Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους στο μπάνιο. Ορισμένα δεν χρειάζονται καμιά προεργασία λόγω των εξαιρετικών θεραπευτικών τους ιδιοτήτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια και ποια είναι κατάλληλα για χρήση στο μπάνιο.

Χρήση των αιθέριων ελαίων στην μπανιέρα

Τα αιθέρια έλαια αποδεικνύονται χρήσιμα για διάφορα προβλήματα, όπως χρόνιο πόνο, κρυολόγημα, δερματικές φλεγμονές και φαγούρα. Για περιπτώσεις όπως φλεγμονές και φαγούρα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε δροσερότερο νερό από αυτό που συστήνεται ή χρησιμοποιούμε συνήθως. Χρησιμοποιείτε ελάχιστες ποσότητες στην αρχή ώστε να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας.

Προσθέστε τα σε άλατα μπάνιου, σε Epsom salts και σε άλλα μεταλλικά άλατα, μαζί με τον συνδυασμό τους με ένα έλαιο βάσης. Τα έλαια και το νερό δεν αναμιγνύονται εύκολα από τη φύση τους, οπότε ένα διασκορπιστικό (dispersant) θα βοηθήσει το έλαιο να αναμιχθεί πλήρως.

Ορισμένα αιθέρια έλαια κατάλληλα για χρήση στο μπάνιο είναι:
– Λεβάντα
– Ρωμαϊκό χαμομήλι
– Τριαντάφυλλο
– Γεράνι
– Λιβάνι
– Νερολί

Αποφύγετε αιθέρια έλαια για το μπάνιο που να προκαλούν έντονη αντίδραση στην επιδερμίδα, όπως το τζίντζερ, τη μέντα, την κανέλα και το τεϊόδεντρο.

Χρήση αιθέριων ελαίων στο ντους

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια στο μπάνιο για δυσκολίες που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, καθώς οι υδρατμοί από το ντους σε συνδυασμό με τα αιθέρια έλαια μπορούν να ανακουφίσουν από μπλοκαρισμένες αναπνευστικές οδούς. Μπορείτε ακόμα και να τα προσθέσετε σε ένα τζελ για ντους.

Αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτό τον τρόπο για αναπνευστικές δυσκολίες περιλαμβάνουν τον ευκάλυπτο, τη μέντα, το λεμόνι και τη μυρτιά. Για πρωινή αφύπνιση και για την τόνωση της μνήμης σας, επιλέξτε δεντρολίβανο ή φασκόμηλο.

Χρήση αιθέριων ελαίων ως καθαριστικό για το μπάνιο

Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν τον νιπτήρα, τη μπανιέρα και τα πλακάκια. Χρησιμοποιήστε τα μέσα σε ένα μπουκάλι σπρέι και προσθέστε είτε λίγο καθαρό νερό, είτε λευκό ξίδι ως βάση. Χρησιμοποιήστε ένα ποσοστό 3%. Επιλέξτε λεβάντα, λεμόνι και φασκόμηλο, επιλογές με αναζωογονητική αίσθηση και άρωμα.

Διαβάστε πως θα καλλιεργήσετε λεβάντα

Photo: Author/Depositphotos

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε