της ομάδας θα είναι να ελέγξει τον λόγο ή τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται αυτή η συσχέτιση και πώς ακριβώς λειτουργεί: η έλλειψη βιταμίνης D είναι που δημιουργεί κοιλιακό λίπος ή το κοιλιακό λίπος μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-05/esoe-lwa051718.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση