Σχέσεις: Κάθε πρόκληση ένα μάθημα και δώρο;

Οι προκλήσεις στις σχέσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: • Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν βρισκόμαστε σε σχέση και ειδικά σε δύσκολη σχέσηAdvertisment • Προκλήσεις που

Σχέσεις: Κάθε πρόκληση ένα μάθημα και δώρο;

Οι προκλήσεις στις σχέσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

• Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν βρισκόμαστε σε σχέση και ειδικά σε δύσκολη σχέση

Advertisment

• Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν τελειώνει η σχέση

• Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν δεν έχουμε σχέση

Και στις τρεις περιπτώσεις μπορούμε να βρούμε ένα μάθημα – δώρο. Οι σχέσεις που εμείς αποκαλούμε ‘δύσκολες’ είναι εκείνες που προσφέρουν τα πιο σοβαρά μαθήματα. Μέσα από αυτές συνήθως κάνουμε την περισσότερη δουλειά για τον εαυτό μας.

Advertisment

Όταν τελειώνει η σχέση, μας είναι δύσκολο να αποκοπούμε από την ενέργεια που μας κρατούσε ενωμένους ακόμη κι αν ξέρουμε ότι χρειάζεται να το κάνουμε για το καλό μας. Κάποιες φορές, το δώρο μπορεί να είναι η αναγνώριση ότι έχουμε αλλάξει και έχουμε εξελιχθεί, και μαζί με αυτήν την αναγνώριση θα έρθει και η ανακούφιση ότι δεν χρειάζεται πλέον να μένουμε σε καταστάσεις που μειώνουν την ενέργεια και τη δόνησή μας και δεν μας αφήνουν να προοδεύσουμε.

Μέσα από τις σχέσεις μας μπορεί να μάθουμε να εκτιμούμε περισσότερο τον εαυτό μας και να του δίνουμε μεγαλύτερη αξία, χωρίς να περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς. Να μάθουμε ότι τελικά η ευτυχία που συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες μπορεί να είναι εφήμερη, και έτσι να πάψουμε να την αναζητάμε έξω από εμάς.

Το να μην έχουμε σχέση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για μας κάποιο δώρο. Μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας ώστε να τον προετοιμάσουμε για την επόμενη σχέση. Μπορούμε να μάθουμε πώς να είμαστε συναισθηματικά ανεξάρτητοι, πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας, πώς να γεμίζουμε το δικό μας ποτήρι αντί να περιμένουμε να μας το γεμίσουν.

Μπορούμε να απολαύσουμε μια περίοδο γαλήνης και ηρεμίας προτού μπούμε στην απαιτητική ζωή μιας σχέσης, που ίσως μας στερήσει χρόνο από την ενδοσκόπηση που ξεκινήσαμε να κάνουμε. Μπορούμε επίσης να νιώσουμε ευγνώμονες που ανακαλύψαμε ποιοι είμαστε χωρίς να μας επηρεάζει κανείς.

Μόλις μάθουμε όλα αυτά που χρειάζεται, θα προχωρήσουμε σε άλλες καταστάσεις, από τις οποίες θα μάθουμε και πάλι κάτι καινούριο. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα μαθήματα. Το θέμα είναι πόσο καιρό θα μας πάρει αυτό.

Θα δεχτούμε ένα μάθημα ή θα χρονοτριβούμε προσπαθώντας να αντισταθούμε; Μια κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη μέσα στο μυαλό μας μέχρι να βρούμε το δώρο-μάθημα, αλλά μόλις το βρούμε θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε εντελώς την κατάσταση.

Είναι δύσκολο να πούμε ‘Ναι’ στα μαθήματα, αλλά τελικά νομίζω πως δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τις αυταπάτες μας, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και άλλες φορές να κάνουμε δραστικές αλλαγές. Και όλα αυτά για το καλό μας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση