, ,

Πώς μπορούμε να χτίσουμε ψυχική ανθεκτικότητα (σύμφωνα με μια ψυχολόγο)

Η κλινική ψυχολόγος Meg Jay μοιράζεται μέσω του Tedx πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε όποιο εμπόδιο φέρνει η ζωή στο δρόμο

Πώς μπορούμε να χτίσουμε ψυχική ανθεκτικότητα (σύμφωνα με μια ψυχολόγο)

Η κλινική ψυχολόγος Meg Jay μοιράζεται μέσω του Tedx πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε όποιο εμπόδιο φέρνει η ζωή στο δρόμο μας.

Στη Meg Jay δεν αρέσει η ιδέα της ανάκαμψης μετά από μια δυσκολία. «Οι άνθρωποι δεν νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν όταν κάποιος μας λέει ¨Μπράβο, τελικά επανήλθες¨. Δεν νιώθουμε ότι οι άλλοι αντιλαμβάνονται τη δυσκολία αυτού που περάσαμε». Αντιθέτως, η Jay προτιμά να περιγράφει την ανθεκτικότητα ως έναν ηρωικό αγώνα: «Είναι στην πραγματικότητα μια μάχη, όχι μια ανάκαμψη», λέει – μια διαρκή διαδικασία που μπορεί να διαρκεί για χρόνια.

Advertisment

Η Jay ως κλινική ψυχολόγος, έχει αφιερώσει σχεδόν δύο δεκαετίες μελετώντας την ανάπτυξη των ενηλίκων και ακούγοντας ιστορίες ανθρώπων κατά τη διάρκεια της κλινικής της πρακτικής. Στην πορεία, διδάχτηκε ορισμένα σημαντικά μαθήματα για την ανθεκτικότητα. Ένα βασικό της συμπέρασμα είναι: Η ανθεκτικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό. Δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Δεν είναι κάτι το οποίο απλά έχουμε ή δεν έχουμε. Γι’ αυτό τα παρακάτω tips που μοιράζεται μαζί μας μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο ανθεκτικοί.

Πώς μπορούμε να χτίσουμε ψυχική ανθεκτικότητα;

1. Αρχικά, αναγνωρίστε τον αγώνα που κάνετε, ασχέτως της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε

Μην ντρέπεστε για ό,τι σας στρεσάρει και σας αγχώνει. Ο καθένας διαθέτει τους δικούς του στρεσογόνους παράγοντες, τους δικούς του φόβους, αλλά και τις δικές του προσωπικές δυνατότητες.

2. Στη συνέχεια, αναγνωρίστε τους τρόπους με τους οποίους είστε ήδη ψυχικά ανθεκτικοί

«Μπορεί να μην έχετε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα κακοποίησης ή αλκοολισμού στο σπίτι σας, αλλά υποθέτω ότι θα έχετε περάσει κάτι σοβαρό. Σκεφτείτε, «Ποιες ήταν οι τρεις δυσκολότερες στιγμές στη ζωή μου; Πώς τις ξεπέρασα;» Το πιθανότερο είναι ότι ήδη γνωρίζετε κάτι για το πώς να είστε ανθεκτικοί».

Advertisment

3. Μην περιμένετε η κατάσταση να διορθωθεί από μόνη της

Οι ανθεκτικοί άνθρωποι τείνουν να είναι και ενεργητικοί. Λένε «Τι πρόκειται να κάνω γι’ αυτό;» αντί για «Πότε θα απελευθερωθώ από αυτό;». Μπορεί να μη λυθεί μέσα σε μια νύχτα, αλλά κάθε πρόβλημα μπορεί να προσεγγιστεί με κάποιο τρόπο.

4. Γνωρίστε τις δυνάμεις σας και χρησιμοποιήστε τις

«Γενικά, οι ανθεκτικοί άνθρωποι τείνουν να εκμεταλλεύονται τις δυνάμεις που έχουν. Και αυτές διαφέρουν στον καθένα. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ισχυρή προσωπικότητα. Άλλοι, είναι πολυμήχανοι ή διαθέτουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή είναι εργατικοί. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δυνατά τους στοιχεία για να ξεπεράσουν αυτό που τους μπλοκάρει το δρόμο».

5. Μην προσπαθήσετε εντελώς μόνοι…

«Ένας από τους ισχυρότερους προβλεπτικούς παράγοντες της καλής αντιμετώπισης μιας δυσκολίας είναι ο καλός και υποστηρικτικός κύκλος ανθρώπων. Ένα πράγμα που ξέρουν να κάνουν οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι είναι να αναζητούν στήριξη. Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να είναι ένας ψυχοθεραπευτής, μπορεί να είναι ένας συγγενής, φίλος ή σύντροφος. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν άλλους ανθρώπους – αντί να καταπιέζουν την ανάγκη τους αυτή».

6. … αλλά μάθετε να είστε και επιλεκτικοί

«Αυξήστε τον αριθμό και την ποιότητα των σχέσεων, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στη δική σας ζωή. Για κάποιους μπορεί να είναι οι δύο σημαντικότεροι άνθρωποι στη ζωή τους. Για άλλους, μπορεί να είναι μια μεγαλύτερη κοινότητα ανθρώπων. Η αγάπη είναι ισχυρή και δεν γνωρίζει όρια και μορφή. Ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει το ένα είδος και απορρίπτει το άλλο. Απλά επεξεργάζεται τη θετική αυτή εμπειρία με έναν άλλο άνθρωπο. Βγείτε εκεί έξω και δείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται αυθεντικά για εσάς».

7. Βρείτε τον αγαπημένο σας τρόπο να κάνετε ένα νοητικό διάλειμμα

«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φαντασία ή τα βιβλία, ή βυθίζονται στα αγαπημένα τους χόμπι, ή απολαμβάνουν την παρέα των φίλων τους για να κάνουν ένα νοητικό διάλειμμα από μια κατάσταση την οποία δεν μπορούν να λύσουν σε μια νύχτα. Ίσως να μην μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα άμεσα, αλλά μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να φθαρεί από αυτό.

Ως ενήλικας, έχετε πολλές επιλογές: να διαβάσετε ένα βιβλίο, να γυμναστείτε, να βγείτε με τους φίλους σας, να απενεργοποιήσετε το ίντερνετ και το κινητό σας. Υπάρχουν πολλά εμπόδια που μας τρομάζουν. Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι αντεπιτίθενται εκεί που μπορούν, αλλά μαθαίνουν επίσης πότε χρειάζεται να κάνουν ένα διάλειμμα».

8. Γίνετε συμπονετικοί με τον εαυτό σας και εντοπίστε τους τρόπους με τους οποίους τα εμπόδια σας ενδυναμώνουν

«Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους γίνονται δυνατότεροι. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – από το πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία, πόση στήριξη λαμβάνουν, πώς την αντιμετωπίζουν – αλλά μαθαίνουν να διαχειρίζονται το στρες και έχοντας αυτή την εμπειρία, αποκτούμε αυτοπεποίθηση και ξέρουμε να προετοιμαστούμε.

Θεωρώ ότι πολλές φορές το ξεχνάμε αυτό. Βλέπουμε περισσότερο το πόσο τσακισμένοι είμαστε και όχι το πόσο δυνατοί βγαίνουμε από αυτό. Εστιάστε στην ανθεκτικότητα και δείτε τον εαυτό σας ως κάποιον που είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τη ζωή απ’ ότι ο μέσος άνθρωπος, επειδή ακριβώς έχετε ήδη ζήσει τόσα πολλά».

Διαβάστε επίσης: Πόσο ανθεκτικοί είστε; Απαντήστε στις ερωτήσεις και 5 τρόποι να μεγαλώσουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά

[toggle title="Πηγές"]

https://ideas.ted.com/8-tips-to-help-you-become-more-resilient/?fbclid=IwAR2RUkV23eoAj7Y2gl1Fli-h7Mh0aRY3D3BEkIZ5qeBmnfr1ptfNWEBoxZ8

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πριν γίνουμε κάτι ξένο από αυτό που πραγματικά είμαστε, ας έρθουμε κοντά σε αυτά που πραγματικά βιώνουμε
Όταν απορρίπτω εμένα, απορρίπτω τη ζωή
Για μια υπέροχη ζωή: Τα πανίσχυρα εργαλεία της επιτυχίας και της ευτυχίας από τον Robin Sharma
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος εάν δεν είναι κύριος του εαυτού του» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση