, ,

Πώς οι ασκήσεις αντοχής επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου

Όλο και περισσότερες έρευνες συμπεραίνουν ότι η σωματική άσκηση αλλάζει τη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας. Μία νέα όμως έρευνα εστιάζει στις επιδράσεις

Πώς οι ασκήσεις αντοχής επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου

Όλο και περισσότερες έρευνες συμπεραίνουν ότι η σωματική άσκηση αλλάζει τη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας. Μία νέα όμως έρευνα εστιάζει στις επιδράσεις των ασκήσεων αντοχής σε αυτά τα βακτήρια.

Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν πέρυσι έδειξαν ότι η άσκηση από μόνη της, χωρίς διατροφικές αλλαγές, είναι αρκετή για να αλλάξει τη σύσταση των εντερικών βακτηρίων. Τα πειράματα, που διεξήχθησαν τόσο σε ποντίκια, όσο και σε ανθρώπους, έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλύσου (SCFA) που μειώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Τώρα, μια νέα έρευνα εστιάζει στις συγκεκριμένες συνέπειες των ασκήσεων αντοχής στη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας. Η Eveliina Munukka, από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής στη Φινλανδία, μαζί με τους συναδέλφους της, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Frontiers in Microbiology.

Πώς η γυμναστική αντοχής επιδρά στα εντερικά βακτήρια

Η Munukka δημιούργησε ένα πρόγραμμα ασκήσεων (κυρίως ποδήλατο) 6 εβδομάδων με 3 προπονήσεις την εβδομάδα. Οι συμμετέχουσες ήταν 17 υπέρβαρες, αλλά υγιείς γυναίκες. Η ένταση της άσκησης ρυθμιζόταν από τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων. Οι γυναίκες δεν άλλαξαν τίποτα στον τρόπο ζωής τους ή στη διατροφή τους.

Ύστερα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη σύσταση και λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων. Στο τέλος του προγράμματος, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση των πρωτεοβακτηρίων – των εντερικών δηλαδή βακτηρίων που έχουν την πιθανότητα να προκαλέσουν φλεγμονές – και αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων που ονομάζονται Akkermansia και συνδέονται με καλύτερο μεταβολισμό.

Διαβάστε επίσης: Πώς τα εντερικά βακτήρια προκαλούν άγχος, σύμφωνα με την επιστήμη και 4 παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου σας

Πρότερες έρευνες έχουν βρει ότι τα Akkermansia είναι περισσότερα σε άτομα που είναι δραστήρια σωματικά σε σύγκριση με όσους δεν είναι. Κάποιες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι τα βακτήρια αυτά μπορεί να προστατεύουν από παχυσαρκία και διαβήτη. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το κομμάτι.

Επιδράσεις στην καρδιομεταβολική υγεία

Η ερευνήτρια όμως επισημαίνει και ορισμένα επιπλέον ευρήματα της έρευνας: «Παρατηρήσαμε ότι τα φωσφολιπίδια και η χοληστερόλη στα μόρια VLDL μειώθηκαν ως απόκριση στην άσκηση». Αυτές οι αλλαγές είναι ευεργετικές για την καρδιομεταβολική υγεία, επειδή τα VLDL μεταφέρουν λιπίδια από το ήπαρ στους περιφεριακούς ιστούς, μετατρέπονται σε «κακή» LDL χοληστερόλη στο κυκλοφορικό σύστημα, και γι’ αυτό έχει βλαβερές καρδιαγγειακές επιδράσεις.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.02323/full#h9

https://www.nature.com/news/gut-microbe-may-fight-obesity-and-diabetes-1.12975

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε