Οι προκλήσεις στις σχέσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

• Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν βρισκόμαστε σε σχέση και ειδικά σε δύσκολη σχέση

• Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν τελειώνει η σχέση

• Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν δεν έχουμε σχέση

Και στις τρεις περιπτώσεις μπορούμε να βρούμε ένα μάθημα – δώρο. Οι σχέσεις που εμείς αποκαλούμε ‘δύσκολες’ είναι εκείνες που προσφέρουν τα πιο σοβαρά μαθήματα. Μέσα από αυτές συνήθως κάνουμε την περισσότερη δουλειά για τον εαυτό μας.

Όταν τελειώνει η σχέση, μας είναι δύσκολο να αποκοπούμε από την ενέργεια που μας κρατούσε ενωμένους ακόμη κι αν ξέρουμε ότι χρειάζεται να το κάνουμε για το καλό μας. Κάποιες φορές, το δώρο μπορεί να είναι η αναγνώριση ότι έχουμε αλλάξει και έχουμε εξελιχθεί, και μαζί με αυτήν την αναγνώριση θα έρθει και η ανακούφιση ότι δεν χρειάζεται πλέον να μένουμε σε καταστάσεις που μειώνουν την ενέργεια και τη δόνησή μας και δεν μας αφήνουν να προοδεύσουμε.

Μέσα από τις σχέσεις μας μπορεί να μάθουμε να εκτιμούμε περισσότερο τον εαυτό μας και να του δίνουμε μεγαλύτερη αξία, χωρίς να περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς. Να μάθουμε ότι τελικά η ευτυχία που συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες μπορεί να είναι εφήμερη, και έτσι να πάψουμε να την αναζητάμε έξω από εμάς.

Το να μην έχουμε σχέση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για μας κάποιο δώρο. Μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας ώστε να τον προετοιμάσουμε για την επόμενη σχέση. Μπορούμε να μάθουμε πώς να είμαστε συναισθηματικά ανεξάρτητοι, πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας, πώς να γεμίζουμε το δικό μας ποτήρι αντί να περιμένουμε να μας το γεμίσουν.

Μπορούμε να απολαύσουμε μια περίοδο γαλήνης και ηρεμίας προτού μπούμε στην απαιτητική ζωή μιας σχέσης, που ίσως μας στερήσει χρόνο από την ενδοσκόπηση που ξεκινήσαμε να κάνουμε. Μπορούμε επίσης να νιώσουμε ευγνώμονες που ανακαλύψαμε ποιοι είμαστε χωρίς να μας επηρεάζει κανείς.

Μόλις μάθουμε όλα αυτά που χρειάζεται, θα προχωρήσουμε σε άλλες καταστάσεις, από τις οποίες θα μάθουμε και πάλι κάτι καινούριο. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα μαθήματα. Το θέμα είναι πόσο καιρό θα μας πάρει αυτό.

Θα δεχτούμε ένα μάθημα ή θα χρονοτριβούμε προσπαθώντας να αντισταθούμε; Μια κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη μέσα στο μυαλό μας μέχρι να βρούμε το δώρο-μάθημα, αλλά μόλις το βρούμε θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε εντελώς την κατάσταση.

Είναι δύσκολο να πούμε ‘Ναι’ στα μαθήματα, αλλά τελικά νομίζω πως δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τις αυταπάτες μας, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και άλλες φορές να κάνουμε δραστικές αλλαγές. Και όλα αυτά για το καλό μας.

Photo: Author/Depositphotos

Συγγραφέας Βίκυ Τσώκου

Η Βίκυ Τσώκου με την ιδιότητα της Coach του HeartMath Institute και ως Life Coach Γυναικών, κάνει σεμινάρια και ομιλίες πάνω στη Συναισθηματική και Νοητική Ευημερία, στην Ευτυχία και στις Σχέσεις.
Στόχος της Βίκυς είναι να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να αυτο-ρυθμίζονται θετικά, αξιοποιώντας τη Νοημοσύνη της Καρδιάς και τη Δύναμη του Νου ώστε να βρίσκονται λύσεις ακόμη και σε προβλήματα που φαίνονται άλυτα, να βελτιώνεται η εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία, να ενδυναμώνονται οι σχέσεις, να ενισχύεται η διαίσθηση και να αυξάνεται η πνευματική και σωματική ενέργεια. Με σύνθημα ‘Και Γίνεται-Και Μπορείς’ καθοδηγεί το κοινό της να ανακαλύψει πως η Ευτυχία είναι μια δεξιότητα που όλοι μας κατέχουμε.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε