, ,

Πώς να αποβάλετε το άγχος και να προετοιμαστείτε πριν από ένα σημαντικό ραντεβού

Όταν πρόκειται να πάτε σε ένα σημαντικό ραντεβού, όπως για παράδειγμα σε μία συνέντευξη για δουλειά, ή να δώσετε εξετάσεις, πολλές φορές και μόνο

Πώς να αποβάλετε το άγχος και να προετοιμαστείτε πριν από ένα σημαντικό ραντεβού

Όταν πρόκειται να πάτε σε ένα σημαντικό ραντεβού, όπως για παράδειγμα σε μία συνέντευξη για δουλειά, ή να δώσετε εξετάσεις, πολλές φορές και μόνο στη σκέψη νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα, έχετε εφίδρωση και ο αριθμός των αναπνοών σας το λεπτό αυξάνεται σημαντικά. Σε αυτήν την κατάσταση έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να πετύχετε τον στόχο σας.

Η κατάσταση του στρες ξεκινάει πρώτα από τις αρνητικές σκέψεις αποτυχίας, αβεβαιότητας, αμφιβολίας κ.α. Το στρες έχει επιπτώσεις και στο φυσικό σώμα με πολυάριθμες χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν δράση κυρίως εξαιτίας της αλλαγής στην αναπνοή, που είναι η υπέρπνοια (εισπνοή ποσότητας αέρα πάνω από 6 λίτρα που είναι το φυσιολογικό).

Advertisment

Όμως, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αέρα από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός σας έχει επίπτωση στην εγκεφαλική λειτουργία. Εξαιτίας της υπέρπνοιας η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται, η διακίνηση του οξυγόνου δυσχεραίνεται σημαντικά στον οργανισμό και η καρδιά δυσκολεύεται να στείλει αίμα εφοδιασμένο με οξυγόνο στο ψηλότερο σημείο του σώματος, όπου εδρεύει ο εγκέφαλος. Η ελλιπής οξυγόνωσή του οδηγεί σε μερική απώλεια μνήμης.

Ας δούμε λοιπόν το θέμα από την πρακτική του πλευρά. Τι κάνετε πριν από ένα σημαντικό γεγονός για να διώξετε το στρες και να μπορέσετε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά. Φροντίστε το γεύμα σας να είναι τουλάχιστον δύο ώρες πριν το σημαντικό γεγονός. Καταναλώστε μικρή ποσότητα τροφής και ευκολόπεπτη, αποφύγετε τις βαριές τροφές. Μια ώρα προτού να ξεκινήσετε από το σπίτι εφαρμόστε τη άσκηση αναπνοής «Βήματα». Είναι η πιο εύκολη και αποτελεσματική άσκηση για να διώξετε το άγχος και να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος.

1. Σταθείτε κάπου όπου θα έχετε έστω λίγο χώρο για να μπορείτε να περπατήσετε.

Advertisment

2. Παρατηρήστε την αναπνοή σας για ένα δύο λεπτά. Νιώστε τον αέρα της εισπνοής και της εκπνοής να περνάει από τη μύτη σας.

3. Μετρήστε δύο ανάσες, στην τρίτη μόλις ο αέρας αρχίσει να φεύγει από την μύτη, στη φάση της εκπνοής μετρήστε μέχρι το τρία, κλείστε με τα δύο δάχτυλα τη μύτη και κρατήστε την αναπνοή σα . Αυτό το κάνετε αθόρυβα χωρίς να ακουστεί η εισπνοή και η εκπνοή.

3. Καθώς κρατάτε την αναπνοή, ξεκινάτε να περπατάτε. Κάνετε όσα βήματα μπορείτε χωρίς ανάσα.

4. Μόλις ολοκληρώσετε τα βήματα και θελήσετε να πάρετε αναπνοή, προσέχετε να αναπνεύσετε μόνο από τη μύτη. Για ένα λεπτό ξεκουραστείτε, μέχρι η αναπνοή σας να ηρεμήσει.

5. Κάνετε πάλι μια μικρή εκπνοή μέχρι το τρία, κρατάτε την αναπνοή σας κλείνοντας τη μύτη και το στόμα και κάνετε πάλι όσα βήματα μπορείτε χωρίς ανάσα.

6. Ξεκουράζεστε και επαναλαμβάνετε συνολικά 8 με 10 φορές το περπάτημα με το κράτημα της αναπνοής με ενδιάμεσα διαλείμματα του ενός λεπτού.

Λίγα λεπτά μετά την άσκηση θα νιώσετε υπέροχη ηρεμία και το άγχος θα έχει εξανεμιστεί. Κάνετε θετικές δηλώσεις. Η ήρεμη αναπνοή θα σας συνοδεύει σε κάθε βήμα, θα σας δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση