,

Ποιες αλλαγές συντελούνται στον εγκέφαλό μας όταν γκρινιάζουμε συνέχεια;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αξιοσημείωτα ευπροσάρμοστος. Μπορεί να διαμορφωθεί σαν μια μπάλα πλαστελίνης και έχουμε και εμείς έλεγχο σε αυτή τη δυνατότητα αν επενδύσουμε

Ποιες αλλαγές συντελούνται στον εγκέφαλό μας όταν γκρινιάζουμε συνέχεια;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αξιοσημείωτα ευπροσάρμοστος. Μπορεί να διαμορφωθεί σαν μια μπάλα πλαστελίνης και έχουμε και εμείς έλεγχο σε αυτή τη δυνατότητα αν επενδύσουμε χρόνο και προσπάθεια. Μέσα στα τελευτταία 20 χρόνια, χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη των τεχνικών νευροαπεικόνισης του εγκεφάλου και την πρόοδο της νευροεπιστήμης, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να επαναπρογραμματίζεται – και εμείς μπορούμε να γίνουμε οι προγραμματιστές του.

Με πολλούς τρόπους, η νευροπλαστικότητα – ένας όρος – ομπρέλα που περιγράφει τις συνεχείς αλλαγές του εγκεφάλου καθ΄όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου αποδεικνύεται ένα χρησιμότατο εργαλείο. Και τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσω αυτού: Μπορούμε να αυξήσουμε τον δείκτη νοημοσύνης μας, να αποκτήσουμε νέες, καθοριστικές για την επιτυχία μας δεξιότητες. Μπορούμε να αναρρώσουμε από ορισμένα είδη εγκεφαλικών βλαβών, να αναπτύξουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη, ακόμα και να «ξεμάθουμε» βλαβερές συμπεριφορές, πεποιθήσεις και συνήθειες.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: 27 τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλός μας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Υπάρχει βέβαια και η αρνητική πλευρά του νομίσματος: μπορούμε να επανασχεδιάσουμε τον εγκέφαλό μας προς το χειρότερο. Ευτυχώς, είμαστε εμείς που μπορούμε να κάνουμε την επιλογή! Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που επιλέγουν την αρνητική πλευρά του νομίσματος: που είναι αρνητικοί, μίζεροι, γκρινιάρηδες. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν αρκούνται στο να κρατούν τα αρνητικά τους συναισθήματα για τον εαυτό τους, αλλά αντίθετα θέλουν να τα μεταφέρουν και να τα προβάλλουν στους άλλους.

Οι γκρινιάρηδες γενικά χωρίζονται σε τρεις ομάδες: 1) σε αυτούς που αναζητούν συνεχώς προσοχή (οι λογικοί άνθρωποι μαθαίνουν σταδιακά να τους αγνοούν) 2) οι χρόνιοι γκρινιάρηδες, οι οποίοι ζουν σε μια συνεχή κατάσταση γκρίνιας και παραπόνων και 3) οι γκρινιάρηδες με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τη δική μας οπτική, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Για εκείνους είμαστε απλά οι αποδέκτες των παραπόνων τους.

Advertisment

Είναι ο εγκέφαλος υπεύθυνος για την γκρίνια;

Η απάντηση είναι κατά κύριο λόγο ναι. Γιατί οι περισσότεροι αρνητικοί άνθρωποι δεν θέλουν να νιώθουν έτσι• εξάλλου, ποιος θα ήθελε; Οι βλαβερές συμπεριφορές, όπως η γκρίνια, αν επαναλαμβάνονται συνεχώς, αλλάζουν θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις σκέψεις. Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε αρνητικές πεποιθήσεις που με τη σειρά τους οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές.

Διαβάστε επίσης: Τεστ: Τι είδους γκρινιάρης/άρα είμαι;

Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται κάτι που ονομάζεται προκατάληψη αρνητικότητας. Με απλά λόγια, η προκατάληψη αρνητικότητας είναι η τάση του εγκεφάλου να εστιάζει περισσότερο στις αρνητικές περιστάσεις παρά στις θετικές. Η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως. Όταν συνεχώς εστιάζουμε στο αρνητικό γκρινιάζοντας, πυροδοτούμε ξανά και ξανά τους νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την προκατάληψη της αρνητικότητας. Διαμορφώνουμε δηλαδή την αρνητική μας συμπεριφορά μέσω επανάληψης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση