, , , ,

Οι 7 καλύτερες τροφές που αντιμετωπίζουν τον επίμονο στομαχόπονο

Ασχέτως του πόσο προσέχουμε τη διατροφή μας, σχεδόν όλοι εμφανίζουμε στομαχόπονο σε κάποιες περιόδους της ζωής μας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνoυν τη δυσπεψία,

Οι 7 καλύτερες τροφές που αντιμετωπίζουν τον επίμονο στομαχόπονο

Ασχέτως του πόσο προσέχουμε τη διατροφή μας, σχεδόν όλοι εμφανίζουμε στομαχόπονο σε κάποιες περιόδους της ζωής μας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνoυν τη δυσπεψία, τη ναυτία, τον έμετο, το φούσκωμα και πιθανότατα τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την εμφάνιση του στομαχόπονου και οι θεραπείες είναι εξίσου πολλές ανάλογα με την περίπτωση. Σε συνδυασμό λοιπόν με μια αγωγή ή με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας προτείνει ο γιατρός σας, μπορείτε να επιλέξετε και ορισμένες τροφές που θα σας βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που επιμένει.

Advertisment

7 τροφές που αντιμετωπίζουν τον επίμονο στομαχόπονο

1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει τη ναυτία και τον εμετό (και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Δεν μας είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς λειτουργεί, αλλά φαίνεται πως ρυθμίζει τα σήματα του νευρικού συστήματος.

2. Χαμομήλι

Ιστορικά, το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως αέρια, δυσπεψία, διάρροια, ναυτία και έμετο. Μάλιστα, χρησιμοποιείται συχνά για να ανακουφίσει τα μωρά από τον πόνο των κολικών.

3. Μέντα

Για πολλούς ανθρώπους, ο κύριος ένοχος για τον στομαχόπονο είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, μια χρόνια διαταραχή που προκαλεί μεταξύ άλλων και φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η μέντα έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι μειώνει αυτά τα άβολα συμπτώματα. Για παράδειγμα, το μινθέλαιο χαλαρώνει τους μυς στην πεπτική οδό, μειώνοντας έτσι και τους σπασμούς του πόνου.

Advertisment

4. Παπάγια

Η παπάγια είναι ένα αρκετά γνωστό τροπικό φρούτο που χρησιμοποιείται ως φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της δυσπεψίας. Και αυτό γιατί περιέχει ένα ισχυρό ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες στις τροφές που έχουμε φάει, διευκολύνοντας την απορρόφηση και πέψη.

5. Πράσινες μπανάνες

Ο στομαχόπονος που προκαλείται από λοίμωξη ή τροφική δηλητηρίαση συνοδεύεται συχνά από διάρροια. Διάφορες έρευνες έχουν βρει ότι οι μαγειρεμένες πράσινες μπανάνες μειώνουν τη διάρροια σε παιδιά. Και αυτό οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο είδος φυτικής ίνας που είναι γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο.

6. Συμπληρώματα πηκτίνης

Όταν ένα μικρόβιο προκαλεί στομαχόπονο και διάρροια, τα συμπληρώματα πηκτίνης επιταχύνουν την ανάρρωση. Η πηκτίνη είναι μια φυτική ίνα που σε μεγάλες ποσότητες βρίσκεται στα μήλα και στα εσπεριδοειδή.

7. Γιαούρτι

Αν και ορισμένοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, αυτοί που δεν έχουν μπορούν να δοκιμάσουν ένα ελαφρύ, οργανικό γιαούρτι, καθώς είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις δυσπεψία, καθώς αποκαθιστά τη χλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης – Χαμομήλι: Η φυσική απάντηση στις στομαχικές διαταραχές και Πόνος στο στομάχι: Πιθανές αιτίες και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δυσπεψίας

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22776748

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11522739

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20831671

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2222180814606174

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27644672

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27644672

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24390893/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση