, , , , ,

8 οφέλη που προσφέρουμε στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που περιέχει τη γνωστή κουρκουμίνη – αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία που θεωρείται εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας. Είναι

8 οφέλη που προσφέρουμε στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που περιέχει τη γνωστή κουρκουμίνη – αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία που θεωρείται εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας. Είναι σημαντικό βέβαια να αναφέρουμε ότι αν και έχουν γίνει αρκετές έρευνες πάνω στη σχέση μπαχαρικών-υγείας, χρειαζόμαστε περισσότερα έγκυρα στοιχεία και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες οι συνιστώμενες ποσότητες που χρειαζόμαστε για να αδράξουμε όλα τα οφέλη που έχουν να μας προσφέρουν. Εντούτοις, ειδικοί και αποτελέσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς είναι μια αρκετά υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας για τους παρακάτω λόγους.

8 οφέλη που προσφέρουμε στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε κουρκουμά

Συνεισφέρει στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Έρευνες δημοσιευμένες στο European Review for Medical and Pharmacological Studies, Frontiers in Pharmacology και στο Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets συνδέουν την κουρκουμίνη με την απώλεια βάρους και τη μείωση στο δείκτη μάζας σώματος. Αν και η αύξηση της πρόσληψης κουρκουμά από μόνη της δεν αποτελεί σημαντική στρατηγική για την απώλεια βάρους, θα βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών που συνδέονται με την παχυσαρκία και θα ενισχύσει την καύση του λίπους.

Advertisment

Προσφέρει λίγη ανακούφιση σε περιπτώσεις αρθρίτιδας

Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη – ένας τύπος αντιοξειδωτικού. Πολυάριθμες έρευνες αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να μειώνει τον πόνο, την ακαμψία και το πρήξιμο στις αρθρώσεις, που πυροδοτούνται από την αρθρίτιδα. Όμως, οι γιατροί αναφέρουν ότι χρειάζεται ένα όριο κατανάλωσης, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να δυσχεράνει την απορρόφηση σιδήρου, που είναι κρίσιμη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συνεπώς, πριν αλλάξετε τη διατροφή σας ή λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τόνωση της διάθεσης

Η κουρκουμίνη φαίνεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών στο σώμα – και οι φλεγμονές παίζουν τον ρόλο τους στην κατάθλιψη. Μια μετανάλυση 10 ερευνών για την κουρκουμίνη και την κατάθλιψη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition αναφέρει ότι θα μπορούσε να βελτιώσει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε όσους ήδη λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή.

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism δηλώνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένας υπογλυκαιμικός φορέας – μειώνοντας και βοηθώντας στον έλεγχο της γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο καλός έλεγχος του σακχάρου βοηθά στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως νευροπάθειες και νεφροπάθειες. Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί επίσης και να προλάβει ή έστω να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτή η υπόθεση ακόμα ερευνάται.

Advertisment

Βοηθά στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι που ζουν στην Ινδία έχουν χαμηλότερα ποσοστά Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι λόγοι γι’ αυτή τη διαφορά είναι σύνθετοι. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Αγουρβέδα, σε ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα που πηγάζει από την Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι αρκετά δημοφιλής σήμερα.

Άλλωστε, ο κουρκουμάς κυριαρχεί και στην κουζίνα της Ινδίας – είναι πιθανό να προλαμβάνει ή να καθυστερεί την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ; Ακόμα διεξάγονται έρευνες, αλλά μια θεωρία είναι ότι η κουρκουμίνη συνεισφέρει στην καταστολή των πλακών που έχει βρεθεί ότι συνδέονται με νευρικές βλάβες στον εγκέφαλο. Εντούτοις, το βέβαιο είναι ότι η κουρκουμίνη βοηθά τη μνήμη, ακόμα και με την κατανάλωση 1 γραμμαρίου την ημέρα.

Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου και της κολίτιδας

Όσοι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ταλαιπωρούνται συνεχώς από στομαχικές κράμπες, φούσκωμα, διάρροια και διάφορες άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Ο κουρκουμάς έχει τη δυνατότητα να ανακουφίζει λίγο από την κοιλιακή δυσφορία, σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2018. Το ίδιο φαίνεται ότι λειτουργεί και σε περιπτώσεις κολίτιδας.

Ίσως να βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Εδώ τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα. Ο κουρκουμάς φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λιπαρών που δημιουργείται στο αίμα μας όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε. Με τον καιρό, συσσωρεύονται και συνεργάζονται με την κακή χοληστερόλη. Μαζί σκληραίνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκεφαλικού, καρδιακού εμφράγματος και καρδιαγγειακών νόσων. Έρευνα βρήκε ότι όσοι λάμβαναν κουρκουμά και κουρκουμίνη είχαν χαμηλότερα ποσοστά κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Φαίνεται να μπλοκάρει επικίνδυνα μόρια

Η κουρκουμίνη μπορεί να «τιθασεύει» τα ασταθή μόρια οξυγόνου που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Nutrients. Με τον καιρό, η βλάβη που αυτές προκαλούν οδηγεί σε αρτηριακή βλάβη, ανάπτυξη όγκων και συνιστά την πρωταρχική αιτία γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά  – όπως η κουρκουμίνη – μας προστατεύουν από ελεύθερες ρίζες, προσφέροντας ένα ηλεκτρόνιο και αδρανοποιώντας τα επικίνδυνα μόρια.

Πηγή:

www.thehealthy.com/nutrition/things-happen-when-you-eat-more-turmeric

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση