, , ,

Θυμάρι: 5 λόγοι για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

Το thymus vulgaris, επιστημονική ονομασία του θυμαριού, ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Ο εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος ανθίζει από το Μάιο μέχρι και τις αρχές

Θυμάρι: 5 λόγοι για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

Το thymus vulgaris, επιστημονική ονομασία του θυμαριού, ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Ο εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος ανθίζει από το Μάιο μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Συναντάται στις Μεσογειακές χώρες, σε περιοχές της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη (όπως το άγριο θυμάρι και σμάρι). Οι Σουμέριοι είναι οι πρώτοι χρονικά που ανέφεραν τη χρήση του θυμαριού πριν από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στη διαδικασία της μουμιοποίησης και οι αρχαίοι Έλληνες στους ναούς τους και στα λουτρά. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για να νοστιμίσουν το τυρί και να αρωματίσουν τα αλκοολούχα ποτά τους. Ο Ρωμαϊκός στρατός μετέδωσε τις χρήσεις του στον Βρετανικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια κατάκτησής τους.

Advertisment

Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ. – 370 π.Χ.) σύστηνε το θυμάρι για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων. Όταν ο Μαύρος Θάνατος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1340, οι άνθρωποι φορούσαν θυμάρι για προστασία. Σήμερα, αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και σε μορφή αιθέριου ελαίου, το οποίο περιέχει 20 – 60% θυμόλη.

5 οφέλη που μας προσφέρει το θυμάρι

Η θυμόλη ανήκει στην τάξη των βιοκτόνων. Τα βιοκτόνα είναι ουσίες που καταστρέφουν βλαβερούς οργανισμούς, όπως μολυσματικά βακτήρια. Σε συνδυασμό με άλλα βιοκτόνα, όπως την καρβακρόλη, το θυμάρι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2010 υποστηρίζει ότι η θυμόλη μπορεί να μειώσει την βακτηριακή αντίσταση σε κοινά φάρμακα, όπως την πενικιλίνη. Εκτός από αυτή η χρήση:

1. Προλαμβάνει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων

Αυτό το βότανο, όταν ενταχθεί στη διατροφή μας, δυναμώνει την καρδιά μας και προλαμβάνει κατά καρδιαγγειακών προβλημάτων. Με την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα, τα φλαβονοειδή που περιέχει το θυμάρι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Επιπροσθέτως, ορισμένα συστατικά του θυμαριού έχουν αποδειχθεί αντιφλεγμονώδη, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς.

Advertisment

2. Μειώνει την υπέρταση

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και το στρες που τον συνοδεύουν προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας με το πιο κοινό να είναι η υπέρταση ή υψηλή πίεση του αίματος. Το θυμάρι ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού μας να μειώσει τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση του αίματος. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε σε εργαστηριακά ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε εκχύλισμα αιθέριου ελαίου από άγριο θυμάρι, καθιστώντας το ένα υποσχόμενο, συμπληρωματικό φάρμακο για την υπέρταση.

3. Προστατεύει από τροφιμογενείς λοιμώξεις

Το θυμάρι μας προστατεύει από πιθανές τροφικές δηλητηριάσεις και λοιμώξεις που προκαλούνται από τροφιμογενείς παθογόνους μικροοργανισμούς. Αποτελεί ένα χρήσιμο συντηρητικό για προϊόντα, όπως το κρέας, καθώς καταπολεμά βακτήρια, όπως τη σαλμονέλα και τον σταφυλόκοκκο. Η αντιβακτηριδιακή ικανότητα του θυμαριού είναι πιο αποτελεσματική από εκείνη της κανέλας, της δάφνης και του γαρίφαλου. Αλλά και το αιθέριο έλαιο θυμαριού φαίνεται πως όταν απορροφάται από την επιδερμίδα, εξοντώνει αποτελεσματικά παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις.

4. Ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα

Το θυμάρι είναι συνηθισμένο συστατικό σε παραδοσιακές φυσικές θεραπείες για αναπνευστικές δυσκολίες. Το εκχύλισμά του διαστέλλει τον βρόγχο και έτσι ανακουφίζει την αναπνευστική οδό. Το βότανο είναι επίσης σπασμολυτικό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του άσθματος, των κρίσεων βήχα και της αμυγδαλίτιδας. Το θυμάρι και τα φύλλα κισσού χρησιμοποιούνται συχνά συνδυαστικά για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας και του βήχα.

5. Αναζωογονεί την επιδερμίδα

Λόγω των αντιβακτηριακών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων, το θυμάρι χρησιμοποιείται σε αρκετά καλλυντικά προϊόντα για την καταπολέμηση δερματολογικών προβλημάτων. Με τα αντιοξειδωτικά του, το βότανο επίσης μειώνει την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα. Όμως, όπως όλα τα έλαια και τα βότανα, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Γι’ αυτό, την πρώτη φορά χρειάζεται να εφαρμόσετε το έλαιό του σε μια μικρή επιφάνεια του δέρματός σας, ώστε να παρατηρήσετε πώς αντιδρά ο οργανισμός σας.

Photo: Author/Depositphotos

Διαβάστε επίσης – Θυμάρι: Ιδιότητες, τρόποι χρήσης και θεραπευτικές συνταγές και Θυμάρι και δεντρολίβανο ανακουφίζουν από τον πόνο και τις φλεγμονές

[toggle title="Πηγές"]

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635581.2012.719658#.Ul_MYWTk-z5

https://www.history.com/news/a-brief-history-of-thyme

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160510001868

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1082013212442198

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9569693

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση