5 σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό χρόνο σε μια σχέση

Σε μια σχέση, το τελευταίο που συνήθως σκεφτόμαστε, ειδικά στις αρχές είναι ο προσωπικός χρόνος. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που λαχταράμε λίγο χρόνο με τον

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό χρόνο σε μια σχέση

Σε μια σχέση, το τελευταίο που συνήθως σκεφτόμαστε, ειδικά στις αρχές είναι ο προσωπικός χρόνος. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που λαχταράμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας. Και αν νιώθετε κι εσείς αυτή την επιθυμία τελευταία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη συνοδεύετε από τύψεις – δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς ή τη σχέση σας.

Η συντροφικότητα δεν προϋποθέτει σε καμία περίπτωση ότι χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μαζί. Και ο προσωπικός χώρος δεν δηλώνει ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη. Για την ακρίβεια, μπορεί να αποτελεί ένα υγιές σημάδι ότι βάζετε προτεραιότητα τον εαυτό σας τόσο μέσα όσο και έξω από τη σχέση σας.

Advertisment

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό χρόνο σε μια σχέση

1. Καυγαδίζετε για ασήμαντα πράγματα

Η σύγκρουση είναι φυσιολογική και υγιής μέσα στις σχέσεις. Αλλά αν αντιληφθείτε ότι τσακώνεστε μεταξύ σας για ασήμαντα τελικά πράγματα – όπως ποιος πρέπει να πετάξει τα σκουπίδια ή να μαγειρέψει για δείπνο – τότε αυτό μπορεί να δείχνει ότι χρειάζεστε λίγο χώρο. Κι αυτό γιατί η πολύ οικειότητα δημιουργεί και εντάσεις. Αν όμως πάρετε ο καθένας το χρόνο και χώρο του, όταν ξαναβρεθείτε θα εστιάζετε σε πιο σημαντικά πράγματα.

2. Βαριέστε

Είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα της ρουτίνας σε μια σχέση. Και οι ρουτίνες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά βαρετές. Αν αντιληφθείτε ότι βαριέστε όταν είστε με το/τη σύντροφό σας – ότι κάνετε τις ίδιες συζητήσεις ή ότι δεν ενθουσιάζεστε με κάποια κοινή δραστηριότητα – δοκιμάστε να κάνετε ένα βήμα πίσω. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύντροφό σας ή τη σχέση σας. Μπορεί απλά να χρειάζεστε μια ευκαιρία να αντλήσετε νέα ερεθίσματα, νέες ιδέες για να μοιραστείτε ύστερα μέσα στη σχέση.

3. Δεν βλέπετε ποτέ τους φίλους σας

Αν και είναι σημαντικό ο/η σύντροφος να σας στηρίζει και να είναι και φίλος/φίλη μας, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορεί να είναι τα πάντα για εσάς. Υπάρχουν η οικογένειά σας, αλλά και οι φίλοι σας. Είναι εκείνοι στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για ό,τι δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να καλύψει μια ερωτική σχέση. Χρειάζεστε τη διαφορετικότητα των απόψεων και των αντιλήψεών τους στη ζωή σας. Χρειάζεστε την οπτική τους και τον ποιοτικό χρόνο που μπορείτε να περάσετε μαζί τους.

Advertisment

Άλλωστε, οι φίλοι σας γνωρίζουν τα πάντα για εσάς έξω από τη σχέση σας. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι έχετε απομακρυνθεί από εκείνους, σημαίνει ότι χρειάζεται να αποκτήσετε λίγο προσωπικό χρόνο ώστε να συναναστραφείτε και μαζί τους.

4. Αποφεύγετε να κάνετε αυτά που σας αρέσουν

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στο γυμναστήριο; Που διαβάσατε ένα βιβλίο; Που πήγατε να δείτε μόνοι μια ταινία; Πρόκειται για απλά παραδείγματα, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που αφιερώσατε χρόνο σε κάτι που σας αρέσει; Αν η απάντηση είναι «δεν θυμάμαι», είτε επειδή δεν αρέσει στη σχέση σας, είτε επειδή αυτή δεν σας αφήνει χρόνο, τότε χρειάζεται να επαναξιολογήσετε το πώς προγραμματίζετε το χρόνο σας και πόσο από αυτόν αφιερώνετε στον εαυτό σας.

5. Δεν νιώθετε ο εαυτός σας

Αυτό το τελευταίο σημάδι είναι μάλλον το σημαντικότερο που μαρτυρά ότι χρειάζεστε περισσότερο προσωπικό χώρο. Αν δεν νιώθετε πια ο εαυτός σας – αλλά περισσότερο το ένα μισό της σχέσης σας – τότε χρειάζεται να περνάτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας. Αν και η σύνδεση, ο συμβιβασμός και η αφοσίωση είναι σημαντικά σε κάθε σχέση, δεν είναι ποτέ υγιές το να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε έξω από αυτή Γι’ αυτό, πάρτε λίγο προσωπικό χώρο για να ξανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας.

Αν δεν έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε προσωπικό χρόνο όσο βρίσκεστε σε μια σχέση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αυτή σας την ανάγκη και την απόφαση στο/στη σύντροφό σας. Και αυτό κυρίως για να μην δώσετε λάθος μήνυμα ότι έχετε πρόβλημα με τη σχέση σας. Η ειλικρίνεια είναι εδώ το βασικό σας όπλο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση