,

Μαγειρική σόδα και λεμόνι: Ένας συνδυασμός με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας

Η μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με το χυμό λεμονιού, είναι ένας αρκετά δημοφιλής σπιτικός συνδυασμός για διάφορες ανάγκες μας, με κάποιους μάλιστα να υποστηρίζουν

Μαγειρική σόδα και λεμόνι: Ένας συνδυασμός με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας

Η μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με το χυμό λεμονιού, είναι ένας αρκετά δημοφιλής σπιτικός συνδυασμός για διάφορες ανάγκες μας, με κάποιους μάλιστα να υποστηρίζουν ότι μπορεί να βελτιώσει την επιδερμίδα και να μας χαρίσει λευκό χαμόγελο.

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού ξεχωριστά αλλά δεν έχουν εμβαθύνει ακόμη όσον αφορά στα οφέλη του συνδυασμού τους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά από τα πιθανά οφέλη τους στον οργανισμό μας αλλά και μερικές πιθανές παρενέργειες.

Advertisment

Σχετικά με το PH

Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και χυμού λεμονιού για τα οφέλη του, βασίζεται στις αρχές της οξύτητας και της κλίμακας του PH. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την κλίμακα του PH για να μετρήσουν την οξύτητα ενός μίγματος με την κλίμακα να είναι μεταξύ 0 και 14.

Όσο πιο χαμηλός είναι ο αριθμός του pH, τόσο πιο οξύ είναι το μείγμα

– Επίπεδα pH κάτω του 7 δείχνουν ένα μείγμα υψηλής οξύτητας

Advertisment

– Επίπεδα pH άνω του 7 δείχνουν ένα ανεκτό σε οξύτητα μείγμα

Η μαγειρική σόδα είναι επίσης γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο κάτι που σημαίνει ότι όταν διαλύεται στο νερό δημιουργεί ένα αλκαλικό μείγμα. Ο χυμός περιέχει κιτρικό οξύ με το pH του να βρίσκεται περίπου στο 3. Προσθέτοντας μαγειρική σόδα στο λεμόνι, αυξάνει τον αριθμό του pH με αποτέλεσμα η οξύτητά του να μειώνεται.

Επιδερμίδα

Συνήθως, η επιδερμίδα μας έχει pH 5.7. Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και κιτρικό οξύ τα οποία χαρίζουν ισχυρά οφέλη στην επιδερμίδα μας. Το κιτρικό οξύ περιλαμβάνεται στον τύπο AHA το οποίο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο χημικό πήλινγκ.

Ωστόσο, τα κύτταρα της επιδερμίδας μας απωθούν τα υδροδιαλυτά μόρια όπως η βιταμίνη C με αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό ποσοστό της να καταφέρνει να εισχωρεί στην επιδερμίδα. Ο συνδυασμός του λεμονιού με τη μαγειρική σόδα ισορροπεί τα επίπεδα pH της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να μπορεί να οφεληθεί περισσότερο από τα οφέλη της βιταμίνης C και να την απορροφήσει καλύτερα.

Καθώς όμως ο συνδυασμός τους μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά χημικά πήλινγκ που περιέχουν AHA όπως το γλυκολικό οξύ.

Στομάχι

Τα στομαχικά οξέα μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα όπως καούρες, εμετούς και δυσπεψία. Πολλοί άνθρωποι με επιπλέον στομαχικά υγρά, λαμβάνουν θεραπεία για την αποκατάσταση των συμπτωμάτων. Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτά καθώς εξισορροπεί αυτή την οξύτητα.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς είναι δύσκολο να πετύχουμε τις σωστές ποσότητες. Η μεγάλη ποσότητα μαγειρικής σόδας μπορεί να προκαλέσει διάρροια ενώ το πολύ λεμόνι μπορεί να εντείνει περισσότερο τα συμπτώματα του στομαχιού αντί να τα ανακουφίσει. Φυσικά, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δόντια

Πολλά προίόντα περιποίησης δοντιών περιέχουν μαγειρική σόδα λόγω των αντιβακτηριδιακών και λευκαντικών ιδιοτήτων της. Η μαγειρική σόδα αφαιρεί τους λεκέδες από τα δόντια και αποτελεί έναν αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο σπιτικής λεύκανσης. Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μαγειρική σόδα δρα μόνη της για το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς την ανάγκη του λεμονιού.

Κίνδυνοι

Η μαγειρική σόδα περιέχει διττανθρακικό νάτριο το οποίο είναι ένα ενεργό συστατικό για διάφορες παθήσεις και περιέχεται σε φαρμακευτικές αγωγές. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί συμβουλεύουν να ρωτάμε πρώτα τον γιατρό μας αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το συστατικό σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν παθήσεις στα νεφρά ή υψηλή πίεση του αίματος, θα πρέπει να αποφεύγουν τη σόδα καθώς μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του νατρίου στο αίμα. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

– Πονοκεφάλο

– Ναυτία

– Δίψα

– Στομαχικό πόνο

– Συχνοουρία

– Σωματική κούραση

Τα λεμόνια περιέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και παρέχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

– Μείωση του σμάλτου των δοντιών

– Φθορά των δοντιών

– Ναυτία

Τα οφέλη του συνδυασμού της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού στον οργανισμό μας είναι πολλά, ωστόσο θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο ώστε να είναι σύμμαχός μας χωρίς να δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003996915300625

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09152?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=lemon+juice&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-28032014000300217&lng=en&nrm=iso&tlng=en

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002817717308115

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229917302273?via%3Dihub

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση