, , , ,

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων

Όλοι υποψιαζόμασταν πως η σωματική άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων κυρίως λόγω των τόσων ευεργετικών της ιδιοτήτων. Μέχρι πρόσφατα όμως δεν είχε

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων

Όλοι υποψιαζόμασταν πως η σωματική άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων κυρίως λόγω των τόσων ευεργετικών της ιδιοτήτων. Μέχρι πρόσφατα όμως δεν είχε αποδειχθεί ο βαθμός συσχέτισης και αιτιότητας. Ο σαφής προσδιορισμός της σχέσης αυτής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση της υγείας μας.

Πρόσφατα, μια νέα μελέτη, δημοσιευμένη στο Scientific Reports επιβεβαιώνει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που γυμνάζονται παραπάνω από το σύνηθες συνιστώμενο όριο άσκησης παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας χρόνιας πάθησης. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Westmead παρακολούθησαν πάνω από 1.500 Αυστραλούς ενήλικες άνω των 50 ετών για μία περίοδο 10 χρόνων.

Advertisment

Οι πληροφορίες που λάμβαναν από τους συμμετέχοντες χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό των συνολικών μεταβολικών ισοδύναμων (METs) της δραστηριότητας ανά εβδομάδα. Το μεταβολικό ισοδύναμο είναι μια μονάδα που μετρά το ποσό ενέργειας που δαπανάται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας και συγκρίνεται με τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Διαβάστε επίσης: Ακόμα και 10 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης ενισχύουν τη μνήμη, σύμφωνα με νέα έρευνα και Γιατί η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχικής υγείας;

Σε συνθήκη ηρεμίας, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 1 ΜΕΤ το λεπτό. Κάτω από 3 ΜΕΤ θεωρείται άσκηση μικρής έντασης, 3-6 μέτριας και πάνω από 6 έντονη. Ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει 600 ΜΕΤ την εβδομάδα, δηλαδή 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μία πιο έντονη και συχνότερη ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου, διαβήτη και στηθάγχη. Επίσης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διατηρήσουν μια άριστη σωματική και πνευματική υγεία ακόμα και 10 χρόνια μετά.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα συμπέρανε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν 5.000 μεταβολικά ισοδύναμα ανά εβδομάδα είχαν και τη μέγιστη προστασία ενάντια στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν και συμπληρώνουν τα ευρήματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης, η οποία συμπέρανε ότι ένα υψηλότερο επίπεδο γενικής σωματικής δραστηριότητας συνδέεται άμεσα με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Η ακριβής συσχέτιση λοιπόν ανάμεσα στα δύο χαρακτηριστικά αποδείχτηκε· εντούτοις, οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτή τη σχέση παραμένουν ασαφείς. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στους ηλικιωμένους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41598-018-28526-3

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άσκηση πριν από τον ύπνο: Τον ωφελεί ή τον βλάπτει;
Η απλή άσκηση που δυναμώνει όλο το σώμα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις
Το Δέκαθλο των 100: Οι σημαντικότερες δραστηριότητες που «πρέπει» να μπορείτε να κάνετε για την υπόλοιπη ζωή σας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση