, , ,

Έλληνας νευροεπιστήμονας ανακάλυψε άγνωστη περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Γιώργος Παξινός, Έλληνας καθηγητής της διασποράς, έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει σημαντικές πτυχές της νευροεπιστήμης. Και αυτό διότι εντόπισε μια

Έλληνας νευροεπιστήμονας ανακάλυψε άγνωστη περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Γιώργος Παξινός, Έλληνας καθηγητής της διασποράς, έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει σημαντικές πτυχές της νευροεπιστήμης. Και αυτό διότι εντόπισε μια άγνωστη έως τώρα περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο Γ.Παξινός, ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας (Neuroscience Research Australia-NeuRA) ονόμασε αυτή την περιοχή «Ενδοσχοινιοειδή Πυρήνα» (Endorestiform Nucleus). Ο ενδοσχοινιοειδής πυρήνας εδράζεται στο σημείο όπου ενώνεται ο εγκέφαλος με το νωτιαίο μυελό.

Advertisment

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο κάτω παρεγκεφαλιδικό σκέλος, μια περιοχή που ενσωματώνει και συνδυάζει τις αισθητηριακές και τις κινητικές πληροφορίες, προκειμένου να διορθώσει τη στάση του σώματος, την ισορροπία και τις μικρές επιδέξιες κινήσεις. Το συναρπαστικό με αυτή την ανακάλυψη είναι πως αυτή η περιοχή υπάρχει μόνο στους ανθρώπους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί σε άλλα ζώα.

Ο Γ. Παξινός έχει διεθνή φήμη ως «χαρτογράφος» του εγκεφάλου και αποτελεί πρωτοπόρος στην νευροανατομία, έχοντας με το έργο του ανοίξει νέους δρόμους σε νευροχειρούργους και γενικά νευροεπιστήμονες. Ο ίδιος δήλωσε πως είχε εδώ και χρόνια υποπτευθεί την ύπαρξη της εν λόγω περιοχής του εγκεφάλου, αλλά τώρα με την πρόοδο της τεχνολογίας και τη χρήση μεθόδων ανίχνευσης και απεικόνισης, μπόρεσε να αποδείξει τη σημαντική της παρουσία.

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο για ένα νευροεπιστήμονα από το να εντοπίζει μια έως τώρα άγνωστη περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση υπάρχει το ξεχωριστό στοιχείο ότι αυτή η περιοχή είναι απούσα στις μαϊμούδες και στα άλλα ζώα. Πρέπει να υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι μοναδικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο πέρα από το μεγαλύτερο μέγεθός του και αυτή η περιοχή είναι πιθανώς ένα από αυτά», δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής.

Advertisment

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κάτω παρεγκεφαλιδικό σκέλος, που ονομάζεται επίσης σχοινιοειδές σώμα, είναι σαν ένα ποτάμι που μεταφέρει πληροφορίες από το νωτιαίο μυελό και το εγκεφαλικό στέλεχος προς την παρεγκεφαλίδα. Η περιοχή του εγκεφάλου που τώρα ανακαλύφθηκε, είναι μια ομάδα νευρώνων μέσα σε αυτό το σκέλος, εξ ου και το όνομά της “ενδοσχοινιοειδής πυρήνας”.

Οι νευρώνες αυτοί είναι σαν ένα νησί μέσα στο ποτάμι, έτσι αυτός ο πυρήνας βρίσκεται σε προνομιούχα θέση για να λαμβάνει εισροές από το νωτιαίο μυελό. Το κάτω παρεγκεφαλιδικό σκέλος είναι μια μεγάλη δέσμη νευραξόνων και ο ενδοσχοινιοειδής πυρήνας είναι μια ομάδα νευρώνων ενσωματωμένη μέσα σε αυτή τη δέσμη. Η περιοχή αυτού του εγκεφάλου ‘με κοιτάζει’ εδώ και χρόνια που μελετώ τον εγκέφαλο, στην πραγματικότητα είναι σαν εκείνη να με ανακάλυψε και όχι εγώ αυτή!».

Τέλος, προσθέτει πως ακόμα μπορούν να γίνουν υποθέσεις σχετικά με την ακριβή λειτουργία της περιοχής, όμως το πιθανότερο είναι πως ελέγχει τις επιδέξιες κινήσεις μας, όπως το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου. Αυτό εξηγεί και τον λόγο που έχει εντοπιστεί μόνο στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη νέων περιοχών του εγκεφάλου βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις ασθένειες και να δοκιμάσουν νέες θεραπείες για τις διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, επιληψία κ.α.). Και ο κ. Παξινός έκανε μια εκπληκτική προσθήκη στην νευροεπιστήμη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επόμενους επιστήμονες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση