, ,

Επίμονο κρυολόγημα: 7 λόγοι που δυσκολευόμαστε να αναρρώσουμε

Αν τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρούν, μπορεί να έχετε κάτι διαφορετικό από αυτό που νομίζετε. Οι γιατροί εξηγούν τι θα μπορούσε να σημαίνει

Επίμονο κρυολόγημα: 7 λόγοι που δυσκολευόμαστε να αναρρώσουμε

Αν τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρούν, μπορεί να έχετε κάτι διαφορετικό από αυτό που νομίζετε. Οι γιατροί εξηγούν τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα επίμονο κρυολόγημα.

7 λόγοι που δεν μπορούμε να αναρρώσουμε από ένα κρυολόγημα

1. Μπορεί να έχετε ένα δεύτερο κρυολόγημα

Εδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ευκολότερο να κολλήσετε κάποιον ιό, να τον καταπολεμήσετε και ύστερα να εκτεθείτε σε έναν εντελώς νέο ιό. Ο νέος ιός και τα συμπτώματά του μπορεί να προστεθούν σε εκείνα που ήδη προσπαθούσατε να καταπολεμήσετε και έτσι να σας φαίνεται η ίδια ασθένεια.

Advertisment

2. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια παρενέργεια των φαρμάκων

Αν έχετε έναν επίμονο βήχα, μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μία πιθανότητα είναι και οι παρενέργειες από φάρμακα. Για παράδειγμα, ο χρόνιος ξηρός βήχας είναι κοινή παρενέργεια των αναστολέων ΜΕΑ, όπως η λισινοπρίλη. Όμως, δεν θα έχετε άλλα συμπτώματα όπως καταρροή ή ρινική πίεση.

3. Χρόνια ιγμορίτιδα

Αν έχετε έντονο παραγωγικό βήχα με καθαρό ή λευκό φλέγμα που επιμένει, μπορεί να οφείλεται σε χρόνια ιγμορίτιδα, που τείνει να επιδεινώνεται το βράδυ, όταν ξαπλώνετε.

4. Αλλεργίες

Μια συνηθισμένη αιτία της ρινικής συμφόρησης και του βήχα που μιμείται τη γρίπη μπορεί να είναι οι αλλεργίες που προκαλούνται από το περιβάλλον μας. Ανάλογα με την εποχή, τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να συνοδεύονται από φαγούρα και υγρά μάτια.

Advertisment

5. Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια λοίμωξη που πολλές φορές επιμένει όταν η γρίπη φτάνει στο τέλος της με συμπτώματα όπως πίεση στη μύτη, πονοκέφαλο και πολλές φορές πυρετό. Πολύ συχνά εμφανίζεται 10 με 14 μέρες μετά την έναρξη ενός κρυολογήματος και απαιτεί συνταγή γιατρού.

6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αν έχετε άσχημη γεύση στο στόμα σας που συνοδεύεται από ξηρό βήχα και βράχνιασμα, μπορεί το πρόβλημα να εντοπίζεται στο πεπτικό σύστημα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καούρα, ναυτία, ρέψιμο και εμετός και μπορεί να εμφανιστεί μετά από βαριά, λιπαρά ή πικάντικα γεύματα. Αλλά μπορεί να οφείλεται και στη συχνή χρήση φαρμάκων όπως ιβουπροφαίνη.

7. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Το επίμονο κρυολόγημα μπορεί να αποτελεί σημάδι αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας προσπαθεί συνεχώς να καταπολεμήσει μια λοίμωξη χωρίς να το καταφέρνει επιτυχώς. Και αυτό μπορεί να οφείλεται στην κακή διατροφή, στον ανεπαρκή ύπνο, στην αφυδάτωση, στο στρες και στις συστηματικές εκθέσεις σε ιούς.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.rd.com/health/conditions/lingering-cold-symptoms/?trkid=soc-rd-facebook&fbclid=IwAR39IyD7N7PSgVYqYTdCmDAIN6Sxz7bqISJ_6qXUfZjVuhjyk29KH0LcSYM

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση