Θετικές Σκέψεις: Μήπως υπάρχει κι άλλος τρόπος;

Μήπως η θετική σκέψη είναι μια υπερτιμημένη έννοια που δεν οδηγεί πάντα στην επιτυχία; Στη φύση υπάρχει μια πλήρης ισορροπία. Κατά συνέπεια τόσο το

Θετικές Σκέψεις: Μήπως υπάρχει κι άλλος τρόπος;

Μήπως η θετική σκέψη είναι μια υπερτιμημένη έννοια που δεν οδηγεί πάντα στην επιτυχία; Στη φύση υπάρχει μια πλήρης ισορροπία. Κατά συνέπεια τόσο το θετικό όσο και το αρνητικό συνυπάρχουν. Όταν βρισκόμαστε στα «πάνω» μας, κάποια στιγμή θα βρεθούμε και στα «κάτω» μας και το αντίστροφο. Κι αυτό είναι φυσιολογικό.

Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια αρνητική σκέψη ή έχει κάποιο αρνητικό συναίσθημα, ή βρίσκεται στις μαύρες του, τσουπ κάποιος πετάγεται και συμβουλεύει: «σκέψου θετικά, όλα καλά θα πάνε». Έτσι, επιστρατεύουμε κάθε διαθέσιμη θετική σκέψη, και αν δεν την έχουμε εμείς πρόχειρη, τη δανειζόμαστε από κάποιες «θετικές δηλώσεις» που κυκλοφορούν σε αφθονία, την αναμασάμε με τις ώρες, μέχρι να εξαντληθούμε.

Advertisment

Για παράδειγμα, αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε ικανοί. Λέμε στον εαυτό μας συνεχώς «είμαι ικανός/η, είμαι ικανός/η» μέχρι να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν τον κοροϊδεύουμε. Αντί να βρούμε για ποιο λόγο έχουμε αυτή την πεποίθηση, να την αναγνωρίζουμε κάθε φορά που ξεπετάγεται και να μην την αφήνουμε να μας υποδεικνύει πώς θα ζήσουμε το υπόλοιπο της μέρας μας, απλά την κουκουλώνουμε, και όλα εντάξει. Την άλλη μέρα ξανά τα ίδια, να τη πάλι η πεποίθηση/αρνητική σκέψη να μας ρουφάει όλη την ενέργεια γιατί μάταια προσπαθήσαμε να την μετατρέψουμε σε θετική σκέψη.

Καμία σκέψη δεν μένει στάσιμη. Είτε μας πάει εκεί που θέλουμε είτε όχι. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, οι άνθρωποι που έχουν κατακτήσει τα όνειρά τους δεν σκέφτονται θετικά μα ούτε δίνουν και στις αρνητικές σκέψεις χώρο να μεγαλώσουν. Αυτό που κάνουν είναι να δημιουργούν αυτό που θέλουν άσχετα με το τι τους λέει η φλύαρη αρνητική φωνή στο κεφάλι τους. Έχουν μάθει να αποδέχονται ότι η ζωή που έχουν, είναι η ζωή που δημιούργησαν και αν θέλουν περισσότερα από τη ζωή τους, τότε θα χρειαστεί να δράσουν περισσότερο, όχι να σκεφτούν.

Πιστεύετε για παράδειγμα ότι ο Donald Trump χρειάστηκε να σκέφτεται θετικά για να γίνει επιτυχημένος, να φτάσει εκεί που ήθελε; Όχι – από ότι έχει δηλώσει και ο ίδιος – . Απλά ήξερε πού θέλει να πάει και ήξερε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να φτάσει εκεί που επιθυμεί. Δεν είχε χρόνο για θετική σκέψη επειδή ήταν πολύ απασχολημένος να κτίζει τα όνειρά του.

Advertisment

Το να σκεφτόμαστε θετικά είναι σαν να προσπαθούμε να κρατήσουμε το κεφάλι μας (τις αρνητικές σκέψεις) κάτω από το νερό μέχρι να σημειωθεί η επιτυχία που περιμέναμε. Κάποια στιγμή όμως θα χρειαστεί και πάλι να αναπνεύσουμε. Και μόλις βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό, τότε ένα τσουνάμι σκέψεων θα μας παρασύρει. Αυτό λοιπόν που κάποτε ήταν απλά μια αρνητική σκέψη, τώρα μετατράπηκε σε κάτι που μπορεί να μας πνίξει.

Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας λόγος να προσθέτουμε επιπλέον πίεση στην ήδη γεμάτη μας καθημερινότητα για να σκεφτόμαστε και θετικά. Μήπως είναι απλά καλύτερα, και λιγότερο χρονοβόρο, να δούμε για ποιον λόγο έχουμε μια αρνητική σκέψη και αφού την αναγνωρίσουμε, να μην την αφήσουμε να μας επηρεάζει και να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τα όσα επιθυμούμε;

Φυσικά, αν για κάποιους οι θετικές σκέψεις έχουν λειτουργήσει θετικά, καλό θα είναι να συνεχίσουν να τις κάνουν. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστός τρόπος. Υπάρχει τρόπος να πετυχαίνουμε αυτά που θέλουμε ή να μην τα πετυχαίνουμε και το μέσον θα το αξιολογήσει ο καθένας από τα αποτελέσματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση