, ,

6 τρόποι να θυμόμαστε τα όνειρα που βλέπουμε

Ο ύπνος καταλαμβάνει το ένα τρίτο του κύκλου ζωής μας, οπότε είναι λογικό να θέλουμε να θυμόμαστε μέρος αυτής της εμπειρίας. Όταν θυμόμαστε τα

6 τρόποι να θυμόμαστε τα όνειρα που βλέπουμε

Ο ύπνος καταλαμβάνει το ένα τρίτο του κύκλου ζωής μας, οπότε είναι λογικό να θέλουμε να θυμόμαστε μέρος αυτής της εμπειρίας. Όταν θυμόμαστε τα όνειρά μας, μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου μας, μας βοηθά να παίρνουμε ευκολότερα δύσκολες αποφάσεις και να αντιμετωπίζουμε το στρες και φυσικά τα όνειρα αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Ακόμα κι αν δεν θυμάστε τα όνειρά σας, σίγουρα βλέπετε και αυτό είναι πλήρως επιβεβαιωμένο από την επιστήμη. Αν λοιπόν δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας ή δεν μπορούμε μετά από λίγο καιρό να τα ανακαλέσουμε εύκολα στη μνήμη μας, τι μπορούμε να κάνουμε;

Advertisment

6 τρόποι να θυμόμαστε τα όνειρα που βλέπουμε

1. Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει την ανάκληση ονείρων

Αν επιθυμείτε πραγματικά να θυμάστε τα όνειρά σας, είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά το βράδυ. Αν και ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια των πρώτων 4-6 ωρών ύπνου, τα περισσότερα από αυτά τα όνειρα συσχετίζονται με τη μνήμη και την επιδιόρθωσή της. Και καθώς ο ύπνος εξελίσσεται, οι περίοδοι του ύπνου REM γίνονται μεγαλύτερες και συνεπώς τα όνειρά σας πιο ενδιαφέροντα.

2. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ονείρων

Μετά το στάδιο REM, δεν είναι ασυνήθιστο να ξυπνάμε και ύστερα να αποκοιμιόμαστε και πάλι. Οι περισσότεροι ξεχνάμε τα όνειρά μας κατά τη σύντομη αυτή περίοδο που ξυπνάμε και ξαναμπαίνουμε σε νέο κύκλο ύπνου. Αν ξυπνήσετε μετά από ένα όνειρο, μην ανοίξετε τα μάτια σας ή κινηθείτε. Προσπαθήστε εκείνη τη στιγμή να ανακαλέσετε τα όνειρά σας. Στη συνέχεια, ανοίξτε τα μάτια σας και καταγράψετε όσα περισσότερα θυμάστε. Αν είστε πολύ κουρασμένοι για να καταγράψετε τις λεπτομέρειες, προσπαθήστε να γράψετε κωδικοποιημένα τα σημαντικότερα στοιχεία και όταν ξυπνήσετε το πρωί, μπορείτε να εμπλουτίσετε την καταγραφή.

3. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας να θυμάται

Για ορισμένους ανθρώπους, το μόνο κόλπο που χρειάζονται για να ανακαλέσουν τα όνειρά τους είναι να πουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να τα θυμηθούν, να το υπενθυμίζουν συνέχεια. Ένας εύκολος τρόπος γι’ αυτό είναι τα σημειώματα σε διάφορες γωνιές του σπιτιού που θα γράφουν: «Μπορώ να θυμηθώ τα όνειρά μου». Αν μάλιστα το έχετε κοντά στο κρεβάτι και το βλέπετε μόλις ανοίγετε τα μάτια σας, υπενθυμίζετε στον εγκέφαλό σας να μπει στη διαδικασία να ανακαλέσει το τελευταίο του δημιούργημα.

Advertisment

4. Επιλέξτε μία άγκυρα ονείρου

Κάποιοι άνθρωποι διευκολύνονται να θυμηθούν τα όνειρά τους πριν ανοίξουν τα μάτια τους. Άλλοι βοηθιούνται μέσω μιας άγκυρας ονείρου. Τι είναι μια άγκυρα ονείρου; Είναι ένα αντικείμενο που βλέπουμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε και που επιλέγουμε να συσχετίσουμε με τον πρωινό στόχο ανάκλησης των ονείρων. Αντί να κοιτάτε το κενό, δοκιμάστε να θυμηθείτε ένα όνειρο κοιτώντας την άγκυρα ονείρου σας. Με τον καιρό, ο εγκέφαλός σας θα συσχετίσει το αντικείμενο με αυτή την αποστολή.

5. Παρατηρήστε το τοπίο έξω από το παράθυρο

Θα χρειαστείτε λιγότερη προσπάθεια να ανακαλέσετε όνειρα, αν αναπτύξετε τη δύναμη της παρατήρησης. Κοιτάξτε έξω από ένα παράθυρο και υποκριθείτε ότι είναι ένα όνειρο αυτό που παρατηρείτε. Περιγράψτε τη σκηνή, περιλαμβάνοντας τα χρώματα και τους ήχους. Τι εποχή είναι; Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα φυτά που βλέπετε; Πώς είναι ο καιρός; Αν βλέπετε ανθρώπους, τι κάνουν;

Τι συναισθήματα σας προκαλούν αυτά που παρατηρείτε; Μπορείτε να καταγράψετε τις παρατηρήσεις σας, τη φωνή σας ή να ζωγραφίσετε αυτό που βλέπετε, ώστε να εξασκήσετε την ικανότητα παρατήρησης. Με τον καιρό, αυτή η ικανότητα θα μεταφερθεί ευκολότερα στη διαδικασία ανάκλησης των ονείρων σας.

6. Κάντε τα όνειρά σας έντονα

Είναι ευκολότερο να θυμόμαστε γενικά κάτι, αν είναι ενδιαφέρον, έντονο και μας προκαλεί ενθουσιασμό. Ένας, λοιπόν, από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πυροδοτήσουμε τα ζωηρά όνειρα είναι να κάνουμε κάτι ασυνήθιστο ή ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των ωρών που είμαστε ξύπνιοι. Δοκιμάστε να μάθετε μια νέα δεξιότητα ή να επισκεφθείτε ένα διαφορετικό μέρος. Αν δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε από τη ρουτίνα, ακολουθήστε μια διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά ή το σχολείο ή ντυθείτε με διαφορετικό στυλ.

Η διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα όνειρα. Για παράδειγμα, η μελατονίνη επηρεάζει τον ύπνο REM. Τροφές που περιέχουν μελατονίνη περιλαμβάνουν τα κεράσια, τα αμύγδαλα, τις μπανάνες και τη βρώμη.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ
home-sun
dolce-attica-riviera
Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση