,

Πώς να ζείτε την κάθε ημέρα σαν να ήταν η τελευταία

Πολύ συχνά οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το μάντρα «ζήσε σήμερα λες και είναι η τελευταία σου μέρα» σαν μια άδεια για να φερθούν απερίσκεπτα και

Πώς να ζείτε την κάθε ημέρα σαν να ήταν η τελευταία

Πολύ συχνά οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το μάντρα «ζήσε σήμερα λες και είναι η τελευταία σου μέρα» σαν μια άδεια για να φερθούν απερίσκεπτα και ανεύθυνα. Όμως δεν είναι αυτό το νόημα της φράσης. Είναι μία προτροπή για να ζείτε το σήμερα με όλο το είναι σας. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ζείτε την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία σας με ρεαλιστικό και απολαυστικό τρόπο:

Πιστεύετε σε αυτό που κάνετε;

Να θυμάστε, αν αντιλαμβάνεστε το νόημα και την ευρύτερη εικόνα πίσω από κάθε πληκτική δουλειά, τότε αυτό που κάνετε έχει νόημα. Για παράδειγμα, κανείς δεν λατρεύει τις δουλειές του σπιτιού ή την πολύωρη διαδρομή προς την δουλειά ή τις συσκέψεις, αλλά αν αγαπάτε το σπίτι και την οικογένειά σας καταλαβαίνεται γιατί οι δουλειές του σπιτιού είναι σημαντικές και εάν βρίσκετε νόημα στη δουλειά σας κατανοείτε την ανάγκη για την πολύωρη διαδρομή.

Advertisment

Αγαπάτε τη δουλειά σας;

Φυσικά και πρέπει να κερδίζουμε χρήματα για να φροντίζουμε τους αγαπημένους μας και τον εαυτό μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κερδίζετε χρήματα κάνοντας πράγματα που δεν έχουν νόημα. Ρίξτε μια ματιά στον κόσμο γύρω σας και θα δείτε ότι αυτοί που αγαπούν αυτό κερδίζουν μεγαλύτερα εισοδήματα είναι συνήθως αυτοί που αγαπούν αυτό που κάνουν. Υπάρχει πραγματική δύναμη στο πάθος, γι’ αυτό κάνετε τουλάχιστον ένα πράγμα την ημέρα που σας κάνει να νιώθετε καλά.

Δίνετε στη μέρα σας όλη σας την ενέργεια;

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να κάνετε την κάθε μέρα να μετρά και αυτό είναι να δίνετε σε κάθε άνθρωπο που συναντάτε και σε κάθε δραστηριότητα που κάνετε το 100% της προσοχής ή της προσπάθειάς σας. Με άλλα λόγια, να είστε ένας άνθρωπος που δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό. Ποτέ μη δίνετε το μισό από αυτό που μπορείτε να κάνετε και να νιώθετε περήφανοι για όλα όσα λέτε και κάνετε.

Γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στο να είμαι απασχολημένος και στο κάνω αυτό που είναι σημαντικό;

Σήμερα όλοι ζούμε πολυάσχολες ζωές, αλλά προσπαθήστε να κάνετε αυτά που είναι σημαντικά και όχι αυτά που σας κρατούν απασχολημένους.

Advertisment

Αναβάλλετε τα όνειρά σας;

Κάνω την κάθε μέρα να μετρά δεν σημαίνει ότι τα αφήνω όλα στην τύχη και κυνηγώ χαμένα όνειρα, αλλά κάνω βήματα που με οδηγούν στο να συνειδητοποιώ κάποια από αυτά τα όνειρα και πάθη. Κάποτε εργαζόμουν σε ένα γηροκομείο και πολλοί από τους ηλικιωμένους εκεί μου έδιναν την ίδια συμβουλή: μην αναβάλλεις πράγματα πιστεύοντας ότι έχεις χρόνο, γιατί θα ξυπνήσεις ξαφνικά ένα πρωί και θα είναι πολύ αργά. Με άλλα λόγια, σταματήστε να αναβάλλετε αυτό που πάντα θέλετε να κάνετε.

Εκφράζεστε με ειλικρίνεια;

Χαρίστε στους άλλους το δώρο της αλήθειας. Πείτε στους άλλους (ευγενικά, φυσικά) την αλήθεια και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Πείτε στους αγαπημένους σας ανθρώπους ότι τους αγαπάτε όσο ακόμα μπορείτε. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που διάβασα για τους επιβάτες των αεροπλάνων που έπεσαν την 11η Σεπτεμβρίου ήταν τα τελευταία μηνύματα στους αγαπημένους τους όταν κατάλαβαν ότι θα πέθαιναν. Οι περισσότεροι δεν μίλησαν για τους αεροπειρατές, την αδικία ή το μίσος. Είπαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα πόσο πολύ τα αγαπούσαν. Τα τελευταία μηνύματά τους ήταν μόνο γεμάτα αγάπη. Το τελευταίο τους νόημα ήταν η αγάπη.

Απολαμβάνετε τη ζωή;

Η μέρα σας πρέπει να περιέχει και λίγη απόλαυση. Ζείτε αυτή τη στιγμή σε αυτή την όμορφη γη, οπότε εκμεταλλευτείτε το. Κάντε κάτι με νόημα, ακόμα κι αν αυτό είναι να περάσετε λίγο παραπάνω χρόνο με τα παιδιά σας ή μα ξεκινήσετε το μυθιστόρημα που πάντα θέλατε να γράψετε ή να ποτίσετε τον κήπο ή να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο. Δεν έχει σημασία ποια μέρα του χρόνου είναι, τι καιρό κάνει ή τι έχετε να κάνετε σήμερα. Πάντα να προσπαθείτε να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε. Να θυμάστε, ένα σήμερα που δεν είναι απόλυτα τέλειο είναι πάντα ένα καλύτερο από ένα αύριο που δεν υπάρχει.

Εξάσκηση: Πως να κάνετε την ερώτηση

Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να ενσωματώσετε την ερώτηση του Στιβ Τζόμπς στη ζωή σας είναι να την κάνετε το πρωί μόλις ξυπνάτε και αφού τεντωθείτε νωχελικά. Μόλις ανοίξετε τα μάτια σας, ή ακόμα καλύτερα μόλις τα πόδια σας πατήσουν στο πάτωμα, κάντε αυτήν την ερώτηση και επαναλαμβάνετε την καθημερινά. Μπορείτε να την πείτε από μέσα σας, αν και εγώ θεωρώ ότι είναι πιο αποτελεσματικό να τη λέτε δυνατά.
Δοκιμάστε το. Όταν ξυπνήσετε, πείτε δυνατά: «Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου θα ήθελα να κάνω αυτά που θα κάνω σήμερα;»
Δείτε πως θα σας κάνει να αισθάνεστε αυτό.

Απόσπασμα από το βιβλίο «21 ευκαιρίες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου» της Theresa Cheung από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση