Έχετε βιώσει ποτέ σε μία σχέση σας – φιλική, συναισθηματική ή οποιασδήποτε άλλης φύσεως – ενώ όλα να αισθάνεστε πως πηγαίνουν καλά, ξαφνικά το άλλο πρόσωπο να εξαφανιστεί και να μη σας μιλάει χωρίς να σας έχει δώσει μία εξήγηση ή χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος που να ερμηνεύει αυτή τη συμπεριφορά;

Μία συμπεριφορά η οποία να σας έχει προβληματίσει και να προσπαθείτε να μάθετε για ποιο λόγο το άλλο άτομο σας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Αν σας έχει συμβεί αυτό, τότε μιλάμε για ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται εξαφάνιση (ghosting).

Μπορούμε να ερμηνεύσουμε άραγε γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εξαφανίζονται από σχέσεις δίχως να δώσουν κάποια εξήγηση; Υπάρχει άραγε τρόπος ώστε να μάθουμε το γιατί; Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καλλιεργήσει μία υγιή σχέση με τον εαυτό τους, έχουν μέσα τους πολλά συναισθηματικά κενά. Μάλιστα, όταν αντιληφθούν πως δεν επιθυμούν τελικά τα ίδια πράγματα με το έτερο πρόσωπο, προτιμούν να εξαφανιστούν από το να δώσουν μία εξήγηση στο άλλο άτομο.

Όταν ένας άνθρωπος γίνει αποδέκτης μίας τέτοιας συμπεριφοράς, πληγώνεται και βιώνει έντονα ένα συναίσθημα απόρριψης, θεωρώντας πως εκείνος ευθύνεται για αυτή τη συμπεριφορά. Το ghosting όμως είναι μία συμπεριφορά η οποία αφορά αποκλειστικά τον άνθρωπο που συμπεριφέρεται έτσι.

Η αλήθεια είναι πως δεν ταιριάζουμε όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας. Για αυτό ας μην επιτρέψουμε σε αυτό το φαινόμενο να μας κλονίσει την εμπιστοσύνη μας στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν δεν ταιριάξαμε για τον οποιονδήποτε λόγο με έναν άνθρωπο, αυτό δε σημαίνει πως δεν είμαστε αγαπητοί, ούτε πως δεν μπορούμε να ταιριάξουμε με άλλους.

Αν ένας άνθρωπος αποστασιοποιηθεί από εμάς και μας δώσει την ευκαιρία, τον ρωτάμε και προσπαθούμε να μάθουμε την αιτία. Αν το άλλο άτομο δεν αποκριθεί ή είναι αρνητικό, τότε μένουμε ήσυχοι διότι πράξαμε αυτό που μπορούσαμε.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε μία προσπάθεια να προστατεύουμε τον εαυτό μας, είναι το να κρατάμε τις άμυνες μας και να μην εμπιστευόμαστε απόλυτα ανθρώπους τους οποίους δε γνωρίζουμε καλά. Είναι εξίσου σημαντικό και εμείς οι ίδιοι να μάθουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους και να τους εκφράζουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα, δίχως να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις.

Ο συναισθηματικός μας κόσμος μπορεί να δεχτεί πολλά χτυπήματα σε αυτή τη ζωή. Όμως, είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε σε κανένα πλήγμα να μας καθορίσει και να μας αλλάξει.

Συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 24 ετών και είμαι δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όνειρο και σκοπός της ζωής μου είναι μετά από χρόνια να θεωρούμαι μία από τις καλύτερες πένες της χώρας μου –και γιατί όχι; - και του κόσμου. Η φράση της ζωής μου είναι αυτή που έλεγε η σπουδαία Audrey Hepburn: Nothing is impossible. Even the word, itself, says I’m possible!’’

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε