,

Εστίασε στο πρόβλημα ή στη λύση

Τι είναι το αρνητικό συναίσθημα; Καταστροφή; Όχι φυσικά. Είναι ένα μήνυμα από το πραγματικό εγώ σου ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις. Μετάφραση: Δηλαδή τρόπος

Εστίασε στο πρόβλημα ή στη λύση

Τι είναι το αρνητικό συναίσθημα; Καταστροφή; Όχι φυσικά. Είναι ένα μήνυμα από το πραγματικό εγώ σου ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις. Μετάφραση: Δηλαδή τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την έννοια του πόνου ή αντίδραση, πράξεις στις οποίες θα προβείς λόγω της ύπαρξης του πόνου – ή και τα δύο.

Ο φόβος, για παράδειγμα, είναι ένα αρνητικό συναίσθημα με θετικό μήνυμα. Σε παρακινεί να προστατεύσεις και να εκτιμήσεις αυτά που έχεις. Ο πόνος είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να πας στον γιατρό. Δεν πρέπει να φοβάσαι να παραδεχτείς το πρόβλημα. Αν κρυφτείς από τον ίδιο σου τον εαυτό, το πρόβλημα, ή το αρνητικό συναίσθημα, θα σιγοκαίει μέσα σου και το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο.

Advertisment

Όπως και αν δεν αποδεχτείς ότι έχεις χτυπήσει και δεν δώσεις σημασία στον πόνο, η πληγή θα χειροτερέψει. Ο πόνος λοιπόν είναι ένα μήνυμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν θα φύγει αν δεν κατανοήσουμε το μήνυμα που έχει έρθει να μεταδώσει.

Σκέψου ότι ένας γιατρός βρίσκεται πάνω από έναν άνθρωπο που έχει δεχτεί μια σφαίρα και τον ρωτάει: «Πονάς; Πού πονάς; Για πες μου, όταν ήσουν μικρός, έκανες πολλές αταξίες; Έχει μπει βαθιά η σφαίρα; Ας συζητήσουμε λίγο το πρόβλημά σου».

Ο γιατρός δεν ασχολείται με το πρόβλημα για ώρες, αλλά εστιάζει άμεσα στη θεραπεία – στη λύση. Ο πόνος, δηλαδή το πρόβλημα, του υποδεικνύει σε ποιο σημείο του σώματος πρέπει να δράσει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον πόνο, διαφορετικά η υγεία μας θα επιβαρυνθεί. Με την ίδια λογική, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το αρνητικό συναίσθημα, το πρόβλημα που το προκαλεί, για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Advertisment

Πολλοί άνθρωποι έχουν μπερδέψει την προσωπική ανάπτυξη με τη διαρκή, δίχως λόγο και δίχως μέτρο θετικότητα. Έχω δει ανθρώπους να μη βγάζουν χρήματα, γιατί δεν παραδέχονται ότι έχουν περιέλθει σε άθλια κατάσταση λόγω των πενιχρών οικονομικών τους. Πώς να αλλάξεις κάτι αν λες συνέχεια «Όλα είναι τέλεια;».

Έχω δει ανθρώπους να μην ξεπερνούν τους φόβους τους γιατί δεν παραδέχονταν ότι φοβούνται. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν άκουγαν τα μηνύματα του «πραγματικού εγώ» τους, γιατί πίστευαν ότι παραδοχή σημαίνει παραίτηση ή μεγέθυνση του προβλήματος.

Συμβαίνει το αντίθετο όμως. Η παραδοχή, η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για τη λύση. «Μην εστιάζεις στο πρόβλημα», ακούω να λένε συνέχεια, «Εστίασε στη λύση». Και συμφωνώ.

Με μία διαφορά. Από τη στιγμή που θα παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα ή θέμα προς διευθέτηση, έχουμε το δικαίωμα να εστιάσουμε στη λύση του. Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, πρέπει να εστιάσεις ελεγχόμενα σε αυτό όσο χρειάζεται για να βρεις τη λύση του. Τότε έχεις το δικαίωμα να εστιάσεις μόνο στη λύση.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικόλαου Σμυρνάκη “Να ευτυχήσω για να πετύχω ή Να πετύχω για να ευτυχήσω;” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση