, ,

Το εγκεφαλικό επεισόδιο διαταράσσει την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων

Νέα έρευνα αναζητά την πιθανότητα το εγκεφαλικό επεισόδιο να επηρεάζει την εμφάνιση των βακτηρίων στο έντερο. Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and

Το εγκεφαλικό επεισόδιο διαταράσσει την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων

Νέα έρευνα αναζητά την πιθανότητα το εγκεφαλικό επεισόδιο να επηρεάζει την εμφάνιση των βακτηρίων στο έντερο.

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), κάθε 40 δευτερόλεπτα, κάποιος στις ΗΠΑ παθαίνει εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο κατά το οποίο το οξυγόνο του αίματος διακόπτεται. Ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο καθώς τα κύτταρά του ξεκινούν να πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το εγκεφαλικό θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα σημεία του σώματός μας.

Advertisment

Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι κατόπιν του εγκεφαλικού επεισοδίου, ο πληθυσμός των βακτηρίων στο έντερο βιώνει σημαντικές αλλαγές οι οποίες μπορούν να έχουν μακροπρόσθεσμο αποτέλεσμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο διδακτωρ Allison Brichacek και ο καθηγητής Candice Brown Ph.D. από το West Virginia University School of Medicine in Morgantown, ηγήθηκαν της έρευνας και κατέληξαν σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Χρόνια διαταραχή της ισορροπίας των βακτηρίων

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την επίδραση του εγκεφαλικού στα βακτήρια του εντέρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία χώρισαν σε 2 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, οι ερευνητές προκάλεσαν ένα ισχυαιμικό επεισόδιο ενώ στη δεύτερη όχι.

Ανακάλυψαν ότι η ομάδα των ποντικιών που είχαν υποστεί το επεισόδιο, εμφάνισαν διαταραχές στο έντερο σε αντίθεση με την αντίθετη ομάδα η οποία δεν είχε επηρεαστεί καθόλου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το μικρόβιο Bifidobacterium, το οποίο περιέχει σημαντικά προβιοτικά βακτήρια και πολλές φορές προστίθεται στα γαλακτοκομικά προίοντα. Αυτός ο τύπος βακτηριδίων, όχι μόνο βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα αλλά και να αναρρώσουμε γρηγορότερα από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Advertisment

Άρα χρειάζεται να διοθρώσουμε το έντερο για να θεραπεύσουμε τον εγκέφαλο;

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η έλλειψη της ισορροπίς των βακτηρίων στο έντερο η οποία ακολουθεί μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, φέρνει αλλαγές στον εντερικό ιστό. Ένας υγιής εντερικός ιστός, βοηθά τον οργανισμό να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

Αν αυτό δεν συμβαίνει σωστά, μπορεί να προκληθούν πολλά ακόμη προβλήματα στον οργανισμό μας. Επομένως, και σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να μοιράσουμε την εστίαση της ίασης, όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά και στο έντερο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στις πινακίδες των οχημάτων;
Υπνοθεραπεία: Τι είναι, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη της
Black Friday 2023: Ιδού τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα του μάρκετινγκ
Τα έξι καλύτερα προβιοτικά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση