,

10 αναπάντεχα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τα χρώματα

Τα χρώματα βρίσκονται παντού στον κόσμο μας. χρωματίζουν τα αγαπημένα μας παπούτσια και ρούχα, αλλά και τα θαύματα της φύσης και του διαστήματος. Όλα

10 αναπάντεχα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τα χρώματα

Τα χρώματα βρίσκονται παντού στον κόσμο μας. χρωματίζουν τα αγαπημένα μας παπούτσια και ρούχα, αλλά και τα θαύματα της φύσης και του διαστήματος. Όλα τα αντικείμενα γύρω μας έχουν ένα χρώμα. Το χρώμα υπάρχει από τότε που το σύμπαν δημιουργήθηκε και παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Αλλά πόσα γνωρίζετε γι’ αυτά;

10 στοιχεία που δεν γνωρίζουμε για τα χρώματα

1. Το πιο διαδεδομένο χρώμα στον κόσμο είναι… το μπλε

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το πιο διάσημο χρώμα του κόσμου είναι το μπλε. Οι έρευνες μάρκετινγκ που έγιναν συμπέραναν ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν το μπλε ως το αγαπημένο τους χρώμα σε ποσοστό περίπου 40% και ακολουθεί το μωβ με ποσοστό 14%. Αν και ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κόκκινο και το πράσινο κονταροχτυπιούνται για τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Το λευκό, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι τα λιγότερο αγαπημένα χρώματα.

Advertisment

2. Το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που βλέπει ένα μωρό

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη 2 εβδομάδων μπορούν ήδη να ξεχωρίσουν το χρώμα του κόκκινου. Ίσως το γεγονός ότι το κόκκινο έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος να διευκολύνει τη διαδικασία επεξεργασίας από τους αναπτυσσόμενους υποδοχείς και τα νεύρα στα μάτια των παιδιών.

3. Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο

Εκείνη βλέπει το κόκκινο βουργουνδίας, το σάπιο μήλο και το κόκκινο της ντομάτας, ενώ εκείνος βλέπει κόκκινο. Κι όμως ορισμένες έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ένα γονίδιο το οποίο μας επιτρέπει να βλέπουμε το κόκκινο και αυτό το γονίδιο εμφανίζεται σε διάφορες «παραλλαγές». Καθώς βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ – και οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, είναι πολύ πιθανό αυτή η διαφορά να εξηγεί την ικανότητά τους να διαχωρίζουν ευκολότερα ανάμεσα στις διάφορες αποχρώσεις.

4. Το ροζ μας χαλαρώνει

Το ροζ είναι το χρώμα της χαλάρωσης. Φαίνεται ότι καταστέλλει το θυμό και το άγχος εξαιτίας της καταπραϋντικής επίδρασής του. Μήπως το να βάλουμε λίγο περισσότερο ροζ στην καθημερινότητά μας λοιπόν αποτελεί πολύ καλή ιδέα;

Advertisment

5. Το πιο ασφαλές χρώμα σε αμάξι μπορεί να είναι το λευκό

Και αυτό διότι είναι το πιο ορατό χρώμα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός από χιόνι. Το ασημί ακολουθεί ως μια πρακτική επιλογή, αν και το απαλό κίτρινο θεωρείται επίσης αποτελεσματικό. Ωστόσο, το λευκό και το ασημί αποτελούν πιο δημοφιλείς επιλογές ούτως ή άλλως.

6. Το κίτρινο και το κόκκινο αυξάνουν την αίσθηση πείνας

Αυτό εξηγεί γιατί οι μεγαλύτερες εταιρίες γρήγορου φαγητού περιέχουν αυτά τα δύο χρώματα στο λογότυπό τους. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανοίγουν την όρεξη και στον αντίποδα το μπλε είναι το χρώμα που θα χρειάζεται να επιλέγουμε αν βρισκόμαστε σε δίαιτα.

7. Φόβος για τα χρώματα

Η χρωματοφοβία αποτελεί μια επίμονη, παράλογη φοβία για τα χρώματα. Μια σοβαρή μορφή αυτής μπορεί να αποδεικνύεται δυσλειτουργική για την καθημερινότητα του ατόμου και να το αυτο-περιορίζει. Οι άνθρωποι με χρωματοφοβία είναι πιθανότερο να έχουν συσχετίσει κάποιο παρελθοντικό στρεσογόνο γεγονός με κάποιο χρώμα.

8. Υπήρχε νόμος που απαγόρευε τη χρήση χρώματος

Παλαιότερα, η χρήση της μπλε μπογιάς ήταν τόσο ακριβή που υπήρχαν νόμοι, οι οποίοι καθόριζαν πόσο μπλε επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν οι ζωγράφοι. Γι’ αυτό και συνήθως βλέπουμε το μπλε να υπάρχει αποκλειστικά στα ενδύματα του Χριστού και της Παναγίας, των πιο σημαντικών φιγούρων δηλαδή.

9. Τα χρώματα επηρεάζουν την αντίληψη βάθους

Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζεστά χρώματα είναι πιο κοντά μας, ενώ τα ψυχρότερα βρίσκονται μακριά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα πιο απαλά, ενώ τα σκουρότερα νομίζουμε ότι είναι μακρύτερα.

10. Τι ήρθε πρώτο; Το φρούτο ή το χρώμα;

Όπως και η αιώνια ερώτηση με την κότα και το αυγό, το πορτοκαλί μοιράζεται και αυτό το ίδιο μυστήριο. Αλλά σύμφωνα με μελέτες, η λέξη «πορτοκαλί» εμφανίζεται τουλάχιστον στην Αγγλική γλώσσα (orange) τον 13ο αιώνα για να προσδιορίσει πρώτα το φρούτο. Το πιθανότερο είναι το ίδιο να συμβαίνει και σε όλες τις άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bausch.com/vision-and-age/infant-eyes/eye-development#.VIj3kivF8W4

https://webcenters.netscape.compuserve.com/news/fte/womencolor/womencolor%20/

https://www.2knowmyself.com/why_do_men_and_women_see_colors_differently

https://www.phobiasource.com/chromophobia-fear-of-colors/

https://www.avsteck.com/mvc/Home/Fetch1/1?id1=5&name=Why%20do%20objects%20look%20different%20colors%3F

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση