, ,

10 βότανα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε εσωτερικό χώρο όλο το χρόνο

Υπάρχει τρόπος να έχετε έτοιμα και φρέσκα βότανα όλο το χρόνο, ώστε να μπορείτε να τα προσθέτετε όποτε θέλετε στα γεύματά σας. Μπορείτε να

10 βότανα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε εσωτερικό χώρο όλο το χρόνο

Υπάρχει τρόπος να έχετε έτοιμα και φρέσκα βότανα όλο το χρόνο, ώστε να μπορείτε να τα προσθέτετε όποτε θέλετε στα γεύματά σας. Μπορείτε να καλλιεργείτε ορισμένα βασικά βότανα σε εσωτερικό χώρο όλο το χρόνο, ακόμα κι όταν έξω υπάρχει χιόνι και κρύο. Δεν χρειάζεστε καν ειδικό εξοπλισμό, αρκεί να τους παρέχετε νερό και ήλιο.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε βότανα

Ως γενικό κανόνα, τοποθετήστε τα βότανα σε ένα σημείο το οποίο δέχεται το φως του ήλιου τουλάχιστον για 6 ώρες την ημέρα. Για να ελέγξετε την ένταση του ήλιου, μπορείτε να κλείσετε όλα τα φώτα σε μια έστω και λίγο ηλιόλουστη μέρα και να ελέγχετε ανά κάποια χρονικά διαστήματα πώς είναι το φυσικό φως.

Advertisment

Εκτός από το φως του ήλιου, όλα τα βότανα χρειάζεται να φυτευτούν σε γλάστρες με καλή αποστράγγιση. Αν ανησυχείτε ότι οι τρύπες της αποστράγγισης θα καταστρέψουν το περβάζι ή το τραπέζι σας, χρησιμοποιείτε ένα μπολ ή ένα πλαστικό δοχείο για να μένει εκεί το επιπλέον νερό.

Βασιλικός

Πάρτε σπόρους βασιλικού και τοποθετήστε τα σε γλάστρες που θα είναι σε νότιο παράθυρο. Χρειάζεται αρκετό ήλιο και θερμότητα.

Δάφνη

Είναι ένα πολυετές φυτό, οπότε χρησιμοποιήστε τη μέθοδο μεταφύτευσης. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα παράθυρο που να βλέπει δυτικά ή ανατολικά, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν περιορίζεται ανάμεσα σε άλλα. Η δάφνη χρειάζεται καλή κυκλοφορία του αέρα για να παραμείνει υγιές.

Advertisment

Φραγκομαϊντανός

Πάρτε σπόρους φραγκομαϊντανού στο τέλος του καλοκαιριού. Αυτό το βότανο καλλιεργείται επαρκώς σε χαμηλό φωτισμό, αλλά χρειάζεται 18 με 20 βαθμούς Κελσίου για ν’ αναπτυχθεί.

Σχοινόπρασο

Στο τέλος της περιόδου άνθισης, ξεριζώστε μια συστάδα σχοινόπρασου από έναν κήπο και μεταφυτεύστε το σε μια γλάστρα. Αφήστε τη έξω μέχρι τα φύλλα να πέσουν. Στις αρχές του χειμώνα, μετακινήστε τη γλάστρα σε ένα ψυχρό σημείο μέσα στο σπίτι σας για λίγες μέρες (όπως στο υπόγειο). Στη συνέχεια, τοποθετήστε το στο φωτεινότερο παράθυρό σας.

Ρίγανη

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε λίγο από ένα εξωτερικό φυτό ρίγανης. Αφού φυτέψετε την άκρη σε μια γλάστρα, τοποθετήστε τη σε ένα παράθυρο που βλέπει νότια.

Μαϊντανός

Μπορείτε να ξεκινήσετε με σπόρους ή να ξεριζώσετε λίγο από τον κήπο σας στο τέλος της εποχής του. Ο μαϊντανός χρειάζεται πολύ ήλιο, αλλά θα αναπτυχθεί αργά σε ένα παράθυρο που βρίσκεται στα δυτικά ή ανατολικά.

Δεντρολίβανο

Ξεκινήστε με ένα μόσχευμα δεντρολίβανο και κρατήστε το υγρό αλλά χωρίς χώμα μέχρι να ριζώσει. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ένα παράθυρο που βλέπει νότια. Η κουζίνα σας θα μυρίζει φρέσκο δεντρολίβανο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Φασκόμηλο

Πάρτε λίγο από ένα εξωτερικό φυτό για να καλλιεργήσετε εσωτερικά. Αντέχει και σε ξηρό αέρα, αλλά χρειάζεται το δυνατό φως του ήλιου από ένα παράθυρο που βλέπει νότια.

Εστραγκόν

Μία αδρανής περίοδο στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα είναι η καταλληλότερη για να αναπτυχθεί το εστραγκόν σε εσωτερικό χώρο. Μεταφυτεύστε ένα ώριμο μέρος του εστραγκόν από έναν κήπο και αφήστε το έξω μέχρι να πέσουν τα φύλλα του. Βάλτε το σε ένα ψυχρό σημείο του σπιτιού για λίγες μέρες και ύστερα σε ένα νότιο παράθυρο.

Θυμάρι

Ξεκινήστε την ανάπτυξή του σε εσωτερικό χώρο, βγάζοντας ένα μικρό κομμάτι από εξωτερικό φυτό ή ξεριζώνοντας και μεταφυτεύοντάς το ολόκληρο. Το θυμάρι χρειάζεται πολύ ήλιο και θα αναπτυχθεί καλύτερα σε δυτικό ή ανατολικό παράθυρο.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.goodhousekeeping.com/home/gardening/a20705923/indoor-herb-garden/?fbclid=IwAR0bSB46rYw3ZJlKkDFsyWXtXuaR2QNouiOk4szrYYm5K6GQ465abuGXcCk

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση