,

Αυτογνωσία: Eίναι αυτοσκοπός ή εργαλείο εξέλιξης;

Κάθε τόσο εμφανίζεται μια νέα τάση όσον αφορά την αυτο-ανάπτυξη. Μία από τις κύριες τάσεις αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη της αυτογνωσίας. Οι

Αυτογνωσία: Eίναι αυτοσκοπός ή εργαλείο εξέλιξης;

Κάθε τόσο εμφανίζεται μια νέα τάση όσον αφορά την αυτο-ανάπτυξη. Μία από τις κύριες τάσεις αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη της αυτογνωσίας. Οι περισσότερες τεχνικές και προσεγγίσεις που αναφέρονται στην προσωπική ανάπτυξη προάγουν την αυτογνωσία. Υποδεικνύουν ότι η αύξηση της ενσυνείδησης χρησιμεύει ως το βασικό εργαλείο για μεγαλύτερη ευημερία. Αυτό μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η συνειδητοποίηση των προσωπικών μας ζητημάτων, επιθυμιών, αναγκών και εμπειριών είναι σημαντική. Μας επιτρέπει να ασχοληθούμε σε βάθος με τη ζωή μας και να κατανοήσουμε καλύτερα «τι και πώς» το κάνουμε. Για παράδειγμα, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Μπορεί να αναφέρεται σε σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους, στην τάση να θυσιάζει κάποιος τις ανάγκες του για χάρη άλλων και ούτω καθεξής.

Advertisment

Όταν συνειδητοποιούμε ότι συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο μοτίβο, μπορούμε ευκολότερα να επιφέρουμε αλλαγές στη ζωή μας. Αν επιλέξουμε να καλλιεργήσουμε την συνειδητότητα των εμπειριών μας, των αισθήσεων και των συναισθημάτων μας, μπορούμε να βιώσουμε την καθημερινή ζωή μας πληρέστερα. Αυτό αυτόματα αυξάνει την ικανοποίηση που αισθανόμαστε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα πλεονεκτήματα, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τόσες πηγές προάγουν την αυτογνωσία. Ωστόσο, η αυτογνωσία έχει γίνει μια βιομηχανία. Προσφέρεται ως το εργαλείο για το τελικό αποτέλεσμα. Πολλοί επαγγελματίες αυτο-ανάπτυξης ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτοσυνειδησία μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Αυτές οι υπηρεσίες είναι συνήθως δαπανηρές.

Υπάρχουν πολλά βιβλία, άρθρα, ομάδες που αφιερώνονται μόνο σε αυτό το θέμα. Ενώ η αυτοσυνειδησία είναι σημαντική, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εργαλείο που αποφέρει το τελικό αποτέλεσμα από μόνο του. Γιατί; Ενώ η αυτογνωσία είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της αλλαγής, πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του ─ το ότι γνωρίζω κάτι δεν σημαίνει ότι έχω την δυνατότητα να το αλλάξω.

Advertisment

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν ανθυγιεινές συνήθειες. Ξέρουν ότι δεν τρώνε σωστά, ότι δεν ασκούνται αρκετά κτλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να αλλάξουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν σε αυτές τις κακές συνήθειες παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πόσο ανθυγιεινές είναι. Η γνώση του μοτίβου, βάσει του οποίου λειτουργούμε είναι συχνά το πρώτο βήμα του ταξιδιού για αλλαγή.

Απαιτούνται όμως περισσότερα βήματα για την επίτευξη οποιασδήποτε διαρκούς βελτίωσης. Για να αλλάξουμε, χρειαζόμαστε κι άλλα εργαλεία. Το πρώτο μπορεί να είναι η αυτογνωσία. Εννοείται ότι είναι βοηθητικό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που χρειαζόμαστε. Πρέπει να αναπτύξουμε τα κίνητρα για να αλλάξουμε τις ανθυγιεινές συμπεριφορές. Πρέπει να αναπτύξουμε την ικανότητα της δέσμευσης για αλλαγή και να την τηρήσουμε μέχρι το τέλος. Χρειαζόμαστε ικανότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων, ικανότητες μάθησης και πολλά άλλα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να βρούμε νέους τρόπους για να ζήσουμε καλύτερα.

Η καλλιέργεια της αυτογνωσίας είναι χρήσιμη. Μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τα προβλήματα από νωρίς, να δίνουμε προσοχή στις εσωτερικές μας ανάγκες και εμπειρίες και να ασχολούμαστε περισσότερο με τη ζωή μας. Αυτό μας βοηθά να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ικανοποίηση αλλά και να εντοπίζουμε τα προβλήματα που συναντάμε.

Ωστόσο, η αυτογνωσία από μόνη της δεν αρκεί για να εξασφαλίσει αυτή τη διαρκή αλλαγή. Η γνώση ενός προβλήματος είναι η αρχή, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και άλλα εργαλεία και δεξιότητες για να το αντιμετωπίσουμε. Μερικές φορές δε, μπορεί να αποφέρει και αρνητικά αποτελέσματα, καθώς η μονοδιάστατη ανάπτυξη μιας ικανότητας, μας απορροφά και μας αποτρέπει από το να δουλέψουμε τις υπόλοιπες δεξιότητες. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ικανότητά μας να ωριμάσουμε και να αλλάξουμε.

Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που επικεντρώνεται στην πώληση υπηρεσιών και προϊόντων που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας. Σίγουρα θέλει να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση για όλα τα προβλήματά μας. Ωστόσο, η αυτογνωσία δεν είναι συνήθως αρκετή από μόνη της. Εάν επιλέξουμε να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίησή μας, ας το κάνουμε, ταυτόχρονα όμως, πρέπει να εξετάσουμε ποιες άλλες δεξιότητες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε την προσωπική μας ανάπτυξη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

feng-shui
panelists
leaderman
spiliotis2

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση