Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα κίνησης μέσα στο νερό. Το υδάτινο στοιχείο πάντα ασκούσε γοητεία στον άνθρωπο και οι πρώτες αναφορές κολύμβησης μας έρχονται ακόμα και από τα αρχαία χρόνια. Οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι κολυμπούσαν τόσο για αναψυχή όσο και για εκγύμναση. Μάλιστα, στην αρχαία Ελλάδα κατασκεύασαν δεξαμενές ως τμήμα των λουτρών.

Ως άθλημα στη σύγχρονη ιστορία εμφανίζεται το 1837, όπου οργανώθηκαν οι πρώτοι κολυμβητικοί αγώνες στο Λονδίνο και τα 1862 κατασκευάζεται η πρώτη κλειστή δεξαμενή (πισίνα) στην Αγγλία. Από τότε και σταδιακά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν εθνικές κολυμβητικές ομοσπονδίες. Εκείνη ακόμα την εποχή η προσοχή δινόταν στην ταχύτητα και στην αντοχή και όχι στην ταχύτητα.

Εκτός από την ιστορία του όμως, το κολύμπι αποτελεί ένα από τα καλύτερα είδη άσκησης, ίσως και το καλύτερο. Είναι και αεροβική, όσο και αναερόβια γυμναστική, αλλά και μια δραστηριότητα που μας βοηθά να κάψουμε πολλές θερμίδες. Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι λόγοι για να κολυμπάμε συχνότερα. Παρακάτω, σας δίνουμε λίγους ακόμα αρκετά πειστικούς.

5 οφέλη που μας προσφέρει η κολύμβηση

1. Εκγύμναση σε πολλά επίπεδα

Το ακούμε ξανά και ξανά από τους ειδικούς: για καλύτερη φυσική κατάσταση, είναι σημαντικό να συνδυάζουμε διάφορες ασκήσεις για να γυμνάζουμε συνολικά το σώμα μας. Η κολύμβηση είναι τόσο διαφορετική από τα άλλα είδη γυμναστικής γιατί γυμνάζει σχεδόν όλους τους μύες του σώματος. Είναι χαμηλής έντασης και οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες τραυματισμού λόγω κολύμβησης είναι πολύ χαμηλότεροι σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης, όπως τα τρέξιμο, την άρση βαρών ή ακόμα και το jogging.

2. Υγιέστερη καρδιά

Η κολύμβηση μας αναγκάζει να αναπτύξουμε μια ιδιαίτερη ικανότητα της αεροβικής άσκησης. Αναγκάζει το σώμα μας να μάθει ένα νέο μοτίβο αναπνοής – όταν αναγκαζόμαστε να βουτήξουμε στο νερό μάλιστα το μαθαίνουμε και ακόμα πιο γρήγορα. Επεκτείνοντας το βάθος και τη διάρκεια της κάθε ανάσας, αναγκάζουμε τους πνεύμονες και την καρδιά να παράγουν και να μεταφέρουν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά. Δηλαδή ακόμα και η καρδιά, ο μυς αυτός κυριολεκτικά θα γίνει δυνατότερος.

3. Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η κολύμβηση αποδεικνύεται σπουδαία ακόμα και για την ψυχική ευεξία και υγεία. Αποτελεί μια διαλογιστική άσκηση, μειώνει το στρες, αυτή η έλλειψη βαρύτητας που νιώθουμε απελευθερώνει νου και σώμα. Η κολύμβηση τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και για έναν ακόμη λόγο. Αυτή η νέα δεξιότητα, το να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το άγχος που σχετίζεται με τους πιθανούς κινδύνους είναι εξαιρετικά ενδυναμωτική ψυχολογικά.

4. Έλεγχος βάρους

Κολυμπώντας καίμε περισσότερες θερμίδες από σχεδόν κάθε άλλη μορφή άσκησης και έτσι αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για να ελέγχουμε το βάρος μας. ο ακριβής αριθμός των θερμίδων που καίει ο καθένας διαφέρει φυσικά ανάλογα με τη φυσιολογία και την ένταση της άσκησης, αλλά ως γενικός κανόνας, για κάθε 10 λεπτά κολύμβησης: το πρόσθιο είναι 60 θερμίδες, το ύπτιο αγγίζει και τις 80 θερμίδες, το freestyle μέχρι και 100 και η πεταλούδα φτάνει μέχρι και τον εντυπωσιακό αριθμό των 150 θερμίδων.

5. Κατάλληλη και για εγκύους

Το κατάλληλο είδος κολύμβησης βοηθά και τις μέλλουσες μαμάδες. Και αυτό διότι όπως προαναφέραμε είναι ήπιας έντασης, οπότε δεν πιέζει το σώμα μας ιδιαίτερα, αλλά παράλληλα ενδυναμώνει την καρδιά, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τα επίπεδα το οξυγόνου σε αυτό. Επιπροσθέτως, αντιμετωπίζει τον πόνο στη μέση που προκαλείται λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης. Μάλιστα, αυτή η έλλειψη βαρύτητας ανακουφίζει γενικά από το βάρος και την κόπωση που μπορεί να νιώθει μια έγκυος στο σώμα της.

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε