,

Η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης μας

Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική και υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που το αποδεικνύουν συνεχώς. Σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονται θετικά ακόμα κι

Η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης μας

Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική και υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που το αποδεικνύουν συνεχώς. Σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονται θετικά ακόμα κι από μια βόλτα στο πάρκο ή στη θάλασσα. Όμως, κάτι που δεν είχαμε μέχρι τώρα σκεφτεί είναι το πόσο θετικά επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Γιατί όμως;

Ένας λόγος είναι ο κοινός ποιοτικός χρόνος. Μέσα στη βιασύνη και την τρέλα της καθημερινότητας, ένα από τα σημαντικότερα παράπονά μας είναι ότι δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε κάτι με το/τη σύντροφό μας. Όμως, στην πραγματικότητα έχουμε, απλά απορροφόμαστε από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές ή αναλωνόμαστε συνεχώς σε ανούσιες άλλες σχέσεις.

Advertisment

Ερχόμενοι όμως σε επαφή με τη φύση, αποσυνδεόμαστε αναγκαστικά από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και το διαδικτυακό, ψηφιακό περιβάλλον και η προσοχή μας στρέφεται στον άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τη μαγεία της φύσης.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι καθώς η φύση μας απελευθερώνει από το άγχος, μας βοηθά να μειώσουμε αυτόματα και τα επίπεδα της κορτιζόλης. Επιπλέον, απολαμβάνοντας τα αρώματα και τα αιθέρια έλαια των δέντρων και των λουλουδιών, τα επίπεδα της βιταμίνης D ανεβαίνουν και απελευθερώνουν ενδορφίνες, τις γνωστές ορμόνες της χαράς. Οι τελευταίες φέρνουν κοντά ένα ζευγάρι, εκφράζοντας και μεγαλύτερη τρυφερότητα.

Άλλωστε, υπάρχει κι ένας εξίσου σημαντικός συναισθηματικός λόγος που η φύση τονώνει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις: τέτοιες εμπειρίες δημιουργούν ισχυρές, ευχάριστες αναμνήσεις, που μας δένουν με τους ανθρώπους μας ακόμα περισσότερο και ισχυροποιούν τη σχέση μας. Ακόμα και οι αναποδιές σε μια εκδρομή ή μια βόλτα στο βουνό μπορούν να μείνουν αξέχαστες.

Advertisment

Κι όλη αυτή η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες που κατακλύζουν το σώμα μας αυξάνουν τελικά και τη σεξουαλική μας διάθεση. Οι παραπάνω λόγοι είναι, λοιπόν, αρκετοί για να εκμεταλλευτούμε τη φύση ώστε να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας, αφού πρώτα τονώσουμε τον οργανισμό μας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση