, ,

10 μαθήματα ζωής που χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά μας πριν κλείσουν τα 10

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι περίπλοκη. Ίσως δύσκολη ορισμένες φορές. Αλλά στο τέλος, ο ρόλος μας είναι μάλλον απλός: – Να νοιαζόμαστε, όπως

10 μαθήματα ζωής που χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά μας πριν κλείσουν τα 10

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι περίπλοκη. Ίσως δύσκολη ορισμένες φορές. Αλλά στο τέλος, ο ρόλος μας είναι μάλλον απλός:

– Να νοιαζόμαστε, όπως θα νοιαζόμασταν για εμάς.

Advertisment

– Να επιδεικνύουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε το παιδί μας να υιοθετήσει

– Να το διδάξουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος

– Να το κρατήσουμε ασφαλές

Advertisment

– Να το αγαπάμε άνευ όρων

Και αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ρόλου μας, αν όχι όλο. Σε αυτό το πνεύμα απλότητας, εδώ παρουσιάζουμε ενδεικτικά 10 απλά (αλλά σημαντικά) μαθήματα ζωής για να διδάξουμε τα παιδιά μας πριν γίνουν 10 ετών.

10 μαθήματα ζωής που χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά μας πριν κλείσουν τα 10

1. Η καλοσύνη είναι από τα σημαντικότερα «επιτεύγματα». Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που είναι χρήσιμο να πετυχαίνουμε – όπως οι καλοί βαθμοί. Αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους (και εμάς τους ίδιους). Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να είμαστε ευγενικοί και δίκαιοι.

2. Υπάρχει παραπάνω από αρκετή αγάπη για όλους. Αγαπάμε το ίδιο και τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά και τα αδέρφια μας.

3. Το σώμα σου – και όλα όσα σχετίζονται με αυτό – είναι όμορφα.

4. Φρόντισε το σώμα σου. Διατήρησέ το καθαρό. Θρέψε τον οργανισμό σου αρκετά, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Διατήρησέ το υγιές και δυνατό. Το σώμα σου σου φέρεται καλά, σκέψου όλα τα εκπληκτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις με αυτό, όπως το να τρέξεις, να πηδήξεις, να αγκαλιάσεις, ακόμα και να φας γλυκό!

5. Είμαστε όλοι μοναδικοί. Έχουμε διαφορετικά ταλέντα και δώρα. Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι στα πάντα. Απλά βάλε τα δυνατά σου σε ό,τι σου αρέσει.

6. Ποτέ δεν θα είσαι μόνος/η. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κάποιος γύρω σου, όπως στο δωμάτιό σου, εγώ πάντα θα σε σκέφτομαι και θα σε αγαπώ.

7. Είναι σημαντικό να μοιράζεσαι με άλλους. Να μοιράζεσαι παιχνίδια, ιδέες και να δείχνεις στα άλλα παιδιά πώς να κάνουν αυτά που εσύ ήδη γνωρίζεις – όπως να δένεις τα κορδόνια σου ή να πετάς τη μπάλα μακρύτερα.

8. Δεν πειράζει καθόλου ορισμένες φορές να λες «όχι». Αν υπάρχει ένα ιδιαίτερο παιχνίδι που δεν θες να μοιραστείς – επειδή είναι ξεχωριστό για σένα, όπως ένα δώρο από τη γιαγιά σου, μπορείς να πεις «όχι, δεν θα ήθελα να το μοιραστώ». Δεν είσαι υποχρεωμένος/η να λες «ναι» σε όλα κάθε φορά. Αλλά να είσαι ευγενικός/η όταν λες «όχι».

9. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τους γονείς σου. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε επειδή σε αγαπάμε. Θέλουμε να είσαι ασφαλής και θέλουμε να μεγαλώσεις και να έχεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής (για να εμπνεύσεις στο παιδί σου σεβασμό, γίνε εσύ το παράδειγμα).

10. Σε αγαπάμε, ό,τι κι αν συμβεί.

Suzanne Gelb, κλινική ψυχολόγος

Διαβάστε επίσης: Ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας είναι αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου και Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν τη διαφορά

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση