, ,

Η βαθιά αναπνοή μας βοηθά να «αγγίξουμε» τη συνολική ευεξία

Τι θα λέγατε να πάρετε μια παρατεταμένη και ικανοποιητική βαθιά ανάσα για να θυμηθείτε πόσο ωραίο συναίσθημα είναι; Δεν έχει σημασία η ώρα της

Η βαθιά αναπνοή μας βοηθά να «αγγίξουμε» τη συνολική ευεξία

Τι θα λέγατε να πάρετε μια παρατεταμένη και ικανοποιητική βαθιά ανάσα για να θυμηθείτε πόσο ωραίο συναίσθημα είναι; Δεν έχει σημασία η ώρα της ημέρας, απλώς πάρτε μια ανάσα τώρα. Υπέροχο δεν είναι;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βαθιά αναπνοή μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, ανακουφίζει το στρες και βελτιώνει την υγεία, τα επίπεδα ενέργειας και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο πιο ευτυχισμένοι και υγιείς είστε τόσο πιο πιθανό είναι να είστε παραγωγικοί και να έλκετε την επιτυχία στη ζωή σας.

Οι περισσότεροι ζούμε πολυάσχολες ζωές και συνήθως αναπνέουμε ελαφριά ή ρηχά. Αλλά αν πάρουμε τη συνειδητή απόφαση να εστιάζουμε στη βαθιά αναπνοή νωρίς το πρωί, αναπνέουμε πιο βαθιά δίχως να το σκεφτόμαστε πολύ.

Τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής είναι τόσο εκπληκτικά που έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία γι’ αυτή. Συχνά αναφέρουν τεχνικές αναπνοής της γιόγκα και πολύπλοκες ονομασίες, αλλά στην ουσία αυτό που ζητώ είναι να αναπνέετε αργά και βαθιά.

Η βαθιά αναπνοή βελτιώνει την υγεία και εμποδίζει τις ασθένειες αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου και απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες τοξίνες από το σώμα. Βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει την πίεση, βελτιώνει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους, γιατί το επιπλέον οξυγόνο πυροδοτεί την καύση λίπους, και η αυξημένη ροή αίματος βελτιώνει την πέψη. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή καθώς και την καρδιαγγειακή (αερόβια) ενέργεια.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την ανακούφιση του πόνου και του στρες και την αύξηση της ευτυχίας γιατί όταν αναπνέετε βαθιά εκκρίνονται ενδορφίνες, οι χημικές ουσίες ευεξίας του σώματος. Τέλος, βελτιώνει τη σωστή στάση που είναι σημαντική για τη γενική υγεία και μας κάνει να δείχνουμε στον κόσμο γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Δεδομένων όλων αυτών των εκπληκτικών οφελών για την υγεία και του γεγονότος ότι είναι κάτι εύκολο, μπορεί να εφαρμοστεί παντού και είναι τελείως δωρεάν, είναι παράλογο για έναν έξυπνο άνθρωπο που θέλει να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο να μην αφιερώνει μερικά λεπτά για να ενσωματώνει αυτή την πρακτική στην καθημερινότητά του.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Theresa Cheung «21 ευκαιρίες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Βρείτε το εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε