, ,

Έρευνα: Η μουσική βελτιώνει τις συνήθειες του ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου είναι αλλαγές στα μοτίβα ύπνου που αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας και μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής μας.

Έρευνα: Η μουσική βελτιώνει τις συνήθειες του ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου είναι αλλαγές στα μοτίβα ύπνου που αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας και μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής μας. Τα συμπτώματα των διαταραχών ύπνου περιλαμβάνουν: δυσκολία χαλάρωσης τη νύχτα ώστε να επέλθει ο ύπνος, αίσθημα κούρασης και υπνηλία την επόμενη ημέρα και αεικινησία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη διαταραχών του ύπνου είναι αυπνία. Άλλες λιγότερο συχνές διαταραχές περιλαμβάνουν την υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και τη ναρκοληψία. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν αυπνία κατά τη διάρκεια περιόδων υπερβολικού στρες, αλλά αυτή μπορεί και να εμφανιστεί για ασαφή λόγο και να μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Advertisment

 Μπορεί η μουσική να βελτιώσει τις συνήθειες ύπνου μας;

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσουν την αυπνία, αλλά ορισμένα από τα σκευάσματα έχουν παρενέργειες – ενώ φυσικές μέθοδοι, όπως η μουσική και ο διαλογισμός είναι απίθανο να προκαλέσουν κάποια αρνητική συνέπεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική για να καταπολεμήσουν τα προβλήματα ύπνου τους. Συγκεκριμένα, η Tabitha Trahan από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, στην Αγγλία, και οι συνάδελφοί της θέλησαν να εξερευνήσουν τη χρήση μουσικής ως βοηθητικό μέσο για τον ύπνο, χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή έρευνα – η πρώτη που διερευνά αυτό το ζήτημα. Το δείγμα δεν ήταν άτομα που εμφάνιζαν αυπνία, αλλά ο γενικός πληθυσμός.

Advertisment

Μέχρι τώρα, υπήρχε έλλειψη δεδομένων στο πόσο ευρεία είναι αυτή η χρήση της μουσικής, για τους λόγους χρήσης της, αλλά και το πιο αποτελεσματικό είδος της. Αυτή η διαδικτυακή έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις που μελετήσουν αυτές ακριβώς τις μεταβλητές. Περισσότεροι από το 60% των 651 συμμετεχόντων ανέφεραν πως ακούνε μουσική για ν’ αποκοιμηθούν. Ανέφεραν 14 μουσικά είδη που περιλάμβαναν 545 καλλιτέχνες.

Όσοι δεν εμφάνιζαν διαταραχές ύπνου είπαν επίσης ότι χρησιμοποιούν τη μουσική για να βελτιώσουν την ποιότητα ύπνου τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ήταν πιθανότερο οι νεότεροι σε ηλικία ερωτηθέντες να χρησιμοποιούν τη μουσική για να υποβοηθήσουν τον ύπνο.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες πιστεύουν πως η μουσική μπορεί να βοηθήσει σε δυσκολίες που σχετίζονται με τον ύπνο και ότι απομακρύνει εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα. Αν και η έρευνα παρέχει κάποια πρώτα στοιχεία γι’ αυτή την ευεργετική χρήση της μουσικής, δεν εστιάζει στις ψυχολογικές και σωματικές επιδράσεις που επιφέρει, κι αυτό, διότι βασιζόταν σε απλές απαντήσεις.

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0206531

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση