, , ,

10 φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν το παιδί μας δεν ακούει

Τα παιδιά μας είναι συχνά οι καλύτεροι καθρέφτες μας. Μέσω αυτών, μπορούμε να αντιληφθούμε τα σημεία στα οποία χρειάζεται να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας.

10 φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν το παιδί μας δεν ακούει

Τα παιδιά μας είναι συχνά οι καλύτεροι καθρέφτες μας. Μέσω αυτών, μπορούμε να αντιληφθούμε τα σημεία στα οποία χρειάζεται να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον επικριτικό, απειλητικό και αρνητικό τόνο με έναν πιο ουδέτερο, ενσυναισθητικό και ενθαρρυντικό και θα δούμε πως η συμπεριφορά των παιδιών μας θα αλλάξει ριζικά.

Το κλειδί είναι να τους απευθυνόμαστε με τον τρόπο που θα θέλαμε οι άλλοι να μας απευθύνονται. Βέβαια, η θεωρία είναι ευκολότερη από την πράξη και ειδικά όταν θυμώνουμε, εκνευριζόμαστε ή είμαστε κουρασμένοι. Όμως, χρειαζόμαστε απλά εξάσκηση και να έχουμε υπόψη μας τις 10 παρακάτω θετικές φράσεις.

Advertisment

10 φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν το παιδί μας δεν ακούει

1. «Τι χρειάζεται να θυμάσαι;»

Αποφεύγουμε: «Πρόσεξε»

Παράδειγμα: «Τι χρειάζεται να θυμάσαι όταν παίζεις στο πάρκο;».

Εξήγηση: Τα παιδιά τείνουν να μας αγνοούν όταν επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα. Αντιθέτως, αν συμπεριλάβουμε και τις δεξιότητες κριτικής τους σκέψης και τους ζητήσουμε να επαναλάβουν εκείνα τις οδηγίες ασφαλείας τους, είναι πιθανότερο και να τις θυμούνται.

Advertisment

2. «Σε παρακαλώ μπορείς να μιλήσεις πιο σιγά;»

Αποφεύγουμε: «Μη φωνάζεις» ή «Σώπασε»

Παράδειγμα: «Θα μπορούσες να μιλήσεις πιο σιγά ή να ψιθυρίσεις;» (πείτε το κι εσείς ήρεμα) ή «Μου αρέσει η φωνή σου, αλλά είναι καλύτερο όταν φωνάζεις έξω από το σπίτι ή στο δωμάτιό σου μόνο».

Εξήγηση: Κάποια παιδιά μιλούν εκ φύσεων πιο δυνατά από τα άλλα. Αν δυσκολεύονται να μιλήσουν σιγανά, δείξτε τους σε ποιο σημείο του σπιτιού ή έξω μπορούν αν κάνουν φασαρία και επίσης χρησιμοποιήστε τη δύναμη του ψιθύρου. Αν το συνδυάσετε με ένα απαλό άγγιγμα και με οπτική επαφή, το ψιθύρισμα αποτελεί έναν εκπληκτικό τρόπο να κάνετε τα παιδιά να σας ακούσουν.

3. «Θα ήθελες να το κάνεις μόνος/μόνη σου ή θες τη βοήθειά μου;»

Αποφεύγουμε: «Σου το ζήτησα ήδη τρεις φορές, κάντο τώρα!»

Παράδειγμα: «Ήρθε η ώρα να φύγουμε. Θα ήθελες να βάλεις τα παπούτσια μόνος/μόνη σου ή θες τη βοήθειά μου» ή «Θες να ανέβεις στο αυτοκίνητο μόνος/μόνη σου ή θες να σε βάλω εγώ;»

Εξήγηση: Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά όταν τους δίνουμε το χώρο να κάνουν κάτι μόνα τους. Δώστε τους μια επιλογή και η κριτική τους σκέψη θα καλύψει τον πειρασμό να κάνουν πίσω.

4. «Τι έμαθες από αυτό το λάθος;»

Αποφεύγουμε: «Ντροπή σου» ή «Θα έπρεπε να το ήξερες»

Παράδειγμα: «Τι έμαθες από αυτό το λάθος;» ή «Τι έμαθες και τι διαφορετικό θα μπορούσες να κάνεις την επόμενη φορά, ώστε να μην αδιάβαστος/η στο σχολείο;»

Εξήγηση: Εστιάζοντας στο κίνητρο να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους για το μέλλον, θα μπορέσετε να στρέψετε την προσοχή από τη ντροπή και το ίδιο το λάθος προς μια δημιουργική παραγωγή μελλοντικών λύσεων.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι να μεγαλώσουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά  

5. «Σε παρακαλώ…»

Αποφεύγουμε: «Μην το κάνεις» ή «Σταμάτα»

Παράδειγμα: «Σε παρακαλώ χάιδεψε το σκύλο απαλά» ή «Σε παρακαλώ, βάλε τα παπούτσια σου στο ντουλάπι»

Εξήγηση: Λέει κανείς από εμάς στους σερβιτόρους, τους φίλους και τους συναδέλφους μας τι να μην κάνουμε; Όχι, σωστά; Δεν θα παίρναμε και την καλύτερη απάντηση, αν λέγαμε «Μη βάλεις πλήρες γάλα στον καφέ μου» ή «Δεν θέλω το κοτόπουλο». Αυτή η μορφή αρνητικής επικοινωνίας δεν δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα, αλλά αντιθέτως εκνευρισμό και αντιδραστικότητα. Επομένως, γιατί να μιλάμε έτσι στο παιδί μας;

6. «Θες να φύγεις τώρα ή σε 10 λεπτά;»

Αποφεύγουμε: «Ώρα να φύγουμε» ή «Σήκω, φεύγουμε τώρα»

Παράδειγμα: «Θες να φύγουμε τώρα ή θες να παίξεις για λίγα ακόμα λεπτά και ύστερα να φύγουμε;»

Γιατί λειτουργεί: Τα παιδιά λατρεύουν να νιώθουν ένα ποσοστό ανεξαρτησίας, ειδικά τα δυναμικά παιδιά. Χρειάζεται βέβαια κάποια όρια, αλλά είναι πάντα καλύτερο να τους δίνετε επιλογές και εκείνα θα ανταποκριθούν όταν τους πείτε «Εντάξει, 10 λεπτά ακόμα και μετά φεύγουμε».

7. «Ας προσθέσουμε αυτό το παιχνίδι στη λίστα δώρων των γενεθλίων σου»

Αποφεύγουμε: «Είναι πολύ ακριβό» ή «Όχι, είπα όχι παιχνίδια»

Παράδειγμα: «Είναι καλύτερα να μην το αγοράσουμε τώρα, αλλά μήπως θα ήθελες να το προσθέσουμε στη λίστα δώρων των γενεθλίων σου;»

Γιατί λειτουργεί: Για να είμαστε ειλικρινείς, συχνά δεν θέλουμε να αγοράσουμε τα ακριβά παιχνίδια που υπάρχουν στην αγορά. Αλλά μπορεί να δίνουμε τα χρήματά μας σε άλλες παράλογες αγορές. Οπότε αυτή δεν είναι μια πειστική δικαιολογία. Αντί να κατηγορούμε τα οικονομικά και να δημιουργούμε στα παιδιά ανασφάλεια και σύγχυση, είναι καλύτερα να προσφέρουμε άλλες μελλοντικές ιδέες για το πώς να αποκτήσουμε το παιχνίδι εκείνο στο μέλλον.

8. «Σταμάτα, βαθιά αναπνοή. Τώρα ζήτησέ μου αυτό που θες»

Αποφεύγουμε: «Σταμάτα να γκρινιάζεις»

Παράδειγμα: «Ας σταματήσουμε, ας αναπνεύσουμε μαζί. Και τώρα προσπάθησε ξανά να μου ζητήσεις αυτό που θες»

Γιατί λειτουργεί: Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσουν να φωνάζουν, να κλαίνε και να διαπραγματευτείτε ύστερα με ηρεμία αυτό που θέλουν.

Διαβάστε επίσης: Μπερδεμένα παιδιά; 8 συμβουλές για να τα βοηθήσουμε να βρουν το σκοπό τους

9. «Είναι εντάξει να κλαις. Όλοι κλαίμε»

Αποφεύγουμε: «Μην κάνεις σαν μωρό» ή «Μην κλαις»

Παράδειγμα: «Είναι λογικό να νιώθεις στεναχώρια, θα είμαι εδώ δίπλα σου αν με χρειαστείς. Ξέρω ότι μπορείς να βρεις έναν τρόπο να φροντίσεις τον εαυτό σου»

Εξήγηση: Είναι εκπληκτικό το πόσο καλά τα παιδιά ανταποκρίνονται όταν δεν τα πιέζουμε να «προσπεράσουν» τα συναισθήματά τους ή δεν προσπαθούμε να τα αναγκάσουμε να σταματήσουν να νιώθουν γενικά. Διδάξτε τα ότι έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να τα διαχειριστούν και μόνα τους και σύντομα θα σταματήσουν να κλαίνε.

10. «Πώς νιώθεις;»

Αποφεύγουμε: «Ηρέμησε, δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις έτσι!»

Παράδειγμα: «Βλέπω ότι έχεις αναστατωθεί, πώς ακριβώς νιώθεις;»

Εξήγηση: Ο θετικός τρόπος ανατροφής των παιδιών περιλαμβάνει το να τα βοηθάμε να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνούν αποτελεσματικά. Όταν τα παιδιά νιώσουν άνετα με αυτό που νιώθουν και το επικοινωνήσουν στους άλλους, η συμπεριφορά τους έχει την τάση να είναι πιο ξεκάθαρη και να διέπεται από σεβασμό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση