, ,

Αεροβική ή βάρη; Ποιο είδος άσκησης καίει περισσότερες θερμίδες;

Η αεροβική άσκηση και η άρση βαρών είναι δύο είδη γυμναστικής που διαφέρουν σε ένταση, διάρκεια και στους μυς που χρησιμοποιούν.

Αεροβική ή βάρη; Ποιο είδος άσκησης καίει περισσότερες θερμίδες;

Η αεροβική άσκηση και η άρση βαρών είναι δύο είδη γυμναστικής που διαφέρουν σε ένταση, διάρκεια και στους μυς που χρησιμοποιούν. Επίσης, καίνε θερμίδες με διαφορετικούς τρόπους. Ενώ η καρδιαγγειακή άσκηση βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες ανά επίσκεψη στο γυμναστήριο, τα βάρη επιτρέπουν στο σώμα μας να κάψει περισσότερες θερμίδες μακροχρόνια.

Η αεροβική άσκηση ορίζεται ως κάθε δραστηριότητα που χρησιμοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες, μπορεί να διατηρηθεί για αρκετή ώρα και είναι ρυθμική. Παραδείγματα αποτελούν η ποδηλασία, ο χορός, το jogging και η κολύμβηση. Από την άλλη, η άρση βαρών χρησιμοποιεί περισσότερο «καύσιμα» από τους ενεργειακούς πόρους των μυών, παρά από την εισπνοή οξυγόνου.

Advertisment

Πόσο κρατούν οι επιδράσεις;

Η αεροβική άσκηση γενικά έχει λιγότερα μακροχρόνια αποτελέσματα σε σύγκριση με τα βάρη. Σε πολλές έρευνες, οι ειδικοί χρησιμοποιούν «την υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση» (EPOC) για να αξιολογήσουν αυτή την επίδραση.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές σε μελέτη του 2014 τη χρησιμοποίησαν για να αξιολογήσουν τις θετικές επιδράσεις της αεροβικής στους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο. Η EPOC αναφέρεται στην ποσότητα οξυγόνου που το σώμα απαιτεί για να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την άσκηση.

Τα βάρη συνήθως οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα EPOC σε σύγκριση με την αεροβική και το αποτέλεσμα είναι το σώμα να συνεχίζει να καίει θερμίδες και αφού έχει ολοκληρώσει την άσκηση. Σε έρευνα του 2018 που μελετούσε την επίδραση της προπόνησης αντίστασης σε γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή βρήκε ότι αυτή η δραστηριότητα, που περιλαμβάνει και τα βάρη ανέβαζε τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό τους μέχρι και 48 ώρες μετά. Αυτός ο ρυθμός υποδεικνύει και τον αριθμό των θερμίδων που καίμε.

Advertisment

Ποιες αναερόβιες ασκήσεις καίνε τις περισσότερες θερμίδες;

Το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών συστήνει τις ακόλουθες αναερόβιες ασκήσεις υψηλής έντασης για αποτελεσματική καύση των θερμίδων:

– Jogging

– Ομαδικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ

– Σχοινάκι

– Σκι

Οδηγίες για καλύτερα αποτελέσματα

Ασχέτως της άσκησης που θα επιλέξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι θα μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της γυμναστικής:

– Κάντε 5-10 λεπτά προθέρμανσης και ηρεμήστε λίγο κάνοντας διατάσεις.

– Αυξήστε σταδιακά τη σωματική δραστηριότητα, ειδικά αν δεν ήσασταν ιδιαίτερα δραστήριοι

– Ξεκουραστείτε ανάμεσα στις ασκήσεις και μην συνεχίζετε αν ζαλίζεστε.

– Μην βιάζεστε να σηκώσετε βάρη. Διορθώστε τη στάση του σώματός σας, χτίστε πρώτα δύναμη και ύστερα μάθετε τις σωστές τεχνικές.

– Μην κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης σε υγρό και ζεστό κλίμα, αφού μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Πηγές:

https://digitalcommons.wku.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2051&context=ijes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24118097

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση