, ,

Γιατί οι άνδρες πιστεύουν ότι μένουν single; Πρόσφατη μελέτη διερευνά τους λόγους

Ο Μενέλαος Αποστόλου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, αποφάσισε να εξετάσει τους λόγους που οι άνδρες πιστεύουν

Γιατί οι άνδρες πιστεύουν ότι μένουν single; Πρόσφατη μελέτη διερευνά τους λόγους

Ο Μενέλαος Αποστόλου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, αποφάσισε να εξετάσει τους λόγους που οι άνδρες πιστεύουν ότι επιλέγουν (ή και αναγκάζονται) να μείνουν single. Η έρευνα έγινε διαδικτυακά και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychological Science με 6.794 απαντήσεις (πάνω από 13.000 σχόλια).

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν περισσότερες φορές ήταν 43, αλλά εδώ θα εστιάσουμε στις συχνότερες αναφορές, δηλαδή στην πρώτη δεκάδα. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η μη ικανοποιητική εξωτερική εμφάνιση. Οι άντρες πιστεύουν ότι είναι single λόγω της εμφάνισής τους. Αν και το πρότυπο του ωραίου άνδρα υπήρχε πάντα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Τα πρότυπα ομορφιάς είναι πάντα ρευστά ανάλογα την περίοδο και την κουλτούρα. Η επιτηδευμένη και εξαιρετικά προσεγμένη εικόνα που προβάλλουν τα μοντέλα και οι influencers στις αντίστοιχες ιστοσελίδες δυσκολεύουν αυτούς που θέλουν απλά να είναι ο εαυτός τους.

Advertisment

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που ο δεύτερος πιο δημοφιλής λόγος είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση/ αυτοπεποίθηση, που ακολουθείται από την ελάχιστη προσπάθεια. Ο φαύλος κύκλος εδώ είναι ξεκάθαρος: Δεν είμαι ελκυστικός, οπότε δεν διαθέτω την αυτοπεποίθηση να βγω ραντεβού και έτσι προσπαθώ λιγότερο. Τα μοτίβα σκέψης δημιουργούν και μοτίβα συμπεριφορών.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η γενική αδιαφορία για τις σχέσεις και η συνειδητή απόφαση μιας εργένικης ζωής. Οι κακές δεξιότητες φλερτ και η εσωστρέφεια βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα. Η εσωστρέφεια συνοδεύεται κοινωνικά από το μη ικανοποιητικό φλερτ.

H έβδομη θέση και η όγδοη θέση επίσης σχετίζονται: πρόσφατα χωρισμένοι και κακές εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις. Αν και το πρώτο ξεπερνιέται με τον καιρό, οι πρόσφατοι χωρισμοί επηρεάζουν την επίδραση του όγδοου λόγου. Πολλοί άνδρες και γυναίκες νιώθουν ότι καταλήγουν να βγαίνουν ραντεβού με τον ίδιο τύπο ανθρώπου. Στην ένατη θέση βρίσκεται ο λόγος των μη διαθέσιμων γυναικών. Αυτό συνήθως ισχυρίζονται οι άνδρες που ανήκουν σε συγκεκριμένους χώρους και οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία συντρόφων.

Advertisment

Τέλος, στην δέκατη θέση, επιστρέφουμε ουσιαστικά στον πρώτο λόγο: παραπάνω βάρος. Πριν από έναν αιώνα, το πρότυπο ομορφιάς ήταν λίγο διαφορετικό, με τα λίγα παραπάνω κιλά να θεωρούνται ελκυστικά. Αλλά τώρα η μόδα και η κοινωνία επιτάσσουν κάτι τελείως διαφορετικό. Η εύκολη απάντηση θα ήταν να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να γυμναστούμε περισσότερο, αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Πολλοί από τους παραπάνω λόγους – εσωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, φλερτ, αυτοεκτίμηση – μπορούν να αποδοθούν και στο βάρος.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://link.springer.com/article/10.1007/s40806-018-0163-7

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση