Οστεοπόρωση: Δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο ή χάνουμε περισσότερο από τα οστά μας;

Παρ’ όλες τις συνεχείς πιέσεις για αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω διατροφής, καμία διαφορά δεν παρατηρείται στη μείωση εμφάνισης

Οστεοπόρωση: Δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο ή χάνουμε περισσότερο από τα οστά μας;

Παρ’ όλες τις συνεχείς πιέσεις για αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω διατροφής, καμία διαφορά δεν παρατηρείται στη μείωση εμφάνισης οστικού κατάγματος. Το 30% των Ελληνίδων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σήμερα πάσχει από οστεοπόρωση, όπως και το 11% των αντρών άνω των 60 ετών.

Αναλυτικότερα, σε μια έρευνα ανασκόπησης (μετα-ανάλυση) που αναθεώρησε 33 συνολικές έρευνες (randomized clinical trials) σε σύνολο 51145 ανθρώπων, κατέληξε ότι η χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D, ή και τα δύο μαζί, δεν συσχετίστηκε με σημαντική διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων του ισχίου, συγκρινόμενα με πλασίμπο (ψευδοφάρμακα), ή καμία θεραπεία.

Advertisment

Ταυτόχρονα, η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών ή συμπληρωμάτων, παράγει μικρή και μη προοδευτική αύξηση της οστικής πυκνότητας, η οποία είναι απίθανο να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Αντιθέτως, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες μέχρι σήμερα, που εξετάζουν αν τελικά η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου με οποιαδήποτε μέθοδο, είναι ασφαλής για την καρδιακή όπως και τη νεφρική λειτουργία.

Επίσης, δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί ερευνητικά αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών βοηθά στη μείωση κινδύνου καταγμάτων. Μάλιστα σε μετα-ανάλυση πολλών ερευνών, βρέθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και του κινδύνου κατάγματος ισχίου στις γυναίκες.

Αξιόλογα όμως, δύο μεγάλες Σουηδικές μελέτες με 20ετή παρακολούθηση 61.433 γυναικών (39-74 χρονών) και 45.339 αντρών (45-79 χρονών) οι όποιοι κατανάλωναν γαλακτοκομικά καθημερινά, ανέδειξαν έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων στις γυναίκες, καθώς 17.252 γυναίκες παρουσίασαν κάποιο κάταγμα, εκ των οποίων οι 4.259 περιπτώσεις αφορούσαν το ισχίο. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες και για τους άντρες (5), είναι αβάσιμη όπως παρατηρείται η συσχέτιση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών με την καλύτερη οστική υγεία.

Advertisment

Ορισμός της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Με βάση τον παραπάνω ορισμό, πιο χρήσιμο ερευνητικά θα μπορούσε να ήταν η εξέταση του γιατί χάνουμε ασβέστιο από τα οστά μας και όχι το αν λαμβάνουμε αρκετό από τη διατροφή, καθώς όπως παρατηρήσαμε η χορήγηση Ασβεστίου, βιταμίνης D ή και των 2 μαζί, μπορεί να μη βοηθά ιδιαίτερα τη μείωση των οστικών καταγμάτων. Σε μελλοντικό άρθρο, θα ερευνήσουμε τους πιθανούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εμφάνιση και επικράτηση της οστεοπόρωσης.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.hjn.gr/wp-content/uploads/2015/03/01_509_stamatopoulou_spec-1.pdf?fbclid=IwAR3DS3wajFTv6LTUprdjkjgkaiNKqjsmQYsGMbT2MhFdmGP_kYSqNs6dNGk

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2667071?fbclid=IwAR3NFYvW6j583S0U7lYyg8E-1LTPG2vidg8X42bXdVedK_bBhz3BB4lr5Wo

https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4183

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24738525

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20949604

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση