, , , ,

Αναβλητικότητα: Τελικά είναι όλα “στο μυαλό”;

Είστε από αυτούς που αναβάλλουν ή από αυτούς που πράττουν; Η απάντηση μπορεί να εντοπίζεται σε διαφορές σε σημαντικές δομές του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζει

Αναβλητικότητα: Τελικά είναι όλα "στο μυαλό";

Είστε από αυτούς που αναβάλλουν ή από αυτούς που πράττουν; Η απάντηση μπορεί να εντοπίζεται σε διαφορές σε σημαντικές δομές του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα. Σύμφωνα με αυτή, οι επιστήμονες εντόπισαν δύο περιοχές του εγκεφάλου που καθορίζουν το αν είναι πιθανό να κάνετε και να ολοκληρώσετε μια εργασία ή να συνεχίζετε να την αναβάλλετε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλων από 264 ανθρώπους, ώστε να αξιολογήσουν πόσο αναβλητικοί ήταν. Οι ειδικοί, όπως αναφέρεται στο Psychological Science, υπογραμμίζουν ότι η αναβλητικότητα σχετίζεται περισσότερο με τη διαχείριση συναισθημάτων παρά με το χρόνο.

Advertisment

Ευρήματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αμυγδαλή – μια δομή του εγκεφάλου σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκεται στον κροταφικό λοβό και η οποία επεξεργάζεται τα συναισθήματά μας και ελέγχει τα κίνητρά μας – ήταν μεγαλύτερη στους αναβλητικούς. Σ’ αυτά τα άτομα, υπήρχαν επίσης λιγότερες συνδέσεις ανάμεσα στην αμυγδαλή και σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται φλοιός της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου. Η δομή αυτή χρησιμοποιεί πληροφορίες από την αμυγδαλή και αποφασίζει ποιες πράξεις πρέπει να κάνει το σώμα μας. Μας βοηθά να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, μπλοκάροντας αντίθετα συναισθήματα και περισπασμούς.

«Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αμυγδαλή μπορεί να είναι πιο αγχώδεις για τις αρνητικές συνέπειες μιας πράξης – τείνουν να διστάζουν και να αναβάλλουν πράγματα», δηλώνει ο Erhan Genç, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, που βρίσκεται στο Ruhr-Universität Bochum της Γερμανίας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αναβλητικοί δυσκολεύονται να φιλτράρουν τα συναισθήματα και τους περισπασμούς που επεμβαίνουν σε μια πράξη, επειδή οι συνδέσεις ανάμεσα στην αμυγδαλή και στον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όπως στους πιο ενεργητικούς ανθρώπους.

Έλεγχος της ενσυνειδητότητας

Ο καθηγητής Tim Pychyl από το Πανεπιστήμιο Carleton στην Οτάβα, ο οποίος μελετά την αναβλητικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, πιστεύει ότι είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται περισσότερο με τη διαχείριση των συναισθημάτων παρά του χρόνου. «Αυτή η μελέτη παρέχει φυσιολογικές αποδείξεις του προβλήματος που έχουν οι αναβλητικοί με τον συναισθηματικό έλεγχο», σχολιάζει. «Δείχνει πώς τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου μπορούν να δυσκολέψουν την ικανότητα ενός ανθρώπου να αυτορυθμίζεται».

Advertisment

Ο Pychyl είναι αισιόδοξος για τη δυνατότητα αλλαγής. Αναφέρει πως οι έρευνες δείχνουν ότι ο ενσυνείδητος διαλογισμός σχετίζεται με τη συρρίκνωση της αμυγδαλής, την επέκταση του προμετωπιαίου φλοιού και την αποδυνάμωση της σύνδεσης ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές». Ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά πολύ με το περιβάλλον του και αλλάζει συνεχώς.

Συμβουλές για αναβλητικούς

Η ειδικός σε θέματα παραγωγικότητας Moyra Scott πιστεύει ότι χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας την προσωπικότητα, όταν θέλουμε να κινητοποιήσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τα ιδιαίτερα «κουμπιά» μας. Προτείνει κάποιες γενικές συμβουλές:

– Αν δεν έχετε κάποια εξωτερική προθεσμία, χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να περιορίσετε την προσοχή σας – για παράδειγμα, 25 λεπτά τη μία φορά με 5 λεπτά διάλειμμα και ένα μεγαλύτερο διάλειμμα ύστερα ανά 90 λεπτά.

– Γράψτε μια λίστα εργασιών, αλλά σπάστε τες σε μικρότερες, πιο συγκεκριμένες. Αυτό διευκολύνει την πράξη και την ολοκλήρωσή τους.

– Προσπαθήστε να μειώσετε τις διακοπές, όπως ειδοποιήσεις στο κινητό σας. Βάλτε το στο αθόρυβο ή καθίστε κάπου που δεν θα σας αποσπούν την προσοχή.

– Η δικαιολογία του «είμαι απασχολημένος» μας διευκολύνει να αποφεύγουμε τις εργασίες μας. Αντί να κάνουμε αυτά που χρειάζεται, προτιμάμε να ασχολούμαστε με άλλα και μετά δηλώνουμε ότι δεν έχουμε χρόνο. Έχετε το χρόνο. Χρειάζεται να τον φτιάξετε.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0064574

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
feng-shui
panelists
leaderman

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση