, ,

Επαγγελματική εξουθένωση: Πώς να τη διαχειριστούμε, όταν δεν μπορούμε να λείψουμε από την εργασία μας

Το burnout, ή αλλιώς επαγγελματική εξουθένωση, δεν είναι ένα καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο. Περίπου το 80% των εργαζομένων το έχει βιώσει και το 40% από

Επαγγελματική εξουθένωση: Πώς να τη διαχειριστούμε, όταν δεν μπορούμε να λείψουμε από την εργασία μας

Το burnout, ή αλλιώς επαγγελματική εξουθένωση, δεν είναι ένα καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο. Περίπου το 80% των εργαζομένων το έχει βιώσει και το 40% από αυτούς προσδιορίζει την εργασία του ως εξαιρετικά στρεσογόνα.

Εργαζόμενοι σε τομείς όπως η ιατρική και η νομική, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε burnout. Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες: πολλές ώρες εργασίας, συγκρούσεις και γενική εργασιακή σύγχυση και δυσφορία είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που μπορούν να αφήσουν έναν εργαζόμενο συναισθηματικό, σωματικό και ψυχικό ράκος.

Advertisment

Η ευκολότερη θεραπεία είναι και η πιο προφανής: Άδεια και διάλειμμα από όλα. Ένα ταξίδι ή μια έστω ολιγοήμερη απόδραση. Αλλά δεν έχουμε όλοι αυτή την «πολυτέλεια» να πάρουμε άδεια για διάφορους λόγους. Έτσι, χρειάζεται να σκαρφιστούμε εναλλακτικούς τρόπους για να διαχειριστούμε το burnout.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το burnout όταν δεν μπορούμε να λείψουμε από την εργασία μας

Αναγνωρίζουμε τα σημάδια

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του burnout είναι η αναγνώρισή του. Υπάρχουν τρία κύρια σημάδια: η συναισθηματική εξάντληση, η αποπροσωποποίηση (υποκατάστατα χαρακτηριστικών για κάποιο άτομο, συνάδελφο, ασθενή) και η παντελής ανικανότητα συγκέντρωσης (περισσότερη σπατάλη ενέργεια, ελάχιστη απόδοση). Το burnout μοιράζεται κάποια χαρακτηριστικά με την κατάθλιψη. Αλλά η επαγγελματική εξουθένωση έχει να κάνει περισσότερο με συγκεκριμένες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης – Σύνδρομο Burn Out: Το τεστ του ψυχολόγου Herbert Freundenberger

Advertisment

Ξεκινάμε με τον οργανισμό και το σώμα μας

Ακούγεται κλισέ, αλλά ο ύπνος, η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορεί να κάνουν θαύματα στη διάθεση και στα επίπεδα του στρες μας. Δυστυχώς, το burnout μπορεί να μας κάνει να ανταλλάξουμε καλές συνήθειες με κακές, κάτι που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Είναι δελεαστικό να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την επαγγελματική εξουθένωση με κακές συνήθειες εκτός εργασίας, όπως τσιγάρο, αλκοόλ, υπερφαγία και πολλές ώρες παρακολούθησης ταινιών και σειρών. Είναι σημαντικό όμως να διατηρήσουμε τις καλές, υγιείς μας συνήθειες, όπως καλή διατροφή και επαρκής ύπνος.

Αναδιοργάνωση των εργασιακών συνηθειών

Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε αν συγκεκριμένες εργασιακές συνήθειες επηρεάζουν την ευτυχία μας. Πόσο τελειομανείς είστε; Πόσο θέλετε να κρατάτε τον έλεγχο; Μήπως είστε αναβλητικοί; Προσπαθήστε να αλλάξετε αυτές τις συνήθειες μόνοι σας ή με τη βοήθεια του προϊσταμένου σας.

Εμπλουτίζουμε τη ζωή μας εκτός εργασίας

Αν η εργασία σας ρουφά όλη σας την ενέργεια, οι άπειρες ώρες ύπνου και η τηλεόραση δεν αποτελούν λύσεις. Η ευχάριστη κοινωνικοποίηση με φίλους από την άλλη πλευρά, ένα θέατρο, ένα σινεμά, ένα καλό βιβλίο, μαγειρική ή ένα χόμπι μπορούν να σας βοηθήσουν να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Αναγνωρίζουμε πότε χρειαζόμαστε διαφορετική βοήθεια

Μερικές φορές, όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε, τελικά χρειαζόμαστε ένα μεγάλο διάλειμμα. Αν έχετε φτάσει σε ένα σημείο που θυσιάζετε την υγεία σας για τη δουλειά, τότε χρειάζεστε άλλου είδους βοήθεια. Χρειάζεστε άδεια, χρόνο με τον εαυτό σας και ίσως βοήθεια ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ζηλεύουμε και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τη ζήλεια;
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση