, , ,

Πώς κυλά η ζωή στην Ισπανική πόλη που απαγόρευσε εντελώς την κυκλοφορία των αυτοκινήτων;

Οι άνθρωποι δεν φωνάζουν στην Pontevedra – ή τουλάχιστον φωνάζουν λιγότερο. Με την βασική κίνηση των αυτοκινήτων να έχει απαγορευτεί, δεν ακούγονται μηχανές αυτοκινήτων,

Μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα: Πώς κυλά η ζωή στην Ισπανική πόλη που απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων

Οι άνθρωποι δεν φωνάζουν στην Pontevedra – ή τουλάχιστον φωνάζουν λιγότερο. Με την βασική κίνηση των αυτοκινήτων να έχει απαγορευτεί, δεν ακούγονται μηχανές αυτοκινήτων, ούτε κόρνες, ούτε μηχανάκια, ούτε εκνευρισμένοι οδηγοί που προσπαθούν να ακουστούν δυνατότερα από τα αυτοκίνητά τους. Τίποτα απ’ όσα έχουμε συνηθίσει στις πόλεις όλου του κόσμου.

Αυτό που αντιθέτως ακούνε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι το τιτίβισμα των πουλιών από τα δέντρα, το κουδούνισμα των κουταλιών στις κούπες με τον καφέ και οι ανθρώπινες φωνές. Οι δάσκαλοι και οι γονείς δεν φοβούνται πια να αφήσουν τα μικρά παιδιά στους δρόμους. «Ακούστε», λέει ο δήμαρχος, ανοίγοντας τα παράθυρα του γραφείου του. Από τον δρόμο φτάνουν στα αυτιά του οι ήχοι ανθρώπινων μόνο φωνών.

Advertisment

«Πριν γίνω δήμαρχος, μπροστά από αυτό τον δρόμο περνούσαν καθημερινά 14.000 αυτοκίνητα». Ο Miguel Anxo Fernández Lores είναι δήμαρχος σε αυτή την πόλη της Γαλικίας από το 1999. Η φιλοσοφία του είναι απλή: το ότι έχεις ένα αυτοκίνητο δεν σου δίνει το δικαίωμα να καταλαμβάνεις δημόσιο χώρο. «Πώς γίνεται οι ηλικιωμένοι ή τα παιδιά να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δρόμους λόγω των αυτοκινήτων;», αναρωτιέται ο César Mosquera, ο επικεφαλής των υποδομών της πόλης. «Πώς γίνεται η προσωπική περιουσία – το αυτοκίνητο – να καταλαμβάνει τόσο δημόσιο χώρο;»

Ο Lores έγινε δήμαρχος της Pontevedra μετά από 12 χρόνια παραμονής στην αντιπολίτευση και μέσα σε ένα μήνα είχε ήδη πεζοδρομήσει το μεσαιωνικό κέντρο με έκταση 300.000 τ.μ. Πριν, το ιστορικό κέντρο ήταν νεκρωμένο, υπήρχαν πολλά ναρκωτικά, ήταν περιθωριοποιημένο, μολυσμένο και συνέβαιναν πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Όσοι κάτοικοι μπορούσαν, έφευγαν. Αρχικά, ο δήμαρχος σκέφτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αλλά δεν μπορούσε να βρει ένα λειτουργικό σχέδιο. Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν και πάλι πίσω στους κατοίκους τον δημόσιο χώρο που τους ανήκε και να ξεφορτωθούν τα αυτοκίνητα.

Μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα: Πώς κυλά η ζωή στην Ισπανική πόλη που απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων
Φωτογραφία: Luis Pereiro Gomez

Σταμάτησαν τη ροή των αυτοκινήτων, ξεφορτώθηκαν τα πάρκινγκ και έφτιαξαν υπογείως της πόλης με 1.686 θέσεις. Αφαίρεσαν και τα φανάρια και στην περιφέρεια της πόλης και όπου επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, μείωσαν το ανώτατο όριο ταχύτητας. Τα οφέλη ήταν πολυάριθμα. Στους ίδιους δρόμους όπου 30 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από αυτοκινητιστικό από το 1996 μέχρι το 2006, μόνο τρεις πέθαναν μέχρι το 2009.

Advertisment

Οι εκπομπές καυσαερίου μειώθηκαν κατά 70%, σχεδόν τα τρία τέταρτα των διαδρομών που πριν γίνονταν με αυτοκίνητο, τώρα γίνονται με τα πόδια ή με ποδήλατο και η κεντρική Pontevedra κέρδισε 12.000 νέους κατοίκους. Και καθώς το ενδιαφέρον για μεγάλα εμπορικά κέντρα μειώθηκε, οι μικρές επιχειρήσεις μπόρεσαν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ανθίσουν ξανά.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιφέρεια όπου τα αμάξια επιτρέπονται και το ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις πάρκινγκ. Επιπλέον, χρειάζεται ακόμα ένα σχέδιο σε περιπτώσεις αντίξοων καιρικών συνθηκών όπου οι γονείς χρειάζεται να μεταφέρουν και να αφήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία της περιοχής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση