, , ,

Ιπποκράτης: «Η φύση είναι η θεραπεία της νόσου»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , «υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι η απλή απουσία της

Ιπποκράτης: «Η φύση είναι η θεραπεία της νόσου»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , «υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι η απλή απουσία της αρρώστιας ή της αναπηρίας». Η υγεία σας εξαρτάται από τον τρόπο που ζείτε, που σκέφτεστε, από το πώς συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας και τελικά από το πόσο αγαπάτε και προσέχετε τον εαυτό σας. Η σωστή αναπνοή, η φυσική διατροφή, ο ήλιος, ο ύπνος, η γυμναστική, ο διαλογισμός, οι υγιείς σχέσεις, η δημιουργικότητα, είναι οι δομικοί λίθοι της πραγματικής υγείας.

Η κατανόηση και εφαρμογή της σωστής αναπνοής είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία, χωρίς νερό ο οργανισμός αντέχει για τρεις περίπου ημέρες, χωρίς τροφή για αρκετές ημέρες, αλλά χωρίς αναπνοή για λίγα μόνο λεπτά. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε ότι είσαστε φτιαγμένοι από τη φύση για να αναπνέετε μόνο από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Advertisment

Η αναπνοή από το στόμα υποδηλώνει στρες και εξαντλεί σταδιακά τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού. Γίνετε συνειδητοί παρατηρητές της αναπνοής σας και φροντίστε κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι αναπνέετε από το στόμα να το αλλάζετε σε αναπνοή από την μύτη. Σύντομα θα βιώσετε απίστευτη ενέργεια, δύναμη, και αύξηση της αντοχής.

Η φυσική διατροφή είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της καλής υγείας. Κατά μία έννοια είσαστε ό,τι τρώτε αφού τα κύτταρά σας προσλαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες από την τροφή που καταναλώνετε. Η διατροφή του ανθρώπου από την αρχή της εμφάνισής του στη γη, ήταν βασισμένη αποκλειστικά στα προϊόντα που προσέφερε η γη.

Η τροφή σας καλό είναι να βασίζεται σε προϊόντα που καλλιεργούνται στον τόπο σας, γιατί αναπτύσσονται στις ίδιες μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες με αυτές που ζείτε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το DNA σας είναι διαμορφωμένο να αναγνωρίζει και να αφομοιώνει τα εγχώρια προϊόντα. Αποφύγετε τις τροφές που έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία και είναι γεμάτες συντηρητικά.

Advertisment

Αντί αυτού καταναλώστε κυρίως φρέσκες και ζωντανές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, καρπούς. Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και διαθέτει μερικά από τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο, όπως το ελαιόλαδο, τα εποχιακά φρούτα με βασιλιά το σταφύλι, τους καρπούς, τα ψάρια κ.α. Το σημαντικότερο όλων είναι ο ήλιος.

Τους περισσότερους μήνες μπορείτε να απολαύσετε τον ευεργετικό και ζωογόνο ήλιο που θεραπεύει και προλαμβάνει ασθένειες και βελτιώνει την διάθεση. Στις χώρες όπου ο ήλιος είναι σπάνιο φαινόμενο, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη. Γυμναστείτε επί παντός καιρού και κυρίως έξω για να έρθετε σε επαφή με τα στοιχεία της φύσης. Ο οργανισμός σας διαθέτει έναν θερμορυθμιστικό μηχανισμό ο οποίος με τις τεχνητές θερμοκρασίες στους κλειστούς χώρους με τον καιρό εξασθενεί.

Ωφέλιμο είναι να παίρνετε λίγο «καλό» και λίγο «κακό», αυτό σημαίνει ότι καλή είναι η άνεση, η ξεκούραση και η θαλπωρή του σπιτιού όταν αυτό το ανταλλάσσετε περιοδικά και με λίγη κούραση, ίσως κρύο και με όχι και τόσο άνετες συνθήκες. Η πολύ άνεση και η καθιστική ζωή κάνουν τον άνθρωπο νωχελικό και αδύναμο σωματικά και ψυχικά.

Κάντε κάθε μέρα διαλογισμό, αυτές τις πολύτιμες στιγμές της συγκέντρωσης και της χαλάρωσης μπορείτε να σβήνετε όλες τις αρνητικές ενέργειες που συσσωρεύονται κατά την διάρκεια της ημέρας και να προγραμματίζεστε με πιο θετικές και αισιόδοξες σκέψεις. Βρείτε το ταλέντο σας. Όλοι σας έχετε κάποιο ταλέντο κάπου και αυτό είναι ο τρόπος σας για να εκφραστείτε, να δημιουργήσετε, να μοιραστείτε και είναι ο τρόπος της ψυχής να δηλώσει την ύπαρξή της.

Αν δεν το έχετε ανακαλύψει ακόμη, ανατρέξτε στο παρελθόν και προσπαθήστε να θυμηθείτε τι ήταν αυτό που σας άρεσε να κάνετε όταν ήσασταν παιδιά, ποια ασχολία ήταν αυτή που σας έκανε να χάνετε την αίσθηση του χρόνου. Η υγεία είναι το ανώτερο αγαθό και ωστόσο δεν χαρίζεται, ανήκει στον άνθρωπο που μοχθεί για να τη διατηρήσει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση