, , ,

Ακόμη και η ελαφριάς έντασης δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ακόμη και η ελαφριάς έντασης δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, της καθιστικής ζωής και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται αυστηρά στο τελευταίο, σε αντίθεση με άλλες που εξετάζουν τόσο τις καρδιακές παθήσεις όσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το Medical News Today μίλησε με τη συν-συγγραφέα της έρευνας και διακεκριμένη καθηγήτρια Virginia J. Howard της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. «Ενώ η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου, ορισμένους άλλους δεν τους μοιράζονται», εξήγησε η καθηγήτρια Howard.

Advertisment

Επιπλέον, οι MNT μίλησαν επίσης με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Dr. Steven P. Hooker στο College of Health and Human Services στο San Diego State University.

«Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αντικειμενικές μετρήσεις με επιταχυνσιόμετρο για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ αυτών των μεταβλητών», δήλωσε ο Δρ Hooker. «Η σωματική δραστηριότητα ελαφριάς έντασης δεν έχει παρατηρηθεί συστηματικά. Τα διαστήματα καθιστικής δραστηριότητας είναι επίσης ένας νεότερος τρόπος εξέτασης των δεδομένων εκτός από τον συνολικό χρόνο καθιστικής δραστηριότητας».

Ο καθηγητής Howard σημείωσε επίσης ότι αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η ποσότητα και η ένταση της σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, η έρευνα αυτή φέρνει στην επιφάνεια κάποια σημαντική πρόοδο.

Advertisment

Διαπιστώθηκε ότι λιγότερος χρόνος καθιστικής ζωής και περισσότερος χρόνος σωματικής δραστηριότητας – ακόμη και σε ελαφριά ή μέτρια ένταση – συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αποτελέσματα:

– Η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα παρήγαγε την πιο ουσιαστική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

– Ακόμη και η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μείωσε τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

– Το να περνάμε μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο JAMA Network OpenTrusted Source.

Σωματική δραστηριότητα και κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Η δραστηριότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ελαφριά, μέτρια και έντονη. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας σε METs ή «μεταβολικά ισοδύναμα». Ένα ΜΕΤ είναι η ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Η ελαφριά δραστηριότητα (δύο METs) περιλαμβάνει τις διατάσεις, το αργό περπάτημα, την περιήγηση σε ένα κατάστημα, την περιπλάνηση στο γραφείο μας, την ορθοστασία, την προετοιμασία φαγητού, το πλύσιμο πιάτων, το παίξιμο πιάνου ή το στρώσιμο του κρεβατιού.

Αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας και κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Η μέτρια δραστηριότητα (3-6 METS) περιλαμβάνει το γρήγορο περπάτημα, τένις ή μπάσκετ, ποδηλασία σε επίπεδο έδαφος, αθλήματα με πιάσιμο και ρίψη, ανέβασμα σκάλας, πλύσιμο παραθύρων, σκούπισμα, σφουγγάρισμα ή σκούπισμα δαπέδου με ηλεκτρική σκούπα, αργός χορός, τρίψιμο μπανιέρας, μεταφορά μικρού παιδιού, πλύσιμο αυτοκινήτου ή κηπουρική.

Στην κατηγορία έντονη άσκηση (πάνω από 6 ΜΕΤ), σκεφτείτε δραστηριότητες όπως τρέξιμο, τένις, μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, κολύμπι, άλματα, μεταφορά βαρέων φορτίων, σχοινάκι, ενεργητικό παιχνίδι με παιδιά ή σκύλους ή βαριά κηπουρική, όπως φτυάρισμα ή σκάλισμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, 175 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας έως έντονης δραστηριότητας σχετίζονταν με 43% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω.

Η καθιστική ζωή και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Η έρευνα αξιολόγησε πώς οι ώρες καθιστικής ζωής μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και τον κίνδυνο που συνδέεται με μικρότερες περιόδους διαδοχικής καθιστικής συμπεριφοράς.

«Οι περισσότεροι ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας περνούν περισσότερο από το 65% του χρόνου τους σε καθιστική θέση. Το δείγμα μας παρουσίασε ακόμη υψηλότερα ποσοστά του χρόνου που ήταν ξύπνιοι να είναι καθιστικοί, 71% έως 84%», εξήγησε ο Δρ Hooker.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι αν ο καθημερινός χρόνος καθιστικής ζωής κάποιου είναι 13 ώρες ή μεγαλύτερος, υπάρχει 44% αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, οι περίοδοι καθιστικής ζωής που ξεπερνούν τα 11 λεπτά σχετίζονται με 53% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τις μικρότερες περιόδους καθιστικής ζωής που είναι λιγότερες από 8 λεπτά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι κάθε ώρα που δαπανάται για την εκτέλεση ελαφρών δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 14% των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/even-light-intensity-activity-may-lower-risk-of-stroke-study-finds

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση