, , ,

Μπολόνια: Η πόλη που κερνά τους κατοίκους της μπύρα και παγωτό, όταν χρησιμοποιούν ποδήλατο

Αν νιώθετε πως η πράσινη και οικολογική σας συνείδηση δεν έχει ανταμειφθεί ποτέ, ίσως αξίζει να σκεφτείτε να μετακομίσετε σε μία από τις ομορφότερες

Μπολόνια: Η πόλη που κερνά τους κατοίκους της μπύρα και παγωτό, όταν χρησιμοποιούν ποδήλατο

Αν νιώθετε πως η πράσινη και οικολογική σας συνείδηση δεν έχει ανταμειφθεί ποτέ, ίσως αξίζει να σκεφτείτε να μετακομίσετε σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας, την Μπολόνια.

Για τους έξι μήνες του χρόνου, μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Bella Mossa (καλή δουλειά) λειτουργεί στην πόλη, η οποία ανταμείβει τους χρήστες βιώσιμων, οικολογικών μορφών μεταφοράς, προσφέροντάς τους δωρεάν μπύρα, παγωτό ή εισιτήρια για τον κινηματογράφο. Το πρόγραμμα, που τρέχει από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβρη, έχει σκοπό να μειώσει τη ρύπανση και προσφέρει στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης το κίνητρο να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς, αντί να κινούνται με αυτοκίνητο.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες απλά κατεβάζουν την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό τους, όπου μπορούν να συνδεθούν για τέσσερις διαδρομές την ημέρα. Σύμφωνα με το BBC, πάνω από 100 επιχειρήσεις στην Μπολόνια έχουν γραφτεί στην πρωτοβουλία αυτή για να προσφέρουν οφέλη μέσω των πόντων που μαζεύουν οι πολίτες.

Πριν κάνουν όμως άσκοπες βόλτες οι τουρίστες και οι κάτοικοι, χρειάζεται να έχουν υπόψη τους ότι οι πόντοι δεν δίνονται για την απόσταση που καλύπτεται, αλλά για τον αριθμό των διαδρομών που κάνουν. Αν τα χιλιόμετρα είναι 10 ή ένα, δεν έχει καμία σημασία, οι πόντοι θα μείνουν οι ίδιοι.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάχρηση του συστήματος, ένας καταγραφέας GPS βεβαιώνει ότι οι χρήστες είναι ειλικρινείς με τις διαδρομές τους, αλλά και τη μέθοδο μεταφοράς που χρησιμοποιούν. Η εφαρμογή ενημερώνει επίσης για το πόση οικονομία διοξειδίου του άνθρακα επιτυγχάνεται σε κάθε διαδρομή.

Advertisment

Ο σχεδιαστής Marco Amdori δημιούργησε το πρόγραμμα το 2017 και χρηματοδοτείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την τοπική κυβέρνηση της Μπολόνια. Στους 6 μήνες που διήρκησε το Bella Mossa, κατέγραψε 3.7 εκατομμύρια χιλιόμετρα βιώσιμων διαδρομών στην πόλη.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπολόνια έχει ηγηθεί τέτοιων οικολογικών προγραμμάτων. Από το 2008 μέχρι σήμερα, το Festival of Responsible Travel έγινε θεσμός και αφορά και αυτό σε βιώσιμες εναλλακτικές μορφές μεταφοράς και κυρίως ταξιδιού και ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους στον τουρισμό γενικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση