,

5 οφέλη που δεν γνωρίζαμε ότι μας προσφέρει το τρέξιμο

Πηγαίνετε στη δουλειά σας το πρωί και παρατηρείτε ότι σε κάθε πάρκο, υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος με αθλητικά και ακουστικά στα αυτιά του που

5 οφέλη που δεν γνωρίζαμε ότι μας προσφέρει το τρέξιμο

Πηγαίνετε στη δουλειά σας το πρωί και παρατηρείτε ότι σε κάθε πάρκο, υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος με αθλητικά και ακουστικά στα αυτιά του που τρέχει, και μάλιστα φαίνεται αρκετά ευδιάθετος. Αναρωτιέστε λοιπόν πού τη βρίσκει τη διάθεση κάθε πρωί να τρέχει στο πάρκο; Και πώς το τρέξιμο έγινε ξαφνικά τόσο δημοφιλές;

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα πως το τρέξιμο έχει βαθύτερες ρίζες από αυτό που νομίζουμε. Η άσκηση αυτή είναι έμφυτη και απόλυτα φυσική για τους ανθρώπους. Οι Dennis Bramble και Daniel Lieberman από το Πανεπιστήμιο της Utah και του Harvard συνδέουν αυτό το φαινόμενο με την ανθρώπινη ανατομία. Μας θυμίζουν πως η σημερινή μας κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρόγονοί μας ήταν πιθανότερο να επιβιώσουν αν μπορούσαν να τρέξουν.

Advertisment

Η ικανότητά τους να τρέχουν υπήρχε πριν ακόμα ανακαλύψουν τα όπλα και τα εργαλεία για να κυνηγούν για την τροφή τους και για να αμύνονται απέναντι σε σαρκοβόρα ζώα. Και μάλιστα ήρθαν σε σύγκρουση με την πεποίθηση που υποστηρίζει ότι το τρέξιμο εμφανίστηκε αφού γίναμε δίποδα.

Μόλις τη δεκαετία του ’60 άρχισε το τρέξιμο να εμφανίζεται ως μια αποτελεσματική πρακτική fitness στην Αμερική. Φαίνεται πως άρχισε να συστήνεται για την αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής που ήταν το αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησης και της αστικοποίησης.

Όλοι γνωρίζουμε τα βασικά του οφέλη στον οργανισμό: μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, απώλεια βάρους, βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος, εκγύμναση των μυών, καλύτερη αναπνοή, ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Υπάρχουν όμως και ορισμένα ακόμα οφέλη που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Advertisment

5 οφέλη που δεν γνωρίζαμε ότι μας προσφέρει το τρέξιμο

1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα που προκαλεί η φοβία

Οι έρευνες συμπεραίνουν ότι το τρέξιμο μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα είδη φοβίας, τα οποία παράγουν φυσιολογικές αποκρίσεις που ομοιάζουν του άγχους. Και αυτό επειδή οι περισσότερες θεραπείες για τις φοβίες περιλαμβάνουν την τεχνική ανακούφισης μέσω αναπνοών, κατά την οποία η αργή και βαθιά αναπνοή αυξάνει τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και στον εγκέφαλο. Αυτό με τη σειρά του έχει καταπραϋντικές επιδράσεις.

2. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Οι επιστήμονες πια μας βεβαιώνουν πως αν πηγαίνουμε για τρέξιμο κάθε πρωί για 3 εβδομάδες θα παρατηρήσουμε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου μας. Το τρέξιμο μειώνει το στρες και εξισορροπεί τον κύκλο ύπνου – εγρήγορσης, αυξάνοντας τις ορμόνες που διευκολύνουν τον ύπνο, όπως τη σεροτονίνη και άλλες ορμόνες του θυρεοειδούς. Η πτώση της θερμοκρασίας μετά την προπόνηση επίσης βοηθά σε έναν ξεκούραστο ύπνο.

3. Βοηθά στη μάθηση και τη μνήμη

Περίεργη σχέση, κι όμως αληθινή. Είναι πολυάριθμες οι έρευνες που υποδεικνύουν ότι κάθε δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς επιδρά θετικά στον εγκέφαλο και στη λειτουργία του. Πιο συγκεκριμένα, το τρέξιμο απελευθερώνει καθεψίνη-Β, μια πρωτείνη που βοηθά στην παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, εκείνη την εγκεφαλική δομή που εμπλέκεται στη διαδικασία μάθησης και μνήμης.

4. Τονώνει τη λίμπιντο

Το τρέξιμο και η σεξουαλική ζωή δύσκολα συνδυάζονται στην ίδια πρόταση, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν πως το πρώτο βελτιώνει το δεύτερο. Μια τέτοια έρευνα βρήκε ότι όταν κάνουμε οποιοδήποτε είδος αεροβικής άσκησης όπως τρέξιμο για 30 λεπτά πριν το σεξ αυξάνουμε τη λίμπιντό μας. Αν το καλοσκεφτούμε, υπάρχει μια λογική βάση, αφού κάθε είδος άσκησης μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

5. Αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία

1 στους 10 άνδρες αντιμετωπίζει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Κι αν είστε ένας από αυτούς, το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει. Και αυτό διότι αφού βελτιώνει γενικά την κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμά και την στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από τέτοια προβλήματα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5414656/

https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/treatment-of-a-situational-phobiaa-case-for-running/5E00C4B2CCA14ED04E1B71747461D269

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/01454455840083004?legid=spbmo%3B8%2F3%2F361&patientinform-links=yeshttps://www.nature.com/articles/nature03052

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση