Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την όρασή μας με φυσικούς τρόπους

Η όρασή μας μπορεί να μειωθεί όσο μεγαλώνουμε και αυτή η αποδυνάμωση συνδέεται με διάφορες παθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι ώστε να μπορέσουμε

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την όρασή μας με φυσικούς τρόπους

Η όρασή μας μπορεί να μειωθεί όσο μεγαλώνουμε και αυτή η αποδυνάμωση συνδέεται με διάφορες παθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε την όρασή μας.

Σύμφωνα με το “Κέντρο θεραπείας και πρόληψης” στις ΗΠΑ, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 40 ετών έχουν κάποιο είδος δυσλειτουργίας στα μάτια τους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο πως θα έχουμε μειωμένη όραση όσο μεγαλώνουμε καθώς υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την όρασή μας.

Advertisment

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε και να προστατεύσουμε την όρασή μας με φυσικούς τρόπους

1. Προστατευτικά γυαλιά

Οι τραυματισμοί στα μάτια μπορούν να προκύψουν από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες όπως η ενασχόληση με αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους ή η εργασία με εν δυνάμει επικίνδυνα εργαλεία. Τα προστατευτικά γυαλιά είναι απαραίτητα για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και τους ερεθισμούς στα μάτια σας καθώς τα απλά γυαλιά δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.

2. Γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο ένα απλό αξεσουάρ μόδας καθώς προστατεύουν τα μάτια μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου (UV). Η έκθεση στις ακτίνες του ήλιου αυξάνουν επίσης την εμφάνιση του καταρράκτη, του καρκίνου στα μάτια και τη δημιουργία λιπωμάτων. Ακόμη, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τα παραπάνω είναι όσοι εργάζονται στον ήλιο πολλές ώρες όπως για παράδειγμα οι αγρότες, οι ψαράδες, οι σέρφερ, οι σκιέρ, κ.α. Επιπλέον μην αμελείτε το γεγονός ότι οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν και τα σύννεφα οπότε οι μέρες με συννεφιά είναι εξίσου βλαβερές.

3. Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ματιών στις ΗΠΑ, ο μοναδικός τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε υγιή μάτια είναι οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι καθώς έτσι μπορεί να προληφθεί το γλαύκωμα και άλλες ασθένειες των ματιών.

Advertisment

4. Διαλείμματα από την οθόνη

Σύμφωνα με τους γιατρούς όσοι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, πρέπει να εφαρμόζουν τον κανόνα 20-20-20. Ο κανόνας βασίζεται στην τακτική, κάθε 20 λεπτά που κοιτάμε την οθόνη να κοιτάμε για 20 δευτερόλεπτα κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά μας.

5. Έλεγχος του διαβήτη

Οι απότομες και ξαφνικές αλλαγές στη γλυκόζη στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια της όρασης. Ο έλεγχος της ύπαρξης διαβήτη στον οργανισμό μας ετησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όρασης.

6. Βιταμίνες

Έρευνα δείχνει ότι οι βιταμίνες Α, C και Ε, βοηθούν στην καλή μας όραση. Αυτές οι βιταμίνες έχουν αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την όρασή μας. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβουμε αυτές τις βιταμίνες είναι μέσα από τη διατροφή μας, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές, οι κολοκύθες, τ’ αμύγδαλα, το φυστικοβούτυρο και οι ηλιόσποροι.

8. Καροτενοειδή

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα καροτενοειδή είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών μας. Τα καροτενοειδή μπορούμε να τα βρούμε σε λαχανικά κυρίως, όμως υπάρχουν και στη μορφή συμπληρωμάτων.

9. Διακοπή του καπνίσματος

Σύμφωνα με τους γιατρούς το κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση του καταρράκτη ενώ προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια.

10. Σωστή υγιεινή

Είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά πριν πιάσουμε τα μάτια μας ή πριν χρησιμοποιήσουμε φακούς επαφής. Επίσης, τα προϊόντα μακιγιάζ που έχουν λήξει μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμούς στα μάτια μας.

11. Κληρονομικότητα

Κάποιες παθήσεις των ματιών μας εμφανίζονται και με βάση την κληρονομικότητα επομένως καλό είναι να γνωρίζουμε αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας παθήσεων των ματιών μας στην οικογένεια καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285195/

https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/smokers

https://nei.nih.gov/healthyeyes/eyehealthtips

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528643/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5767668/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση