, ,

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια που δημιούργησε παγκόσμιο μαθητικό κίνημα για το περιβάλλον

Η έφηβη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ κατάγεται από τη Σουηδία, αλλά το ακτιβιστικό της έργο έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η μαθήτρια είναι

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια που δημιούργησε παγκόσμιο μαθητικό κίνημα για το περιβάλλον

Η έφηβη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ κατάγεται από τη Σουηδία, αλλά το ακτιβιστικό της έργο έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η μαθήτρια είναι πλέον υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης 2019, καθώς είναι εκείνη που ξεκίνησε τη «σχολική απεργία» για το κλίμα.

Η Γκρέτα κατάφερε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο μαθητικό κίνημα για την κλιματική αλλαγή και κατάφερε να βγάλει στους δρόμους πρόσφατα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών σε όλο τον κόσμο, θέλοντας να πιέσει τις κυβερνήσεις για άμεσες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη διάσωση του πλανήτη μας. Έδειξε στις χώρες ότι δεν είναι μόνο οι ενήλικες που ενδιαφέρονται και βλέπουν την καταστροφή να πλησιάζει, αλλά και οι μαθητές και τα παιδιά.

Advertisment

Ο Νορβηγός βουλευτής Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ ήταν αυτός που πρότεινε επίσημα την Γκρέτα Τούνμπεργκ για το Νομπέλ Ειρήνης. Μάλιστα δήλωσε: «Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών». «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη».

Η ίδια έχει πλέον γίνει το σύγχρονο σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής με κύριο αίτημά της την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Γκρέτα πρόσφατα επισκέφθηκε την Ευρωβουλή και με πολύ αυστηρό τόνο μίλησε από το σημαντικό αυτό βήμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες προειδοποιώντας τους ότι μένει ελάχιστος χρόνος για την πρόληψη των δεινών της κλιματικής αλλαγής.

Με αφορμή τις ευροεκλογές που πλησιάζουν θέλησε να επιστήσει τους πολίτες για την πολύτιμη σημασία της ψήφου τους λέγοντας: «Δεν θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές γιατί είμαι πολύ μικρή. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου να δείξουν πόσο σημαντική υπόθεση είναι η κλιματική αλλαγή για ανθρώπους της γενιάς μου. Δεν περισσεύει άλλος χρόνος. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα και οι πολιτικοί οφείλουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση