Όλοι γνωρίζουμε κάποιους ανθρώπους που η ζωή τούς επεφύλασσε σκληρές και δύσκολες προκλήσεις και όμως τις αντιμετώπισαν με αισιοδοξία. Μα πώς το κάνουν αυτό; Μήπως τα έχουν λίγο χαμένα και δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα; Δεν έχουν καταλάβει ότι πονάνε; Είναι τελείως αφελείς ή βαθιά νυχτωμένοι;

Δεν πιστεύω ότι πιστεύουμε κάτι τέτοιο για τους συνανθρώπους μας. Απλά οι συγκεκριμένοι επιλέγουν κάθε μέρα και κάθε στιγμή να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη χρυσή τομή, ό,τι και να γίνεται. Αναλαμβάνουν 100% την ευθύνη για τον τρόπο που θα ανταποκριθούν και θα συμπεριφερθούν. Παραιτούνται από τη συνήθεια να κατηγορούν τους άλλους για όλα τα κακά της μοίρας τους, δεν παραπονιούνται για όλα όσα δεν είναι στον δικό τους έλεγχο, δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και δε νιώθουν αυτο-λύπηση για όσα τους συμβαίνουν.

Ακόμη κι αν μέσα τους υπάρχουν κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις – όπως υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους μας – εκείνοι καταφέρνουν να κατευθύνουν την προσοχή τους έτσι ώστε να απελευθερώσουν ένα μεγάλο μέρος του πόνου, να μετακινηθούν από το εσωτερικό κενό που δημιουργούν τα γεγονότα και οι άνθρωποι σε ένα μέρος όπου τα όνειρά τους γίνονται ο φάρος για την αποθεραπεία και ενδυνάμωσή τους.

Ξέρουν πως η αρνητική στάση και η αντίληψη για τη ζωή και τους ανθρώπους, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Έτσι, οι σχέσεις τους λειτουργούν καλύτερα, βρίσκουν το κουράγιο να επανασχεδιάσουν τη ζωή τους, προσθέτουν περισσότερο πάθος και χαρά σε ό,τι κάνουν και καταφέρνουν να κάνουν πιο γερά και σταθερά βήματα στη δουλειά τους.

Είναι πιο αποτελεσματικό να γνωρίζει κανείς ότι δεν μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση του αέρα, αλλά μπορεί πάντα να προσαρμόζει τα πανιά του προς την κατεύθυνση που θέλει να πάει. Κι αυτοί οι άνθρωποι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Ένα από το πιο ένδοξα πράγματα του να είσαι άνθρωπος είναι να μπορείς να κάνεις συνειδητές επιλογές. Καθώς ταξιδεύουμε στα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ταραγμένα νερά της ζωής, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε συνειδητές επιλογές για το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτά που συναντάμε στο ταξίδι μας.

Το μυστικό βρίσκεται στην λέξη ‘ανταποκρίνομαι’. Το να ανταποκρίνεσαι είναι πιο ισχυρό από μια παρορμητική αντίδραση. Όταν ανταποκρίνεσαι σε κάτι, επιλέγεις πώς θα συμπεριφερθείς. Έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου, άσχετα αν δεν έχεις τον έλεγχο των όσων συμβαίνουν. Κι αυτό απλά μπορεί να σε οδηγήσει στο να επιλέξεις να μην υποφέρεις, και έτσι να μη χάσεις ποτέ τον προορισμό σου.

Απλό; Όχι. Εφικτό; Ναι. Μια δοκιμή δε βλάπτει. Αντιθέτως, είμαι σίγουρη πως θα μας ανταμείψει.

Photo: Author/Depositphotos

Συγγραφέας Βίκυ Τσώκου

Η Βίκυ Τσώκου με την ιδιότητα της Coach του HeartMath Institute και ως Life Coach Γυναικών, κάνει σεμινάρια και ομιλίες πάνω στη Συναισθηματική και Νοητική Ευημερία, στην Ευτυχία και στις Σχέσεις.
Στόχος της Βίκυς είναι να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να αυτο-ρυθμίζονται θετικά, αξιοποιώντας τη Νοημοσύνη της Καρδιάς και τη Δύναμη του Νου ώστε να βρίσκονται λύσεις ακόμη και σε προβλήματα που φαίνονται άλυτα, να βελτιώνεται η εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία, να ενδυναμώνονται οι σχέσεις, να ενισχύεται η διαίσθηση και να αυξάνεται η πνευματική και σωματική ενέργεια. Με σύνθημα ‘Και Γίνεται-Και Μπορείς’ καθοδηγεί το κοινό της να ανακαλύψει πως η Ευτυχία είναι μια δεξιότητα που όλοι μας κατέχουμε.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε