, ,

Παντζάρι: 6 πειστικοί λόγοι να τo προσθέσουμε στη διατροφή μας

Το παντζάρι, ή αλλιώς κοκκινογούλι, ανήκει στην οικογένεια των αμαρανθοειδών. Η ρίζα του είναι εδώδιμη και υπάρχουν διάφορες καλλιεργήσιμες ποικιλίες. Οι Ρωμαίοι φαίνεται πως

Παντζάρι: 6 πειστικοί λόγοι να τo προσθέσουμε στη διατροφή μας

Το παντζάρι, ή αλλιώς κοκκινογούλι, ανήκει στην οικογένεια των αμαρανθοειδών. Η ρίζα του είναι εδώδιμη και υπάρχουν διάφορες καλλιεργήσιμες ποικιλίες. Οι Ρωμαίοι φαίνεται πως ήταν αυτοί που φρόντισαν για τη συστηματική καλλιέργειά του στη Νότια Ευρώπη. Στην αρχαιότητα, οι βολβοί του χρησιμοποιούνταν φαρμακευτικά για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων και οδοντόπονων. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές που δείχνουν ότι το λαχανικό αυτό προσφερόταν στον θεό Απόλλωνα στους Δελφούς.

Το παντζάρι καταναλώνεται τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο. Ωστόσο, καθώς η ρίζα του είναι σκληρή, προτιμάται μαγειρεμένη και συνήθως σε ξύδι και ελαιόλαδο. Αλλά εκτός από τον βολβό καταναλώνονται και τα φύλλα του που μοιάζουν λίγο με εκείνα του σπανακιού. Ποια είναι όμως τα οφέλη του στην υγεία μας;

Advertisment

6 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε τα παντζάρια στη διατροφή μας

1. Η δύναμη των αντιοξειδωτικών

Οι βολβοί του παντζαριού μας προστατεύουν από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες εμφανίζονται στον οργανισμό μας μέσω περιβαλλοντικών ρυπαντών, όπως βιομηχανικά χημικά και καπνό τσιγάρου. Γι’ αυτό και παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως της αρθρίτιδας, του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα παντζάρια αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως καφεϊκό οξύ, ρουτίνη, επικατεχίνες και βεταλαϊνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να προλάβουν έως ένα βαθμό την οξειδωτική βλάβη.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι ισχυροί μας σύμμαχοι όσον αφορά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε μια έρευνα, υγιείς συμμετέχοντες κατανάλωσαν 500ml χυμού παντζαριών και επέδειξαν μια αξιοσημείωτη μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης τρεις ώρες μετά. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στο μονοξείδιο του αζώτου που βοηθά να παράγει το σώμα μας και το οποίο βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το αποτέλεσμα; Μια απόλυτα καλοδεχούμενη πτώση της αρτηριακής μας πίεσης.

Advertisment

3. Βελτιώνει την αθλητική επίδοση

Γνωρίζατε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές πίνουν τον μυστικό τους χυμό παντζαριών για να βελτιώσουν την επίδοσή τους; Μια μελέτη ερεύνησε τους ποδηλάτες, οι οποίοι αφού κατανάλωσαν 500ml χυμού παντζαριών, κατάφεραν να βελτιώσουν την επίδοσή τους κατά σχεδόν 3%. Θεωρείται ότι και πάλι το μονοξείδιο του αζώτου είναι αυτό που αυξάνει το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται μέσω της άσκησης, ακόμα κι αν χρησιμοποιείται το ίδιο ποσοστό οξυγόνου. Μπορεί να μην είστε επαγγελματίες αθλητές, αλλά και πάλι θα επωφεληθείτε από τον «μαγικό αυτό ζωμό».

4. Ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες

Μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά ιόντα μπορεί να μειώσει την γνωστική αποδυνάμωση, αυξάνοντας την αιματική ροή στον εγκέφαλο, όπως δείχνει μια έρευνα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό το πείραμα ερεύνησε την επίδραση του χυμού παντζαριών σε διάστημα δύο εβδομάδων και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (που συχνά εμφανίζουν έναν ταχύτερο ρυθμό γνωστικής εξασθένισης όσο μεγαλώνουν). Η μελέτη παρατήρησε βελτιωμένο χρόνο αντίδρασης στους συμμετέχοντες και έτσι οι ερευνητές τώρα εξετάζουν την πιθανότητα μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά ιόντα να αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.

5. Προστατεύει το ήπαρ μας

Το ήπαρ παίζει ζωτικό ρόλο στο φιλτράρισμα των τοξινών στο σώμα μας. Όμως, αν αυτό υπερφορτωθεί με τοξίνες (για παράδειγμα, μέσω βαριάς φαρμακευτικής αγωγής), μπορεί και να εμφανίσει προβλήματα. Η δύναμη των παντζαριών μπορεί όμως να συνεισφέρει στην προστασία και του ήπατος. Σε έρευνα με ζώα, το εκχύλισμα παντζαριών βοήθησε το ήπαρ να λειτουργήσει φυσιολογικά σε συνθήκη έκθεσής του σε τοξική χημική ουσία. Επίσης, δεν υπήρξε κάποιο σημάδι επιπλέον συσσώρευσης λίπους ή κυτταρικού θανάτου.

6. Θρεπτικές ιδιότητες

Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Συστήνεται η εβδομαδιαία κατανάλωση περίπου 5.5 με 6 φλιτζάνια κόκκινων λαχανικών την εβδομάδα. Τέλος, μετά την κατανάλωσή του, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας είναι ροζ ή κόκκινα, αλλά αυτό είναι ένα αβλαβές φαινόμενο και δεν συνιστά λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν έχετε τάση ή έχετε εμφανίσει πέτρα στα νεφρά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα πολλά κόκκινα λαχανικά.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.01070.2010

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22228951

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση