, ,

10 φυτά εσωτερικού χώρου που αρωματίζουν το σπίτι

Τα φυτά κάνουν τόσα πολλά για εμάς και δεν ζητούν τίποτα σε αντάλλαγμα. Απλά μας ωφελούν με την παρουσία τους, καθαρίζουν τον αέρα, απορροφούν

10 φυτά εσωτερικού χώρου που αρωματίζουν το σπίτι

Τα φυτά κάνουν τόσα πολλά για εμάς και δεν ζητούν τίποτα σε αντάλλαγμα. Απλά μας ωφελούν με την παρουσία τους, καθαρίζουν τον αέρα, απορροφούν ή δημιουργούν την επιθυμητή υγρασία και μας χαλαρώνουν. Πράγματι, αν είμαστε έξυπνοι, θα κρατήσουμε κοντά μας τα φυτά: στο σπίτι μας. Δεν προσθέτουν μόνο ομορφιά, αλλά αρωματίζουν και το χώρο μας με τον πιο φυσικό τρόπο.

Τα 10 πιο αρωματικά φυτά εσωτερικού χώρου που αλλάζουν το κλίμα του σπιτιού μας

Μελισσόχορτο

Πρόκειται για φυτό πολυετές, ποώδες, έχει στέλεχος όρθιο, ψηλό, τετραγωνικό, με διακλαδώσεις. Το ύψος του κυμαίνεται από 70 έως 150 εκατοστά. Τα φύλλα έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού, που μοιάζει με εκείνη της μέντας. Εκτός από τις αρωματικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σούπες, σάλτσες, ακόμα και παγωτά. Χρειάζεται παράθυρο (τουλάχιστον 5 ώρες φωτός).

Advertisment

Αγγλική λεβάντα

Το μοβ αυτό όμορφο φυτό έχει αρκετούς θερμούς οπαδούς. Και δικαίως αφού ως αρωματικό  βότανο διαθέτει πολλά καταπληκτικά οφέλη για την υγεία και το σπίτι. Αν το έχετε σε εσωτερικό χώρο, χρειάζεται αρκετό φως και καλή ροή αέρα. Επίσης, προτιμά να βρίσκεται σε ευρύχωρη γλάστρα και με κάποια απόσταση από τα άλλα φυτά.

Μάθετε τα πάντα για την καλλιέργεια και τη φροντίδα της λεβάντας

Λευκό γιασεμί

Το λευκό γιασεμί έχει μικρά, χαριτωμένα άνθη σε σχήμα αστεριού και διαθέτει ένα γλυκό άρωμα που θυμίζει καλοκαίρι. Διατηρήστε το χαρούμενο τοποθετώντας το σε ένα υγρό, ηλιόλουστο μέρος.

Advertisment

Γαρδένια

Είναι ένα ομολογουμένως περίεργο φυτό στη συμπεριφορά. Αν δέχεστε την πρόκληση, αυτή η μεγαλειώδης ντίβα μπορεί να σας ανταμείψει με ένα από τα πιο γλυκά, κομψά αρώματα. Η γαρδένια απαιτεί να βρίσκεται σε φωτεινό μέρος, αλλά χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο και σε θερμοκρασίες δωματίου.

Εσπεριδοειδή

Τα φυτά του λεμονιού, του πορτοκαλιού και άλλων εσπεριδοειδών προσθέτουν ένα φρουτώδες άρωμα στο σπίτι σας. Υπάρχουν σε μινιατούρες και χρειάζονται ήλιο και ζεστασιά για να σας χαρίσουν μικρά ευωδιαστά άνθη, που μυρίζουν σαν τα φρούτα τους.

Σπιτική ορχιδέα

Δεν έχουν καθόλου έντονο άρωμα, αλλά δεν είναι καθόλου απαιτητικές ως προς την περιποίησή τους. Έχουν εντυπωσιακά μικρά ανθάκια και για να εμφανιστούν χρειάζονται αρκετή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες.

Στεφανωτή

Η στεφανωτή ή στεφανώτις είναι αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά λευκά αρωματικά άνθη και καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστή και ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης. Είναι ένα σχετικά εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του, απλά χρειάζεται αρκετό φως και στήριξη για να αναρριχηθεί.

Ευκάλυπτος

Έχει ένα έντονο γλυκό, ανεβαστικό άρωμα που μοιάζει λίγο με εκείνο της μέντας. Διαθέτει ένα κάπως μπλε- πράσινο χρώμα που δημιουργεί μια έντονη οπτική αντίθεση ανάμεσα στα άλλα φυτά σας. Ο ευκάλυπτος αναπτύσσεται γρήγορα. Χρειάζεται αρκετό ήλιο.

Ντάτουρα ή Σάλπιγγα των Αγγέλων

Είναι ένας πολυετής, ημιαειθαλής θάμνος. Έχει πλούσιο φύλλωμα και έρχεται από το Εκουαδόρ. Απελευθερώνει το άρωμά του από το μεσημέρι και μετά και έχει εντυπωσιακά μεγάλα άνθη που στρέφονται προς τα κάτω και μπορείτε να τα βρείτε σε λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί και ροζ. Αλλά χρειάζεται προσοχή διότι είναι ένα τοξικό φυτό.

Μπλε λουλούδι του πάθους

Έχει ομολογουμένως τα πιο εντυπωσιακά άνθη με τόσα χρώματα. Εκτός από την περίπλοκη εμφάνισή του, το μπλε λουλούδι του πάθος εκπέμπει ένα φρουτώδες άρωμα που μοιάζει και λίγο με εκείνο της μέντας. Προτιμά μια ευρύχωρη γλάστρα και λατρεύει την υγρασία και το φως.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση