,

Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

Γιατί η φιλία είναι τόσο απαραίτητη και σημαντική για τη ζωή μας; Πως μπορούμε να την ορίσουμε και ποια τα χαρακτηριστικά της; Ως φιλία

Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

Γιατί η φιλία είναι τόσο απαραίτητη και σημαντική για τη ζωή μας; Πως μπορούμε να την ορίσουμε και ποια τα χαρακτηριστικά της;

Ως φιλία θα ορίσουμε την σχέση δύο ή περισσότερων ανθρώπων, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας ή ιδεολογικών απόψεων που διέπονται όμως, από μία πλατωνική αγάπη και σεβασμό χωρίς υστεροβουλία και εκμεταλλεύσεις. Η φιλία εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη του ατόμου. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μαθαίνουμε την αξία της φιλίας.

Advertisment

Παρόλα αυτά, και τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, μπαίνουν στο νόημα της φιλίας και ας μην καταλαβαίνουν την πραγματική της υπόσταση. «Ο Γιωργάκης είναι ο καλύτερος μου φίλος γιατί παίζουμε πολύ ωραία μαζί» θα μας πει το παιδί μας και ένα μειδίαμα θα «σκάσει» στο στόμα μας από την αθωότητα της αιτιολογίας του.

Είναι συχνή η έκφραση πως «φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε» και πραγματικά αυτό συμβαίνει. Είναι οι άνθρωποι που έχουμε εμείς επιλέξει να είναι δίπλα μας στα εύκολα και στα δύσκολα και δεν μας τους «επέβαλε» το γενεαλογικό μας δέντρο, που συχνά συμβαίνει να είναι άνθρωποι που δεν ταιριάζουμε καθόλου και δεν μοιραζόμαστε αισθήματα κατανόησης και αγάπης.

Επιπλέον, η φιλία βρίσκεται πάντα σε μία συνεχή εξέλιξη. Και τι εννοώ με αυτό; Πως δεν έχει να κάνει με το βάζω μία ταυτότητα «είμαι φίλος» και τελείωσε, με το δεν παλεύω και δεν προσπαθώ άλλο γι’ αυτό, αλλά με το χαρακτηριστικό ότι προσπαθώ για το «γίνομαι φίλος», με την έννοια ότι κάθε φορά γίνομαι όλο και περισσότερο φίλος και κάθε φορά έχω να προσφέρω.

Advertisment

Θα πρέπει να τονίσουμε πως το να δημιουργηθεί μία φιλία, πόσο μάλλον να διατηρηθεί, δεν είναι κάτι εύκολο. Ειδικά στις μέρες μας που οι αξίες της εμπιστοσύνη, της αγάπης και του σεβασμού είναι δυσεύρετες. Στην αληθινή φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός δηλαδή σεβόμαστε τις επιλογές του (ακόμα κι αν διαφωνούμε) και είμαστε συμπαραστάτες σε αυτές. Μοιραζόμαστε μαζί του τις χαρές μας και τις λύπες μας. Τον εμπιστευόμαστε και τον αγαπάμε γι’ αυτό που είναι.

Τέλος, όπως κάθε μορφή αγάπης, έτσι και η φιλία μπορεί να σβήσει, παρόλο που από τη φύση της έχει την τάση να διαρκεί. Μπορεί κάτι να διαστρεβλωθεί στην πορεία των ετών και να «εξανεμιστεί» η φιλία. Γι’ αυτό προσέξτε τους, νοιαστείτε για αυτούς, κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα είναι πάντα δίπλα σας και θα σας δικαιολογούν και θα σας συγχωρούν αν δεν τους φέρεστε σωστά. Προσέξτε τους, γιατί οι αληθινοί φίλοι σπανίζουν πια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση