Νιώθετε ενοχές για την υπερκατανάλωση των γιορτών; Η αλλαγή που χρειάζεται να κάνουμε ώστε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα και στο πρόγραμμα, μας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται να ξαναπροσέξουμε τη διατροφή μας και ίσως να χάσουμε εκείνα τα γραμμάρια ή κιλά που πήραμε από γλυκά και τραπέζια. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό με τον πιο ήπιο για τον οργανισμό μας τρόπο;

Καταναλώστε νερό

Συχνά μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, οπότε την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να ψάξετε τι έχει μείνει στο ψυγείο, πιείτε πρώτα λίγο νερό. Θα σας κάνει αρχικά να νιώσετε έναν βαθμό κορεσμού. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και πριν την κατανάλωση ενός γεύματος.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Μισό κιλό την εβδομάδα είναι αρκετό. Μην το παρακάνετε και μην έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες που θα σας απογοητεύσουν πολύ σύντομα. Αφού χάσετε τα επιπλέον γραμμάρια ή κιλά, προσπαθήστε απλά να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος από εκεί και πέρα.

Αυστηρό πρόγραμμα

Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να τρώει όποτε το νιώθει, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Θα είναι ουσιαστικά ό,τι κάνατε στις γιορτές. Βάλτε αυστηρό πρόγραμμα και σύντομα θα επανέλθετε στις διατροφικές συνήθειες προ γιορτών.

Αφήστε στο πιάτο το ένα τρίτο

Αυτό φυσικά ισχύει για τις φορές που τρώτε έξω. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αδειάσετε όλο το πιάτο σας και αφήστε στην άκρη το ένα τρίτο περίπου της μερίδας σας. Κάντε κάτι παρόμοιο και στο σπίτι: Μαγειρέψτε μικρότερες μερίδες και μη γεμίζετε το πιάτο σας.

Μείνετε μακριά από αναψυκτικά

Αυτά τα ποτά έχουν κενές θερμίδες, δηλαδή άχρηστες και ανούσιες θερμίδες που δεν μας προσφέρουν τίποτα. Και όσο κι αν τα καταναλώνετε, δεν ικανοποιείτε την όρεξή σας με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να κάνει το υγιεινό φαγητό. Γι’ αυτό αν λαχταράτε κάτι γλυκό, επιλέξετε παγωμένο τσάι με μέλι ή στέβια και φυσικά υπάρχουν τόσα είδη χυμών.

Προσθέστε περισσότερο πρωτεΐνη

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη παρατείνει την αίσθηση κορεσμού περισσότερο απ’ ό,τι κάνουν οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Η πρωτεΐνη επίσης προϋποθέτει λιγότερες θερμίδες για να μεταβολιστεί. Αλλά μην το παρακάνετε, υπάρχει η επιλογή της πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών, όπως το γιαούρτι και το τυρί cottage.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε