, ,

Πηγές Λούρου: Η γαλάζια λίμνη της Ηπείρου, βγαλμένη απο καρτ ποστάλ (Βίντεο)

Τα βαθιά γαλάζια νερά της μαγεύουν τον επισκέπτη χωρίς να χρειαστούν τη βοήθεια καμίας τεχνικής επεξεργασίας. Τη φωτογραφίζουμε και αμέσως γεμίζει χρώματα ο τόπος:

Πηγές Λούρου: Η γαλάζια λίμνη της Ηπείρου, βγαλμένη απο καρτ ποστάλ (Βίντεο)

Τα βαθιά γαλάζια νερά της μαγεύουν τον επισκέπτη χωρίς να χρειαστούν τη βοήθεια καμίας τεχνικής επεξεργασίας. Τη φωτογραφίζουμε και αμέσως γεμίζει χρώματα ο τόπος: ο συνδυασμός του καταπράσινου τοπίου και της γαλάζιας λίμνης ξεκουράζει το μάτι και αποθεώνει την ομορφιά της φύσης.

Στο 30ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων – Άρτας κοντά στο χωριό Βουλιάστα, βρίσκεται η φυσική λίμνη Βηρός που σχηματίζουν οι πηγές του Λούρου ποταμού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 296 μέτρα, έχει σχήμα κυκλικό, με μεγαλύτερη διάμετρο περίπου τα 93 μέτρα, περίμετρο γύρω στα 300 μέτρα και μέγιστο βάθος 10,2 μέτρα.

Advertisment

Η λίμνη Βηρού δέχεται νερά από υπόγειους καρστικούς αγωγούς και αφήνει επιφανειακά άνοιγμα μόνο στα ανατολικά, μέσα από το οποίο τα νερά της τροφοδοτούν τον ποταμό Λούρο. “Βηρός” σημαίνει απότομη πτώση ποταμού, η ρουφήχτρα ή τα βαθιά νερά. Στη λίμνη συναντώνται πλούσια υδρόβια χλωρίδα, αλλά και ψάρια, βατράχια, έντομα και υδρόβια ζώα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία του νερού της παραμένει σταθερή καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Κοντά στην περιοχή είναι κατασκευασμένο το γιγαντιαίο για την εποχή του Υδραγωγείο Λούρου, που κατασκευάσθηκε μετά το 31 π.Χ. με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, με το οποίο υδρεύετο τότε η πόλη της Νικόπολης. Άλλωστε, το ιστορικό στοιχείο βρίσκεται παντού στην Ήπειρο

Εκτός από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, η αίσθηση ότι βρισκόμαστε στον παράδεισο ολοκληρώνεται, αν παρατηρήσει κανείς τα νερά της λίμνης: εκεί καθρεφτίζεται το αλπικό τοπίο που υψώνεται περήφανο γύρω από τις όχθες της.

Advertisment

Αν θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό από την Ήπειρο, κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι επισκέπτες της, αυτή είναι η καταλληλότερη επιλογή για τις επόμενες διακοπές σας. Και ακριβώς επειδή δεν ειναι γνωστή, είναι απόλυτα ήσυχη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, η Up Drones έφτιαξε για εμάς το παρακάτω βίντεο που μας δίνει μια γεύση από αυτόν τον καλά κρυμμένο παράδεισο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ζόρκος: Η εξωτική παραλία της Άνδρου με την άγρια ομορφιά (βίντεο)
The Tavros Project: Η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος
Μια σκάλα για τολμηρούς στη Νορβηγία | Η εντυπωσιακή θέα των φιορδ που κόβει την ανάσα (βίντεο)
Η συγκλονιστική στιγμή που φάλαινα ζητάει βοήθεια από δύτες | Μεγάλη μάζα σκουπιδιών είχε κολλήσει στο στόμα της (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση