5 τρόποι να μετατρέψετε το νερό σε πόσιμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου η παροχή νερού έχει διακοπεί, όπως σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών ή λόγω κάποιου αποκλεισμού και έλλειψης πόσιμου νερού,

5 τρόποι να μετατρέψετε το νερό σε πόσιμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου η παροχή νερού έχει διακοπεί, όπως σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών ή λόγω κάποιου αποκλεισμού και έλλειψης πόσιμου νερού, είναι σημαντικό να έχετε ήδη προνοήσει και να έχετε φυλάξει κάποια γυάλινα μπουκάλια νερού σε δροσερό μέρος. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να καθαρίσετε το νερό που θα βρείτε και να το μετατρέψετε σε πόσιμο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να θυμόμαστε ότι ακόμα κι αν το νερό φαίνεται καθαρό, μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Δεν είναι μόνο το δικά μας μικρόβια που μπορεί να μολύνουν το νερό, αλλά και των ζώων που ίσως έχουν πιει προηγουμένως από εκεί.

Advertisment

Υπάρχουν λοιπόν ορισμένοι τρόποι για να μετατρέψουμε το νερό σε πόσιμο σε έκτακτη ανάγκη. Όμως, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε ανάλογα με την κατάσταση είναι να βρούμε μια πηγή νερού, είτε αυτή είναι σε λίμνη, είτε από κάποιο ποτάμι ή ρυάκι. Μπορείτε να καθαρίσετε ακόμα και το νερό της βρύσης που μπορεί να έχει μετατραπεί σε μη πόσιμο λόγω κάποιας βλάβης στο δίκτυο υδροδότησης της περιοχής σας.

5 τρόποι να μετατρέψετε το νερό σε πόσιμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

1. Βρασμός

Ένας από τους ευκολότερους και γνωστότερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ασφαλές προς πόση είναι να το βράσετε. Οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα βακτήρια και τους ιούς. Ωστόσο, δεν απομακρύνει το χώμα, τη σκόνη ή τα σωματίδια. Αν το νερό στη συνέχεια είναι θολό, αφήστε το να κάτσει λίγο και φιλτράρετέ το μέσα από ένα καθαρό ύφασμα ή φίλτρο του καφέ.

2. Φίλτρο

Για να καθαρίσετε το νερό από σωματίδια, σκόνη και χώμα, μπορείτε να περάσετε το νερό μέσα από ένα πυκνό στρώμα άμμου και χαλικιών. Καθώς το νερό φιλτράρεται μέσα από την άμμο, τα σωματίδια και η σκόνη μένουν παγιδευμένα στην άμμο. Ωστόσο, αν δεν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, υπάρχουν στο σπίτι πολλά είδη φίλτρων που μπορείτε να έχετε προμηθευτεί. Είναι σημαντικό, παρ΄ όλα αυτά, να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες των φίλτρων, αφού ορισμένα αφαιρούν παράσιτα και βακτήρια, αλλά όχι ιούς, επειδή οι τελευταίοι είναι μικρότεροι οργανισμοί.

Advertisment

3. Ιώδιο

Το ιώδιο αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο απολύμανσης του νερού με μια μικρή ποσότητα. Αλλά χρειάζεται να γνωρίζετε ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον οργανισμό σας σε υψηλές συγκεντρώσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να προσθέσετε ελάχιστες σταγόνες και να χρησιμοποιείτε μόνο βάμμα 2% ιωδίου. Υπολογίστε πέντε σταγόνες για ένα λίτρο διάφανου νερού και δέκα για ένα λίτρο θολού. στη συνέχεια, αφήστε το σε σκιά για πάνω από 30 λεπτά πριν το πιείτε.

4. Χλωρίνη

Η χλωρίνη έχει αποκτήσει αυτή τη φήμη για έναν πειστικό λόγο: είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στο να εξοντώνει μικρόβια. Μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστη χλωρίνη σε καθαρό νερό για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να το πιείτε. Αλλά προσέξτε τις ποσότητες: δύο σταγόνες για καθαρό νερό και τέσσερις για θολό. Μόλις την προσθέσετε, κουνήστε έντονα το μπουκάλι για περίπου ένα λεπτό, για να βεβαιωθείτε ότι η ουσία έχει διαλυθεί σε όλο το νερό. Στη συνέχεια, φυλάξτε το δοχείο σε ένα σκοτεινό σημείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Όταν ανοίξετε ξανά το μπουκάλι, θα μυρίζει αμυδρά χλωρίνη και το νερό θα είναι ασφαλές προς πόση. Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη με αρώματα και επιπλέον ουσίες.

5. Χημική απολύμανση

Μπορείτε να απολυμάνετε το νερό με ταμπλέτες που περιέχουν χλώριο, ιώδιο, διοξείδιο του χλωρίου ή άλλους φορείς απολύμανσης. Αυτές οι ταμπλέτες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά ή σε φαρμακεία. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων. Για να απολυμάνετε το νερό, προσθέστε ένα μέρος διαλύματος χλωρίου ανά 100 μέρη νερού. Αν η γεύση του χλωρίου είναι έντονη, γυρίστε το νερό από το ένα δοχείο στο άλλο και αφήστε το να μείνει για λίγες ώρες πριν τη χρήση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση