Άνθρωποι που αρνούνται να υποφέρουν. Είναι τελικά επιλογή;

Όλοι γνωρίζουμε κάποιους ανθρώπους που η ζωή τούς επεφύλασσε σκληρές και δύσκολες προκλήσεις και όμως τις αντιμετώπισαν με αισιοδοξία. Μα πώς το κάνουν αυτό;

Άνθρωποι που αρνούνται να υποφέρουν. Είναι τελικά επιλογή;

Όλοι γνωρίζουμε κάποιους ανθρώπους που η ζωή τούς επεφύλασσε σκληρές και δύσκολες προκλήσεις και όμως τις αντιμετώπισαν με αισιοδοξία. Μα πώς το κάνουν αυτό; Μήπως τα έχουν λίγο χαμένα και δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα; Δεν έχουν καταλάβει ότι πονάνε; Είναι τελείως αφελείς ή βαθιά νυχτωμένοι;

Δεν πιστεύω ότι πιστεύουμε κάτι τέτοιο για τους συνανθρώπους μας. Απλά οι συγκεκριμένοι επιλέγουν κάθε μέρα και κάθε στιγμή να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη χρυσή τομή, ό,τι και να γίνεται. Αναλαμβάνουν 100% την ευθύνη για τον τρόπο που θα ανταποκριθούν και θα συμπεριφερθούν. Παραιτούνται από τη συνήθεια να κατηγορούν τους άλλους για όλα τα κακά της μοίρας τους, δεν παραπονιούνται για όλα όσα δεν είναι στον δικό τους έλεγχο, δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και δε νιώθουν αυτο-λύπηση για όσα τους συμβαίνουν.

Advertisment

Ακόμη κι αν μέσα τους υπάρχουν κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις – όπως υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους μας – εκείνοι καταφέρνουν να κατευθύνουν την προσοχή τους έτσι ώστε να απελευθερώσουν ένα μεγάλο μέρος του πόνου, να μετακινηθούν από το εσωτερικό κενό που δημιουργούν τα γεγονότα και οι άνθρωποι σε ένα μέρος όπου τα όνειρά τους γίνονται ο φάρος για την αποθεραπεία και ενδυνάμωσή τους.

Ξέρουν πως η αρνητική στάση και η αντίληψη για τη ζωή και τους ανθρώπους, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Έτσι, οι σχέσεις τους λειτουργούν καλύτερα, βρίσκουν το κουράγιο να επανασχεδιάσουν τη ζωή τους, προσθέτουν περισσότερο πάθος και χαρά σε ό,τι κάνουν και καταφέρνουν να κάνουν πιο γερά και σταθερά βήματα στη δουλειά τους.

Είναι πιο αποτελεσματικό να γνωρίζει κανείς ότι δεν μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση του αέρα, αλλά μπορεί πάντα να προσαρμόζει τα πανιά του προς την κατεύθυνση που θέλει να πάει. Κι αυτοί οι άνθρωποι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Advertisment

Ένα από το πιο ένδοξα πράγματα του να είσαι άνθρωπος είναι να μπορείς να κάνεις συνειδητές επιλογές. Καθώς ταξιδεύουμε στα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ταραγμένα νερά της ζωής, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε συνειδητές επιλογές για το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτά που συναντάμε στο ταξίδι μας.

Το μυστικό βρίσκεται στην λέξη ‘ανταποκρίνομαι’. Το να ανταποκρίνεσαι είναι πιο ισχυρό από μια παρορμητική αντίδραση. Όταν ανταποκρίνεσαι σε κάτι, επιλέγεις πώς θα συμπεριφερθείς. Έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου, άσχετα αν δεν έχεις τον έλεγχο των όσων συμβαίνουν. Κι αυτό απλά μπορεί να σε οδηγήσει στο να επιλέξεις να μην υποφέρεις, και έτσι να μη χάσεις ποτέ τον προορισμό σου.

Απλό; Όχι. Εφικτό; Ναι. Μια δοκιμή δε βλάπτει. Αντιθέτως, είμαι σίγουρη πως θα μας ανταμείψει.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή στο Matrix | Το σύμπαν ως προσομοίωση
Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση